Přes sto let starou valašskou sušírnu na ovoce a byliny sv. Františka, bělokarpatské louky a na vysokém kopci rozesetá políčka vlachovické bylinkové farmy doplňuje nová moderní provozovna a všudypřítomná bylinná vůně. To je domov Zuzky a Radka Fryzelkových a jejich dvou dětí - Emilky a Dominika. Při hospodaření na svých pozemcích se snaží naslouchat přírodě, odpovědně a poctivě podnikat a nabízet lidem nejen bylinné čaje v bio kvalitě, ale i řadu dalších výrobků, třeba jedlé i masážní oleje, bezlepkové krekry, sirupy, tinktury, masti, ale i vitální houby. „Pokud je to jen trochu možné, všechno si sami pěstujeme, nebo sbíráme v přírodě. Celá naše výroba je nastavena tak, aby co nejméně poškozovala životní prostředí a přírodu rozvíjela a obohacovala,“ říká Radek Fryzelka, který zavzpomínal na příběh jejich unikátní sušírny.  

Zdroj: Youtube

S úctou k tradici

Historická sušírna stála původně o kousek dál u sousedů, ale Radek se Zuzkou se rozhodli ji zachránit - prkno po prknu ji rozebrali a přestěhovali na svůj pozemek. „Jednak proto, abychom k ní měli lepší přístup a taky aby ve vlhké rokli zbytečně nechátrala. Některé části jsme opravili a pak ji pomalu dali dohromady,“ vypráví manželé, kteří v ní suší například šalvěj, měsíček, kopřivy, sléz, heřmánek a další bylinky, ale i hrušky, jablka, trnky, šípky nebo rakytník. Fryzelkovic sušírna ale není ve Vlachovicích jediná. Se spolkem Dokopy se farmáři postarali o to, aby v jejich sousedství společně vdechli nový život dalším osmi sušírnám. „Citlivě opravené drobné dřevěné stavby k vlachovickému koloritu neodmyslitelně patří a místní k nim díky tomu pomalu znovu hledají cestu,“ dodávají oba.

My jsme Valaši

Milovníci bylinek a přírody pochází z okolí Valašských Klobúk, Zuzka konkrétně z Poteče, Radek, který o sobě s oblibou říká ‚su hrdý vlachovjan‘, přímo z Vlachovic. Silnou vazbu k rodnému kraji cítí oba stejně. „Nedokážu si představit život někde jinde. Už od malička jsem se ráda potulovala venku, ale myslím si, že mou lásku k přírodě probudil tatínek tím, že mě v dětství začal brát na trampská táboření,“ vzpomíná Zuzka. Její muž pochází z bednářské rodiny. Už jeho prapraděda se věnoval tomuto ceněnému řemeslu a dnes v rodinné tradici pokračuje i jeho otec, bratři i strýcové. „Já jsem se vydal trochu jinou cestou, ale rád vzpomínám na dětství, kdy jsme jezdili předvádět naše řemeslo do Valašského muzea, po jarmarcích a různých akcích,“ říká Radek, který vystudoval inženýrský obor Vývoj a tvorba nábytku a například jeho valašské lůžko jménem ‚Prašťák z loubkovým výpletem‘ měl možnost obdivovat i princ Charles.

Zkušenost z Norska

Než se zakladatelné bylinkové farmy pustili do budování vlastní značky, prošli si zajímavou zkušeností ve Skandinávii. „V létě roku 2013 jsme se s mou ženou rozhodli, že se začneme postupně věnovat tomu, co bylo a je naším snem. Vydali jsme se do Norska, kde jsme dva roky pracovali na zeleninové farmě a následně na malé bylinné ekologické farmě,“ popisuje jejich severskou cestu Radek s tím, že se díky tomu hodně naučili o půdě, hospodaření a práci s bylinami a rostlinami obecně. 

Budování komunity

Pro Fryzelkovy je mimo jiné důležité v rámci volného času zlepšovat celkový stav přírody, kultury, tradic, udržitelného rozvoje a duchovních hodnot na Valašsku. Proto iniciovali založení Občanského sdružení Dokopy. „Díky aktivním členům se nám daří vytvořit a zrealizovat spoustu projektů a akcí, které utužují dobré vztahy mezi lidmi. Dokopy nám sice bere dost času, ale také dává hodně radosti a to je pro nás podstatné.“ 

Zdroj: časopis Glanc

Související články