Zima je u konce. Měsíce předurčené k odpočinku a plné energeticky bohaté, tučné a masité stravy střídá očista organismu, v kalendáři našich předků symbolizovaná šest týdnů dlouhým předvelikonočním půstem. Byť většina z nás klasický půst nedrží, některá jeho pravidla nás mohou inspirovat, a to především odlehčení stravy.

Pro lepší trávení

Jarní kuchyně by měla být nízkokalorická a nízkotučná, s poměrně malým zastoupením mléčných výrobků, masa a sladkostí. Naopak hlavním pilířem stravy by měla být naklíčená zelenina a svěží jarní lístečky, tedy křehká jarní listová zelenina a bylinky, které mají příjemně nahořklou chuť. Ty podpoří lepší trávení a současně nám pomohou k jarní očistě, během níž se tělo zbavuje nepotřebných látek a nevyužitých tukových zásob ze zimy.

Nejdříve za oknem

Kdo žije v podhůří či ve větší nadmořské výšce, může si první pozdrav jara vypěstovat nejprve za oknem. V nabídce e-shopů najdete spoustu jednoduchých domácích pěstíren, v nichž se daří bylinkám a rostlinkám, ale spousta z nich vyroste i v obyčejném květináči. Skvěle funguje mungo, řeřicha, hořčice, pískavice, ředkev či hrášek. Pokud naopak bydlíte v teplejších oblastech republiky, už koncem března můžete sklízet první dary přírody venku. U pramenů potoků se daří potočnici, výtečné jarní bylině s lehce štiplavou chutí, kterou zbožňují hlavně v Británii. Poměrně jednoduše najdete v přírodě divoký polníček, pikantní divokou pažitku či sedmikrásky, které často rostou celou zimu a nabízejí krásnou jedlou ozdobu polévek či salátů.

Hořká je dobrá

A už přicházejí na řadu skutečně hořké listy a byliny, které hrají právě na jaře významnou očistnou roli a pomáhají ke správné funkci trávicího systému. Nejznámější je rukola oblíbená hlavně v italské a francouzské kuchyni, ale skvělé jsou také mladé listy pampelišek, jejichž výrazně hořkou chuť můžeme snížit dvěma jednoduchými způsoby – zakrytím rostliny květináčem nebo ponořením listů do ledové vody. Největší hvězdou v kuchyni našich předků ovšem bývala kopřiva, která představuje jarní elixír, protože je zásobárnou železa i vitaminu C a B. Můžete z ní vykouzlit polévku, špenát a samozřejmě i tradiční velikonoční nádivku.

Cupcaky naslano s krémem z kozího sýru

Příprava: 50 minut + chlazení

Je to krásné – a není to sladké. Co to je? To jsme si v redakci pohráli s recepty a vytvořili skvělou kombinaci špenátu, čedaru a pikantního krému s kozím sýrem. Kdo kozí sýr nemusí, jednoduše ho vynechá nebo nahradí klasickým žervé z kravského mléka.

Suroviny na 12 ks:

Těsto

  • čerstvý špenát 200 g
  • čedar 100 g
  • tymián 1 lžička sušeného
  • vejce 2 ks
  • bílý jogurt 5 lžic
  • hladká mouka 300 g
  • prášek do pečiva 3 lžičky
  • sůl

Krém

  • mascarpone 250 g
  • tvaroh 250 g
  • krémový kozí sýr nebo klasické žervé 200 g
  • sušený granulovaný česnek
  • ½ lžičky
  • sůl podle chuti

Na ozdobení

  • křepelčí vajíčka 6 ks
  • řeřicha 2 lžíce

Postup:

  1. Špenátové listy, vejce a jogurt dejte do nádoby mixéru. Přidejte tymián, ½ lžičky soli a rozmixujte dohladka. Vzniklou zelenou směs přelijte do mísy, kde do ní zapracujte strouhaný sýr a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo dobře vymažte. Každou formičku naplňte zhruba do dvou třetin směsí a dejte péct v troubě předehřáté na 180 °C 20–25 minut.
  3. Mezitím připravte krém: vyšlehejte mascarpone s tvarohem a kozím sýrem, zašlehejte sušený granulovaný česnek a podle chuti osolte. Křepelčí vajíčka vařte 3–4 minuty a ihned zchlaďte ve studené vodě. Opatrně je oloupejte.
  4. Než cupcaky ozdobíte, naplňte je krémem. Trubičkou vyjměte směrem dolů trochu těsta a do vzniklé dutiny naneste krém. Potom ozdobte krémovou čepicí. Na každý cupcake dejte polovinu křepelčího vajíčka a posypejte ho lístky řeřichy.

Tip:

Na dochucení krému se místo česneku skvěle hodí také křen.

Domácí pizza

Příprava: 50 minut + kynutí

I doma se dá připravit dobrá pizza, věřte tomu. Jen se vyplatí investovat do kvalitních surovin, a hlavně do mouky. Hodí se i posilovat, abyste pořádně prohnětli těsto. Také se nelekněte teploty, která je uvedena u pečení. Není to tisková chyba, pizza to má opravdu ráda horké.

Suroviny na 4 ks:

Těsto

  • hladká mouka 500 g
  • voda 400 ml
  • sušené droždí 1 balení (8 g)
  • olivový olej 1–2 lžíce
  • sůl 1 lžička
  • cukr ½ lžičky
  • loupaná rajčata v plechovce 300 g
  • mozzarella 300 g
  • prosciutto 12 plátků
  • olivový olej 1 lžička
  • sůl špetka
  • rukola 1 hrst

Postup:

  1. Do mísy dejte trochu mouky, cukr a droždí. Zalijte čtvrtinou vody a dobře rozmíchejte na kašičku. Přisypejte zbývající mouku, sůl, olivový olej a všechno propracujte se zbývající vodou v pružné, nelepivé těsto. Zakryjte mísu potravinářskou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě minimálně hodinu a půl. Pokud máte čas, dopřejte mu hodinu dvě.
  2. Po vykynutí těsto ještě jednou prohněťte a rozdělte na 4 stejné díly. Vypracujte z nich bochánky a nechte ještě 15 minut kynout. Pak každý bochánek nejprve jemně rozválejte válečkem, přesuňte na plech a do konečného tvaru vytvarujte rukama.
  3. Dejte nahřát troubu, protože potřebuje rozpálit na 250 °C. Nebo i víc, pokud to vaše trouba umí. Rajčata rozmixujte na pyré a smíchejte se solí a olivovým olejem. Natřete na pizzy jako základ. Na něj rozložte natrhanou mozzarellu. Takto připravené pizzy vložte do rozpálené trouby a pečte 10–15 minut podle velikosti i tloušťky náplně. Po upečení pizzu ozdobte plátky prosciutta a lístky rukoly. Ihned podávejte.

Tip:

Těsto na pizzu můžete připravit dopředu a nechat pomalu kynout v chladu. Vynechte první kynutí a rovnou těsto rozdělte na 4 bochánky. Každý samostatně zabalte do potravinářské fólie a vložte do lednice. Za 12 hodin se můžete pustit do pečení.

Slaný koláč

Příprava: 80 minut + chlazení

Tenhle univerzální recept musíte mít vždycky po ruce. Pak vás už nepřekvapí žádná nečekaná návštěva ani nedostatek inspirace k vaření pro rodinu. Náš slaný koláč hravě zastane obě role, navíc si pochutnáte na teplém i studeném.

Suroviny:

Křehké těsto

  • hladká mouka 180 g
  • máslo 90 g
  • vejce 1 ks
  • sůl ½ lžičky

Náplň

  • špenát 300 g
  • sýr Feta 150 g
  • ricotta 300 g
  • vejce 4 ks
  • chemicky neošetřený citron 1 ks
  • česnek 1 stroužek
  • strouhaný parmazán 80 g
  • směs semínek: slunečnicová, lněná, konopná nebo dýňová 50 g
  • rukola, výhonky a microgreens na ozdobení

Postup:

  1. Studené máslo nakrájejte na malé kostky a mezi prsty je propracujte s moukou. Přidejte vejce, sůl, postupně zapracujte 2 lžíce studené vody a vypracujte hladké, soudržné těsto. Zabalte je do fólie a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
  2. Těsto vyválejte a opatrně přeneste do vymazané formy. Uhlaďte a odřízněte okraje. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte předpéct do trouby při 180 °C. Trvá to zhruba 15 minut, než se těsto zpevní. Potom formu vyndejte z trouby a nechte stranou.
  3. Připravte náplň: špenátové listy spařte horkou vodou a ihned je prolijte vodou ledovou. Tekutinu vymačkejte. Menší díl odeberte stranou a nechte vcelku, zbytek nahrubo rozmixujte. Ne na kaši, bude lepší, když špenát bude mít strukturu. Smíchejte s nadrobenou fetou, vejci, strouhanou kůrou z jednoho citronu, prolisovaným česnekem, strouhaným parmazánem a ricottou. Přidejte špenátové listy vcelku a vše dobře promíchejte.
  4. Náplň nalijte na předpečenou krustu a dejte znovu péct do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč bude upečený po 30–40 minutách, než se náplň zpevní. Semínka, rukolu a výhonky pokapejte citronovou šťávou a salátem ozdobte koláč. Můžete ho také podávat jako přílohu.

Tip:

Pokud si jaro trochu pospíší a vyraší čerstvé kopřivy, přidejte je do náplně také.

Petrželová palačinka s vajíčkem

Příprava: 25 minut

Zelená a vajíčka rovná se jaro a dobrá nálada. Kdo má rád slané palačinky, určitě si zamiluje naši variantu. Čím důkladněji základ těsta rozmixujete, tím lépe se budou palačinky opékat.

Suroviny na 4 porce:

  • vejce 6 ks
  • hladkolistá petržel svazek
  • hladká mouka 180 g
  • mléko 250 ml
  • sůl
  • řepkový olej

Náplň

  • Podle chuti: podušený špenát, avokádo, zelené fazolky, případně různé klíčky a výhonky

Postup:

Tip

Palačinky budou skvělé i z těsta připraveného ze špenátu místo petrželky nebo s nasekanou řeřichou.

  1. Petrželku operte a listy oberte do nádoby mixéru. Rovnou do ní také rozklepněte 2 vejce, přidejte mouku, mléko a ¼ lžičky soli. Vše rozmixujte do zelené směsi. Rozehřejte pánev a na oleji na mírném plameni opékejte palačinky. Ze 4 zbývajících vajec usmažte volská oka.
  2. Připravte náplně podle chuti: špenát poduste s česnekem na malém množství másla, avokádo oloupejte a nakrájejte, fazolky krátce povařte v osolené vodě. Zvolenou směs rozdělte na palačinky, přidejte osmažená vejce a ihned podávejte.

 Zdroj: časopis Gurmet