Udržitelné oděvy

Oblečení z kopřiv se vyrábělo údajně už před šesti tisíci lety. Oproti lnu má kopřiva několik výhod – její příze se získává z dutých stébel, je jemnější a elastičtější. Její výroba je také levnější a nezatěžuje tolik životní prostředí jako výroba příze ze lnu. Kopřivové oděvy navíc udržují lepší tepelný komfort – v létě v nich není horko a v zimě více zahřejí. V současnosti se oděvní společnosti k této výrobě opět postupně vrací.  

Zdroj: Youtube

Motýlí líheň

Za svůj život vděčí kopřivám mnoho krásných motýlů, hlavně baboček v čele se známou babočkou kopřivovou. Ty hojně kladou vajíčka na spodní stranu listů, které pak slouží vylíhnutým housenkám k obživě.

Vlasový elixír

Proti padání vlasů, na podporu lesku i oživení tmavé barvy - na to všechno se hodí kopřiva. Vyrobte si vlasový oplach sami - 100 g jemně nařezaných kopřiv vložte do 1 litru vroucí vody okyselené lžící octa a vařte asi 30 minut na nízkou teplotu. Vlažným nebo studeným odvarem si spláchněte vlasy po umytí a spláchnutí kondicionéru.

Strážkyně domu

Naši předkové byli přesvědčeni, že zlí duchové se kopřiv bojí, proto je využívali k různým obřadům. Věřili také, že amulety a koberečky utkané z kopřiv dokáží odhánět duchy a že pokud je budou mít ve svém domě, ochrání je před temnými silami. Košťaty z kopřiv se z domu vymetalo uhranutí a kopřivy rostoucí v zahradě byly považovány za ochranu obydlí. 

Tuhý kořínek

Kopřiva dvoudomá dorůstá až do výše dvou metrů a zároveň tvoří dlouhé oddenky - kořeny. Chceme-li kopřivu zastavit v jejím růstu a šíření, je nutné ji rýčem utnout a celé kořeny vytáhnout ze země, jinak snadno znovu obrazí. Téměř po celém světě je rozšířených asi 60 druhů kopřivy od nížin až po vysokohorské oblasti. U nás nejčastěji roste kopřiva dvoudomá.

Proč pálí?

Listy kopřivy jsou pokryty žahavými chloupky z oxidu křemičitého s kulatou ‚ampulkou‘ na vrcholku, obsahující kyselinu mravenčí, histaminy, serotonin a nervové hormony. Po dotyku se chloupky zabodnou do kůže, ampulka se ulomí a tekutina se okamžitě dostane do rány. Že je popálení kopřivou zdravé, je pravda jen napůl. Dráždivé látky způsobí přínosné prokrvení kůže. Dříve se kopřivy také používaly při léčbě revmatu a artritidy, ale v současné době lékaři tuto formu terapie považují za neúčinnou.

Na pití i k jídlu

Listy a nať kopřivy mají velké množství zeleného barviva – chlorofylu podobě jako tmavá listová zelenina nebo mořské řasy. Dále obsahuje také vitamín C, K, B2, třísloviny a minerální látky jako je hořčík, vápník, železo a draslík. Aktuálně si můžete dopřát kopřivovou pitnou kúru. Odvar pročišťuje organismus, posiluje imunitu, zrychluje metabolismus a někteří bylinkáři tvrdí, že napomáhá hubnutí a také zmírnit alergické potíže a sennou rýmu. Postup: Jeden šálek mladých čerstvých kopřiv povařte na mírném ohni 5 minut ve dvou šálcích vody, poté nechte 15 minut louhovat a slijte. Čaj se pije po dobu tří týdnů 2 - 3x denně (1 šálek), pak následuje týdenní pauza, po které můžete celou kúru znovu zopakovat.

Lokální superpotravina

Jak s kopřivou nakládat v kuchyni? Čerstvé kopřivy můžete použít například místo medvědího česneku na přípravu pesta, společně se špenátem, česnekem a bršlicí kozí nohou z nich připravit originální špenátovou směs, nebo ji přidávat do omelet, nádivek či polévek. Kopřivy sbírejte v čisté přírodě nejlépe od března do konce května. Můžete je také usušit, nejlépe pověšené ve svazcích na suchém stinném místě nebo v sušičce. Skladujte ve skleněné nádobě. Za pozornost stojí i visící kopřivové semínko - tuto lokální superpotravinu je možné sbírat zhruba od poloviny července do poloviny září (s ohledem na nadmořskou výšku). Kromě vysokého obsahu vitamínů A, B, C, E obsahuje třeba i draslík, vápník a železo. Má povzbuzující účinky a působí i proti stresu. Semínka si můžete usušit a dělat si z nich čaj, přidávat do pomazánek či polévek a salátů.

Zdroj: časopis Glanc, Monika Grafková - redaktorka s dlouholetou praxí v oblasti zdraví a krása, Hana Zemanová - autorka nejprodávanějších knih o biopotravinách

Související články