KDY JINDY NEŽ TEĎ?

Potraviny uložte hned, jak se vrátíte z nákupu, pokud je to možné. Odložíte-li to na později, zvyšujete riziko, že už to neuděláte vůbec. Uložením se nemyslí pouhé nastrkání do skříně či lednice. Suché potraviny by se měly přesypat do skladovacích dóz, zelenina zbavit natí a listů, maso očistit, zpracovat a případně zavakuovat nebo rovnou zamrazit. Většina obalů, v nichž se potraviny prodávají, není vhodná pro skladování. Do papíru či slabšího plastu se snadno dostanou škůdci, v silném, neprodyšném plastu zase bují plísně.

Zdroj: Youtube

ZÁSOBY PRO REGIMENT

Je potřeba zvážit, jaký máte životní styl a jaké množství zásob potřebujete. I když může být lákavé mít doma velké množství potravin a třeba využít i slevy, má to smysl jen tehdy, když pro ně máte vhodné skladovací prostory a umíte je točit. Pokud pravidelně vyhazujete kila mouky napadené moly, prošlé mléčné výrobky a zkažené maso, je jedno, že byly v akci za polovinu běžné ceny. Ty peníze jste utratili zbytečně. Samozřejmě jsou zásoby, které se nezkazí – zavařené přebytky z léta, máte-li místo ve spíži, dobře zabalené maso a případně i sezonní ovoce, pokud máte velký mrazák, kořenová zelenina a ovoce vhodné na uskladnění, patříte-li mezi šťastlivce, kteří mají sklep.

KUPTE SI DOMŮ

  1. Obal na vajíčka
    Obal na vajíčka může mít spoustu podob, od obyčejných plastových držáků po designové krabičky. Některé vejce ochrání při přepravě nebo je můžete stohovat v lednici a šetřit místo.
  2. Dózy s patentním uzávěrem
    Jsou praktické, nezničitelné a momentálně v módě. Užijete je na mouku (jen nezapomeňte, že kilo mouky má objem 1,5l), zavařování i bezpečný transport omáčky.
  3. Klip misky
    Plastové misky jsou kuchyňská nezbytnost. Mně se nejvíc osvědčily ty s víčky lock & lock. Přežijí všechno a nikdy neprotečou. Kupujte je ideálně od stejné značky a nejlépe tak, aby stejné víčko padlo k více typům. Ušetříte si práci s hledáním toho pravého víčka.
  4. Nádobu na brambory
    Speciální dóza udrží brambory déle čerstvé (zvlášť když k nim přidáte trochu kmínu nebo ubrousek s pár kapkami éterického oleje z kmínu, brání totiž klíčení), a ještě nadělá v kuchyni parádu. Podobné kousky můžete koupit i na cibuli a česnek.

UCHOVÁVEJTE POTRAVINY PODLE ZACHRAŇ JÍDLO

BYLINKY

Čerstvé bylinky nejdřív proberte a odstraňte tlející části. Poté je uložte do perforovaného mikrotenového sáčku do přihrádky na zeleninu v lednici. Můžete je také zamrazit v kostkách s vodou nebo olejem.

HOUBY

Žampiony a jiné houby předem nemyjte a skladujte je v prodyšné nádobě v lednici, maximálně ve dvou vrstvách. Nejlépe jim svědčí teplota od 0 do 6°C. Dejte pozor, aby se nezapařovaly a nedošlo tak ke tvorbě toxických látek.

BRAMBORY

Potřebují sucho, tmu a chlad, ideálně do 6°C. Při vyšších teplotách začnou klíčit a vydrží podstatně kratší dobu, na světle zase začnou zelenat. Zelené části obsahují solanin, který je jedovatý. Nejlépe jim bude ve sklepě, v lednici nebo speciálním pytli Zembag.

BANÁNY

Banány do lednice nepatří, nejlépší je teplota okolo 15°C, případně teplota pokojová. Proces zrání můžete zpomalit tím, že jednotlivé kusy oddělíte z trsu a jejich stopky obalíte fólií.

MOUKA

U mouky a jiných obilovin hrozí napadení škůdci, uchovávejte je proto raději v uzavřených nádobách. Nejlépe jim bude v suchu a temnu. Celozrnná mouka vydrží zpravidla okolo půl roku, klasická bílá devět měsíců.

CHLEBA

Bochník zabalte do čisté utěrky a uložte do chlebníku nebo jiné prodyšné nádoby. Utěrka pomůže pohltit vlhkost, kterou pečivo vydává, takže tak rychle nezplesniví. Kvalitní chléb tak vydrží až týden. Delší trvanlivost obecně mívají chleby kváskové než ty z droždí.

TVRDÝ SÝR

Sýry skladujte pod poklopem nebo ve voskovaném papíru v lednici. Pokud je necháte ve fólii, rychleji zplesnivějí. V případě, že sýr okorá nebo ztvrdne, ale není na něm plíseň, využijte jej do dalšího vaření.

MLÉKO

Čerstvé mléko skladujte v lednici při teplotě od 2 do 8°C. Při správném skladování může vydržet až 30 dní. Zkažené mléko, které už není vhodné ke konzumaci, poznáte podle toho, že se srazí, vytvoří se v něm hrudky a začne kysele zapáchat i chutnat.

UZENINY

Šunku a jiné čerstvé uzeniny uchovávejte pečlivě zabalené v lednici, při teplotě do 5°C. Pokud není na obalu uvedeno jinak, spotřebujte je do jednoho až dvou dnů po otevření nebo nákupu. Když začnou být na povrchu lepkavé nebo nazelenalé, už je nejezte.

Zdroj: časopis Gurmet, zachranjidlo.cz