Pro včely je med zásobou energie a potravy. Na výrobu jedno kg medu musejí včely přibližně nalétat 150 tisíc kilometrů, což je stejná vzdálenost, jako kdyby čtyřikrát obletěly Zemi. V průběhu roku silné včelstvo vyprodukuje a z velké části i spotřebuje řádově stovky kil medu, přičemž většina spotřeby probíhá v sezoně. Na zimu pak včelám stačí přibližně kilo medu na měsíc.
Kvalitní med je třeba dobře hledat. Například 76 % medů v českých obchodech neobsahuje včelí pyl, přitom pravý med ho obsahovat musí. Hlavně díky včelímu pylu totiž získává med své unikátní vlastnosti. Jistotou je kupovat med od včelaře, kterému věříte. Nejlépe ho uchováte v temnu do 20˚C nebo v lednici.
Tuhnutí medu není na škodu
Vadí vám, že vám med ve sklenic tuhne? Pak vězte, že tato postupná krystalizace není na škodu, naopak ukazuje, že byl med šetrně zpracován. Stále čirý tekutý med značí, že byl při výrobě vystaven příliš vysokým teplotám, které ničí většinu jeho prospěšných vlastností.
A ještě jedna zajímavost z historie. Med má vynikající konzervační vlastnosti, které znali už starověcí Řekové. Ti do medu naložili tělo zemřelého vojevůdce Alexandra Makedonského, aby jeho ostatky zvládly dlouhou cestu z Babylónu do rodného Řecka.
Na bolest v krku, ale i na hojení ran
V otázce, zda je slazení medem vhodnější než slazení cukrem, se ne všichni odborníci shodují. Faktem zůstává, že med obsahuje rychlé cukry, především fruktózu a glukózu, a představuje okamžitý zdroj energie. Je ceněný pro obsah vitaminů A, C a B, minerálních látek (vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo) a důležitých aminokyselin. Obsahuje také antibakteriální látky, a proto se doporučuje užívat med například na bolesti v krku, při nachlazení a povrchově i na hojení malých ran.
Mezi časté mýty patří tvrzení, že v horkém čaji se kvalita medu znehodnotí, ale nemusíte se obávat. Jakmile lžičku s medem vložíte do horké tekutiny, během pár minut rychle klesne její teplota – vlastnosti medu se za tak krátkou chvíli nemohou snížit.
TIP iGlancu:
Chcete-li poznat život včel zblízka a bezpečně přespat v blízkosti jejich terapeutického bzučení, vydejte se na výlet do přírody a jedinečné stylové maringotky, jejíž součástí je i unikátní včelín, kterého se nemusejí obávat ani alergici. Pobyt na medu není jen nevšedním zážitkem, včely mají prokazatelně pozitivní účinky i na zdraví. Do celého vnitřního prostoru se uvolňuje vzduch ze včelích úlů, nasycený vůní medu, vosku a propolisu, a vy jej dýcháte po celou dobu svého pobytu. Blahodárné účinky včel na vaše zdraví a psychiku pocítíte již po pár hodinách. Terapie včelami umocňuje jedinečnost okolní přírody. Více na www.spaninamedu.czA na závěr recept na domácí léčivý sirup, když jste nachlazení, nebo se o vás pokouší viróza:
Nakrájejte celou cibuli kostičky, zalijte ji medem a nechte odstát pár hodin nebo do druhého dne. Až směs pustí šťávu, užívejte ji po lžicích. Éterické oleje obsažené v cibuli působí protizánětlivě a rozpouštějí hleny. Cibule obsahuje hodně zinku, vitamíny B, C, A i E a med působí protizánětlivě.
ZDROJ: časopis Glanc, https://www.mayoclinic.org