Sběr

Od konce března a nejpozději začátkem května je ideální období na sběr lístků medvědího česneku, mají v tu dobu nejsilnější účinky.

150 mg

Na 100 gramů medvědího česneku připadá 150 mg vitaminu C. Tento důležitý antioxidant upevňuje naši imunitu, stimuluje tvorbu bílých krvinek, podílí se na tvorbě kolagenu, zajišťuje pružnost kostí, zubů, cév a lepší vstřebatelnost železa. Pro lepší představu: 100 mg jablka obsahuje pouhé 4,6 mg vitaminu C. Jeho doporučená denní dávka je 80 mg.

Medvědi

Tvrdí se, že za svůj přívlastek skutečně vděčí medvědům. Ti se prý po dlouhém zimním spánku vydávali i dlouhé trasy za touto rostlinou. Jiné zdroje uvádějí, že označení „medvědí“ jen zdůrazňuje její sílu.

Slované

Roste hlavně v místech původního osídlení Slovanů, kteří prý znali jeho zázračné účinky, a proto ho ve velkém pěstovali. Hojně se tak vyskytuje na Moravě a v severovýchodní části Čech, převážně v lužních a listnatých lesích kolem potoků.

Aroma

Stejně jako ostatní druhy česneků obsahuje medvědí odrůda látku alicin. Ta se uvolňuje drcením listů, které doprovází typický štiplavý odér. Alicin má pozitivní účinky při léčení aterosklerózy, cukrovky, vysokého krevního tlaku, vyšší hladiny cholesterolu a zánětlivých procesů v těle. Pomáhá i při respiračních problémech a nachlazení.

Med

Kvetoucí medvědí česnek je výbornou pylodárnou rostlinou. Medy z něj mají typické aroma, které po delším skladováním mizí.

Záměna

Obliba medvědího česneku každý rok roste. S tím souvisí i častější výskyt případů, kdy méně zkušení sběrači zamění jeho listy s mladými lístky konvalinky nebo ocúnu – obojí je jedovaté, ocún dokonce prudce. Při sběru se řiďte typickou česnekovou vůní, tu intenzivně ucítíte promnutím lístků. Listy konvalinky ani ocúnu nijak nevoní. Dále je třeba při sběru medvědího česneku respektovat, že v chráněné krajinné oblasti je jeho trhání zakázáno pod pokutou až 10 000 Kč.

Zpracování

Chcete-li listy uchovat co nejdéle čerstvé, vložte je zabalené ve vlhké papírové utěrce do lednice nebo je dejte do vázy s vodou a postavte do chladu – takto vydrží až pět dní. Větší množství listů můžete i zamrazit, ideální je nakrájet je a vložit do uzavíratelné nádoby či sáčku. Listy se dají i usušit, ale nemají pak takovou sílu.

Tři recepty:

Pesto: Velký svazek medvědího česneku rozmixujte s hrstí piniových nebo kešu oříšků, 3–4 lžícemi olivového oleje, 30 g nastrouhaného parmazánu a solí. Vzniklou směs použijte do pomazánek, na topinky, do salátů nebo těstovin.

Bylinkové máslo: 250 g změklého másla smíchejte se 100 gramy na jemno pokrájeného medvědího česneku, podle chuti osolte a případně přidejte další nakrájené bylinky, např. pažitku nebo bazalku. Směsí naplňte formičky na led a nechte ztuhnout v lednici.

Krémová polévka: Do vývaru přidáme nakrájenou brokolici, uvaříme do měkka, přidáme nasekaný medvědí česnek (podle chuti) a rozmixujeme na hladký krém. Osolíme, opepříme, zjemníme smetanou a podáváme s nastrouhaným parmazánem.

Zdroj: časopis Glanc, bylinkářka Dita Oškerová

Související články