POSEDLOST A MENTÁLNÍ ZDRAVÍ
Řada článků, televizních reklam, influencerů, a dokonce i odborníků hlásá, že je třeba se intenzivně věnovat svému tělu. Starat se o zdraví, pravidelně sportovat, kvalitně jíst. Dodatkem je, že ženy by se měly hýčkat v kosmetických salonech a nebát se návštěv plastického chirurga… Jsou ty rady nad zlato, nebo vedou k tomu, že se nadšení pro zdravý životní styl člověku vymkne z rukou a on se o svůj zevnějšek začne starat s přehnanou pečlivostí a nakonec se zhroutí?
VINU MAJÍ SOCIÁLNÍ SÍTĚ…
… a velkou měrou se na dezinformacích skutečně podílejí. Shromažďuje se na nich enormní množství příspěvků či fotek těch, kdo sami sebe a svůj život odhalují i prezentují jako dokonalý. (I když jde často o lži a liché výmysly!) To má negativní dopad na ty, kdo podobné profily nekriticky sledují, věří jim, ale i na ty, kteří se tak vystavují. „Zejména mladí lidé mají v online světě často pocit, že nejsou dost dobří,“ říká Tereza Kompánková, trenérka a dodává: „Ať je to pravda, nebo jen jejich iluze, místo toho, aby se snažili hledat cesty, jak tělo a mysl dostat do ideální kondice, jak se díky tomu stát celkově lepším člověkem… přemýšlejí, co na svém těle ještě vylepšit rukou plastického chirurga, nesmyslnými dietami či pomocí nějakého foto filtru.“ Být spokojen se sebou a objektivně se zhodnotit je umění.
NE, NESMYSLNÝM DIETÁM!
Oblíbené je v poslední době hubnutí bezlepkovou stravou. Ovšem… Pro toho, kdo nemá zdravotní problémy po lepku či alergii na něj, je nesmysl ho ze stravy vylučovat. Základem dobré kondice jsou kvalitní, čerstvé a průmyslově nezpracované potraviny, ne nesmyslné diety či hladovění. To potvrzuje i Martin Kudera, který se soustředí na rozumné stravování. Říká, že nejíst špatně je základ, který se učil od babičky. „Od dětství mi připomínala, že jíst se má vše v rozumné míře, přidávat ovoce a zeleninu do každodenního příjmu má smysl, a že strava je stavebním kamenem dobrého bytí,“ míní Kudera a dodává, že pro něj samotného má navíc smysl pečovat o střevní mikrobiom. Proto si do jídelníčku denně zařazuje fermentované potraviny jako kimči a probiotický ocet.
PODLE VLASTNÍCH PRAVIDEL
Na každého je dnes vyvíjen z různých stran tlak, aby žil co nejzdravěji. Jenže spousta lidí ani neví, co si pod zdravým životním stylem představit. Takže se vrhnou „do zdraví“ bez rozmyslu podle svého či rad sousedky, a nakonec svému tělu i duši způsobí více škod než užitku. Kdo se chce cítit skutečně dobře a udělat něco pro své zdraví, neměl by slepě podléhat trendům, které se ze všech stran valí. Tedy? Nedovolte, aby váš spánek a pohyb řídily chytré hodinky a jídelníček jste si museli kontrolovat přes kalorické tabulky. „Najděte, co vám přináší radost a uspokojení. Nebojte se zkoušet různé věci – od jídla přes sport až po meditaci. Tu se můžete naučit i z pohodlí domova z aplikací, které jsou dostupné i v češtině. Sami rozhodněte, co vám vyhovuje a co ne,“ uzavírá Martin Kudera. Je dobré vsadit i na selský rozum.
POSEDLOST BRZKÝM VSTÁVÁNÍM
Kromě posedlostí dietami jsou v oblasti zdravého životního stylu nebezpečné i další trendy, byť se ohánějí tím, že stojí na vědeckých průzkumech. Věděli jste, že podle vědců přispívá časné vstávání k větší výkonnosti? To tvrzení vyšlo před několika lety ve francouzském týdeníku L’Express, kde se psalo, že lidé, kteří vstávají denně za úsvitu, se cítí lépe, jsou výkonnější a mají pozitivnější přístup k životu. Kdo se hodlá touto radou celoživotně řídit, má vědět, že v červnu musí vylézt z postele před tím, než odbije pátá.
Opravdu je to tak zdravé? Výživová poradkyně Věra Burešová toto resumé tak jednostranně jako vědci z Paříže nevidí. „Vstávání za úsvitu má jistě své kouzlo. Může přispět k vyšší produktivitě, ale stejně ji může rapidně snížit. Každý má totiž individuální spánkový rytmus, někomu brzké ranní vstávání nevyhovuje,“ říká odbornice. Nepomůže ani to, že půjdete dříve spát. Na podobném principu funguje lidské tělo i v případě snídaně. „Pro některé je to základní pokrm dne, jiní ji vynechávají a jedí až později dopoledne,“ dodává Burešová.
ODBORNÍK RADÍ: Nic se nemá přehánět!
Podle Věry Burešové, hlavní výživové poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse, se z honby za zdravým stylem může stát nebezpečná posedlost. Ačkoli sama klientům pomáhá k vyššímu sebevědomí, zdravějšímu, štíhlejšímu tělu, upozorňuje, že se nic nemá přehánět.
„Pokud se pro vás zdravý životní styl stane povinností, kdy se budete neustále z něčeho obviňovat (dnes jsem nestihla jít cvičit, snědla jsem k obědu zákusek a podobně), bude to pro vás nejen kontraproduktivní, ale může to vést až k psychickým potížím a narušení mentálního zdraví,“ tvrdí Burešová. Zdravý styl se pak zvrhne v teror.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis Story, Věra Burešová, výživová poradkyně, Tereza Kompánková- trenérka, Martin Kudera - zakladatel Farmy Živina