Lukáš Hejlík obráží české luhy a moravské háje a přináší tipy, kam se můžete s důvěrou vydat na jídlo, pivo, víno nebo kávu.

CAFÉ NA SOUTOKU, Modrava 39

Týnka a Jirka provozují na soutoku Vydry a Roklanského potoka útulný apartmánový dům. Zajděte k nim do Café Na Soutoku na kafe, domácí limonádu, sendvič, polévku a pak na některý ze skvostných dezertů, třeba čokoládovo-karamelovou tartaletku nebo nějaký dort.

GELATERIA STRÁŽNÝ, Strážný 42

Poctivé řemeslné gelato můžete najít v Gelaterii Strážný. Ctí tu tradiční výrobu za použití přírodních surovin, a přitom drží krok s trendy. V sezoně nabízejí 22 příchutí a vy můžete jít do klasiky, jako je vanilka nebo pistácie, ale také do signaturní vášně nebo povidloně.

CHALUPSKÁ SLAŤ, Borová Lada, Jihočeský kraj

Tohle největší rašelinové jezírko v Česku asi znáte z Instagramu, ale vidět ho naživo, to je teprve krása! Chalupská slať leží v mělkém údolí Vydřího potoka ve výšce 910 metrů, kousek od Borových Lad. K jezírku, na kterém se tvoří plovoucí ostrůvky, vede přes rašeliniště 260 metrů dlouhá naučná stezka. Slať začala vznikat po skončení doby ledové, někdy před osmi až deseti tisíci lety. Základem pro vznik rašeliniště se stalo mělké pánevní jezírko, které nejdříve zarostlo rákosem a ostřicemi, teprve později ve vegetaci převládl rašeliník.

CAFÉ MRÁZ, Pražská 206, Vimperk

Zdeněk Mráz pracoval v podnicích Ambiente, pak ale v prachatickém Nebi poznal Pavlu Krejsovou. Po letech se vrátili na Šumavu a ve Vimperku otevřeli Café Mráz, které stojí na výběrové kávě a její super přípravě. Sladké jim peče brácha Míra se ženou Sybillou. Oba jsou cukráři.

PENZION U STUDENÉHO POTOKA, Nové Hutě 42

Penzion U Studeného potoka je opravdu příjemný rodinný podnik v Nových Hutích, nedaleko krásné šumavské slati. Ať už dorazíte pěšky, autem, nebo na běžkách, můžete ochutnat polévku a jedno ze tří jídel. A pak třeba i báječné lívance s borůvkami.

PIVOVAR LYER, Modrava 10

Radovan Lyer otevřel na Modravě Pivovar Lyer a nabízí nejen prohlídky minipivovaru, kde je sládkem Jaroslav Kouba, ale také hezké ubytování, wellness a restauraci. Ať to bude ležák, či svrchek, nebo něco z domácího biomasa Lyer, pochutnáte si.

Z MECHU A KAPRADÍ, Kvilda 25

Tereza a Radek jsou mladý pár ze Šumavy, kterou mají moc rádi. Otevřeli tu krásný stánek Z mechu a kapradí, kde jedou burgery z masa od lokálního řezníka v bulkách od tamního pekaře. Denní polévku vaří jejich babička, bývalá kuchařka. A mají i super pití!

Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík se dlouhodobě věnuje projektu Gastromapa. Ten začínal na sociálních sítích. Následovala aplikace a po ní kniha „555 – Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka“. Na výlet za dobrým jídlem a pitím se můžete vydat i pomocí podcastu Gastromapa Lukáše Hejlíka 111.

Zdroj: časopis Gurmet