Pálení žáhy je poměrně častý jev, hlavně mezi svátky. Plácáme totiž páté přes deváté, k tomu jíme obvykle víc než normálně. Je to ten pocit pálení a horka v oblasti hrudníku, který vystřeluje až do krku a dostaví se zejména právě po jídle. Kromě toho můžeme pociťovat vzadu v hrdle divnou chuť, slanou či kyselou, ztěžka polykat, někomu je i na zvracení a bolí ho nadbřišek. Řekla bych vám jednoduše, ať se prostě tolik necpete, ale sama vím, jak těžké to je. Nedat si. Říct ne, už nechci další kousek cukroví, aby mi nebylo špatně.
Pálení žáhy způsobuje sladké, smažené i alkohol
Některé potraviny a nápoje jsou za pálení žáhy zodpovědné víc. Jsou to hlavně smažená, mastná, tučná a pikantní jídla. Dále citrusové plody, sladkosti a čokoláda. Z nápojů káva, pivo, červené víno, sladké a perlivé limonády. Vlastně jsem tím vyjmenovala prakticky všechno, čeho si o Vánocích dopřáváme požehnaně. Teď už aspoň víte, proč vás žáha pálí a příští rok se tomu třeba (jsem optimistka) vyvarujete, ale pro teď mám pro vás tipy, jak si v akutních případech od pálení žáhy pomoci.
První pomoc při pálení žáhy máte doma
Typicky nás napadne zajít do lékárny pro tabletky, které nám uleví, ale pokud si chcete ušetřit cestu a vyhnout se frontám, protože mi věřte, že nebudete jediní, zkuste doma nejdřív babské rady.
- Zůstaňte ve vzpřímené poloze, aspoň půl hodiny po jídle. Ležení na gauči, které je nejběžnější sváteční polohou, vaše příznaky ještě zhorší. Udělejte si procházku nebo alespoň těch třicet minut seďte.
- Od pálení žáhy také pomáhá jedlá soda. Stačí rozmíchat lžičku ve vodě, zatnout zuby a vypít. Dobře to nechutná, už jsem to v minulosti zkoušela na zánět močového měchýře, ale je to taková první pomoc.
- Podobně pomáhá rozmíchat ve vodě a po doušcích vypít lžičku či dvě jablečného octa. Ten nejenže urychluje proces trávení, ale navíc potlačuje bolest spojenou s pálením žáhy. Úleva by se měla dostavit během několika minut.
- Pomůže i citron. Polovinu vymačkejte do sklenice vlažné vody a po obědě vypijte. Jeho zásaditost neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku.
- Komu nic z toho nelahodí, ať si uvaří zázvorový čaj. Působí protizánětlivě a antibakteriálně a mírní bolest. Dva centimetry zázvorového kořene nakrájejte a zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat deset minut, přeceďte a vypijte. Můžete přidat i trochu medu a citronové šťávy. Zázvorový čaj se dá popíjet mezi jídly i preventivně.
- Hořčice s vodou. To sice není žádný med, ale slibujeme, že bolest během chvilky odezní.
- Mnohem lépe zní skořice povařená s vodou nebo lžička medu. Pro lepší účinnost ho smíchejte s kurkumou. To je vůbec skvělé koření, kterým nic nezkazíte, když přijde na pálení žáhy.
- Doma také jistě najdete kyselou okurku, jablko nebo mléko a opravdoví fajnšmekři zvládnou stroužek česneku. Ten funguje podobně jako zázvor. Normálně ho syrový rozžvýkejte a problémy brzy odezní, ale pak se raději nějaký čas zdržujte v dostatečné vzdálenosti od ostatních.
- Potom je ideální chvíle dát si mentolovou žvýkačku, která rovněž při akutních stavech pálení žáhy pomáhá. Je to z toho důvodu, že při žvýkání se v ústech tvoří sliny, ty následně putují do žaludku a neutralizují jeho kyseliny.
Všechna výše zmíněná doporučení platí na akutní potíže. Jestliže trpíte na pálení žáhy pravidelně, pak je na místě se poradit s lékařem a řešit svůj zdravotní stav více do hloubky. Životní styl hraje v tomto případě velkou roli a obecnými radami, jak těmto potížím předejít, je udržování zdravé hmotnosti, nepřehánět to s alkoholem a kofeinem, dostatečně relaxovat, vyhýbat se stresu a nekouřit.
Jezte pomalu a nechoďte spát s plným břichem
Existuje spousta dalších tipů, které jsou už spíš preventivní, ale rozhodně jimi nic nezkazíte. Měli byste totiž jíst v první řadě v klidu. Nesnažte se do sebe všechno naházet, kam spěcháte, snad aby se toho do vás víc vešlo? Vychutnávejte si všechno to dobré jídlo, když budete jíst pomalu a dobře žvýkat, tak toho i méně sníte. Nezapomínejte konzumovat zeleninu a jako dezert si dopřejte kousek čerstvého ananasu. Ten o svátcích v českých obchodech najdete většinou velmi levně. Je dobré také po jídle požvýkat semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu a při vaření kromě již zmiňované kurkumy používat třeba rozmarýn.
Poslední zlaté pravidlo? Alespoň dvě hodiny před spaním už nic nejezte ani nepijte. Nejenže se vám bude lépe spát a celkově si víc odpočinete, ale tělo stihne před další sváteční náloží dobrot pořádně vytrávit.
Zdroj: iGlanc.cz, Healthline