Většina thajských pokrmů je precizně vyladěna na škále sladké, slané, kyselé a pálivé chuti. Bez chilli papriček se thajská kuchyně neobejde. V autentické podobě je většina thajských pokrmů výrazně pálivá.
Tom yum
Tahle polévka patří k nejlepším na světě. V její chuti se prolíná ostrost, kyselost, sladká kořenitost i slanost ryb, to vše podtrženo svěžestí bylinek. Můžete ji připravovat v kuřecí nebo krevetové verzi, ale také s vepřovým či hovězím masem, případně s dalšími plody moře. Lehce nakyslá a výrazně pálivá polévka sází na snoubení citronové trávy, galangalu a kafírových listů, které doplňuje limetová šťáva, chilli papričky, rybí omáčka a čerstvý koriandr.
Salát papája
Pro milovníky výrazných chutí je určen salát ze zelené papáji, který v originální thajské verzi patří k nejpálivějším pokrmům v zemi. Jeho základem je nastrouhaná zelená papája, ale uhrančivou, až magickou chuť mu dodá mix ingrediencí, tedy burské oříšky, chilli, cibule, česnek či rybí omáčka. A hlavně drť ze sušených krevet či sušených krabů, plná mořské chutě umami.
Pad thai
Ikonou Thajska je pad thai, tedy smažené rýžové nudle se zeleninou s výhonky munga, vajíčkem a občas i masem, které jsou ovšem naprosto odlišné od všech ostatních nudlí Asie. Mají totiž svěží chuť rozloženou do široké sladko-slano-kyselo-pálivé chuťové škály. Aby si mohl každý host dochutit jídlo přesně podle svého vkusu, podává se k němu sestava mističek s octem s chilli papričkami, sušeným chilli, cukrem a drcenými oříšky.
Massaman karí
Rodina thajských karí připravených se zeleninou a kokosovým mlékem je úžasně pestrá. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří červené karí, nejpálivější je zelené či jungle karí, skvostné je také panang, v němž dominuje zázvor a citronová tráva. Chuťově nejbohatší je ovšem voňavé massaman karí, v němž se prolínají chutě thajského a indického koření (doslovný překlad zní muslimské karí). Pochází už z 12. století a před deseti lety ho televize CNN vybrala jako nejchutnější jídlo světa.
Zdroj: časopis Gurmet