Tyhle něžné květinky jistě znáte nejen z babiččiny zahrádky nebo z parků či z přírody. A pamatujete na fialkové bonbony? Tyhle fialové a krásně vonící květiny si můžete nasbírat. Právě teď jsou plné barvy a typické vůně. Zkuste je doma usušit a z jejich krásy i účinků se můžete těšit i poté, co v přírodě odkvetou.
Nejen voní, ale i léčí
Fialky jsou nejen krásné, ale také přínosné pro naše zdraví. Obsahují vitamíny A a C, které jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi. Pomáhají posilovat imunitní systém a podporují zdraví naší kůže. Dále mají fialky mírně sedativní účinky, což může pomoci při stresu a úzkosti a také zlepšit spánek. Květy můžete také prostě jen usušit a použít je jako ozdobu na jakýkoliv dezert. Takto využít můžete samozřejmě i květy čerstvé. Vypadají prostě nádherně. Doporučujeme si vytvořit i dekorativní ledové kostky. V letních limonádách je jako když najdete! A čaje ze sušených květů fialky prý usnadňují vykašlávání, uvolňují zahlenění a pomáhají také při bolestech hlavy. Proč to tedy nezkusit?
Sběr a sušení
Při sběru vybírejte zdravé květy bez známek poškození. Pro sušení rozložte fialky na papírovou nebo látkovou utěrku v teplé, dobře větrané místnosti mimo přímé sluneční světlo. Nechte je přirozeně zavadnout a pak vyschnout.
Tady máte tipy na jejich další využití. Z těchto produktů se tak můžete radovat buď vy sama nebo je třeba někomu darujte – DIY dárky jsou teď trendy.
Fialkový cukr
Ingredience:
1 šálek bílého cukru
1 hrst čerstvých fialkových květů
Postup: Čerstvé fialkové květy jemně umyjte a nechte je uschnout. V misce promíchejte cukr s fialkovými květy. Směs rozložte na pečicí papír a nechte několik dní vysychat. Fialkový cukr skladujte v uzavřené nádobě a používejte pro zdobení nebo ovonění dezertů. Fungovat bude skvěle jako posypka na cupcaky nebo třeba jako dekorace na moučník s citronovou polevou.
Fialkový sirup
Ingredience:
2 šálky vody
2 šálky cukru
1 šálek fialkových květů
Postup: Vodu s cukrem přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte fialkové květy, odstavte z ohně a nechte sirup vychladnout. Poté přeceďte. Sirup uchovávejte v čisté skleněné láhvi v chladničce. Když přidáte kapku citronu, sirup změní svou barvu na růžovou.
Fialkový olej
Ingredience:
1 šálek fialkových květů
1 šálek nosného oleje (např. mandlového nebo jojobového)
Postup: Květy fialek vložte do skleněné nádoby a zalijte olejem tak, aby byly květy kompletně ponořené. Nádobu uzavřete a nechte na slunném místě macerovat po dobu 2 až 3 týdnů. Poté olej přeceďte a skladujte v tmavé skleněné lahvi či dóze.
Zdroj: iGlanc.cz, Atlas rostlin, Foodstories