Snažím se nemít domov zahlcený hromadou produktů, proto považuji jablečný ocet za jednu z nejúžasnějších věcí, která by vám neměla ve spíži chybět. Jablečný ocet dokáže oživit chuť pokrmů, zároveň působí jako přírodní konzervant, je ceněný jako složka kosmetiky, podporuje trávení. Jeho zastánci tvrdí, že při pravidelném užívání pomáhá i při hubnutí a zlepšuje pleť. Navíc jeho antiseptické účinky oceníte při úklidu domácnosti, kde poslouží jako ekologický čisticí prostředek. Tento přírodní zázrak je tedy opravdu univerzální nástroj.
Octový detox
Konzumace jablečného octa může našemu tělu přinést nejrůznější zdravotní benefity. Do každodenního jídelníčku ho lze zařadit jednoduše v zálivce do salátu nebo jako součást marinády. Abyste z konzumace vytěžili maximum, můžete vyzkoušet octový detox.
Každé ráno nalačno vypijte sklenici vody se lžící jablečného octa, to stejné pak i večer. Lidské tělo se sice zvládá detoxikovat samo, ale očistná kúra je podpůrný prostředek. „Jablečný ocet obsahuje látky jako je kyselina octová a mateční kultura, které mohou pomoci s regulací škodlivých bakterií, hladiny cukru v krvi i trávením. Některé studie naznačují, že může mít pozitivní vliv i na zdraví srdce,“ říká nutriční koučka Týna Skalická.
K jakémukoliv detoxu vždy přistupujte zodpovědně. Očista může, hlavně zpočátku, představovat pro tělo zátěž a projevit se obtížemi, jako jsou průjem či nevolnost. Pokud máte zdravotní problémy, poraďte se předtím se svým lékařem.
Podpůrný prostředek při hubnutí
Jablečný ocet za vás neodvede všechnu práci, ale jako pomocník při hubnutí je oblíbený. Běžně se užívá před jídlem, jednu až dvě lžičky rozmícháte ve sklenici vlažné vody a půl hodiny před jídlem vypijete. Jablečný ocet můžete použít i jako součást jídla ve formě dochucovadla. Pravidelné užívání jablečného octa má pozitivní vliv na stabilizaci hladiny cukru v krvi, což je důležité pro udržení energetické rovnováhy a prevenci chutí na sladké.
První pomoc při pálení žáhy
Po jablečném octu můžete sáhnout i v případě, že vás pálí žáha. Rozmíchejte 2 lžičky ve sklenici vlažné vody a nápoj po malých doušcích vypijte. Do několika minut byste měli cítit výraznou úlevu. Jablečný ocet přirozeně zvýší kyselost v žaludku, čímž může pomoci ke strávení jídla a snížit bolest spojenou s pálením žáhy.
Jablečný ocet jako balzám na vlasy
Ozkoušeno na vlastní hřívu. Jednou se tak stalo, že mi doma došel balzám na vlasy, ovšem jelikož si vlasovou kosmetiku pečlivě vybírám a moji oblíbenou značku nekoupím v drogerii, hledala jsem dočasné řešení, z něhož se následně stal vlasový experiment.
Ve zkratce, kadeřnice Martina Odstrčilová vysvětluje účinky jablečného octa následovně. Šampon má mírně kyselé až neutrální pH 8-9, aby vlas otevřel a ten se mohl vyčistit od kožního mazu, prachu a stylingových produktů. Otevřený vlas je šupinatý a hrubý, proto je po použití šamponu potřeba kondicionér, který má kyselé pH okolo hodnoty 4 a díky tomu vlas uzavře. Z toho důvodu nedává smysl používat produkty 2v1. Vlas se po použití kondicionéru stane hladkým, lesklým a hydratovaným. Tady nastupuje jablečný ocet, který má pH 3. Vlas se po něm perfektně uzavře a jako bonus bude vaše hříva pevná a lesklá.
Jestli máte doma tvrdou vodu, což je také můj případ, jablečný ocet můžete užívat i po balzámu jako závěrečný oplach, který pomáhá odstranit z vlasů vodní kámen. Ten má neblahý vliv i na pokožku hlavy, takže pokud trpíte například na lupy, doporučuji oplach z jablečného octa. Já dávám jednu lžíci octa asi do tří deci vody. V úplném závěru mytí vlasy oplachem přelijete. Octového odéru se bát nemusíte, po uschnutí vlasů zmizí, ale kdyby přece jen někomu vadil, přidejte tam pár kapiček esenciálního oleje.
Recept na jablečný ocet
Ne každý jablečný ocet v sobě skrývá prospěšné látky. „Pokud chceme sáhnout po tom nejlepším, vybírejme nefiltrovaný jablečný ocet, který obsahuje řadu prospěšných bakterií a enzymů,“ říká nutriční koučka Týna Skalická. Ideální je takový, který vznikl z přirozeného kvašení jablek, a tím se dostáváme k jednoduchému receptu, který je pro všechny jako já, co neradi plýtvají a vyhazují.
Přece jen ne každý jí jablka spolu s jádřinci, moje babička je vždy loupala a některé recepty zbavení slupky přímo vyžadují. Odřezky, slupky i jádřince nevyhazovat! Pokud zrovna nezpracováváte obrovské množství jablek, postupně si je schovávejte v mrazáku. Až jich nahromadíte dost, můžete se pustit do výroby domácího jablečného octa, na který potřebujete:
- Odřezky jablek (bez bubáků a stopek)
- Převařenou vodu
- Hnědý cukr nebo med (60 g na 1 litr vody)
Zbytky nasekejte, dejte do čisté lahve a zalijte oslazenou převařenou vodou tak, aby hladinka sahala asi 5 cm nad okraj jablek. Vršek přetáhněte čistým ubrouskem a gumičkou nebo jen volně zakryjte víčkem a nechte cca 14 dnů v teple kvasit.
Když si vzpomenete, každý den můžete ocet zamíchat dřevěnou nebo plastovou lžící. Poté ocet sceďte přes plátýnko, znovu nalijte do vyčištěné sklenice, překryjte vršek ubrouskem nebo víčkem na volno a nechte kvasit další tři týdny. Tentokrát už mimo světlo a klidně v chladu. Naposledy přeceďte, rozdělte do lahviček a uzavřete. Usazeniny a zákal nejsou na závadu, časem bude ocet sílit na chuti.
Zdroj: iGlanc.cz, Healthline, nutriční koučka Týna Skalická, kadeřnice Martina Odstrčilová, autorka receptu Kateřina Bičíková