Podle dat Státního zdravotního ústavu má více než pětina Čechů rizikové stravovací návyky a téměř 60 % národa má nadváhu nebo je obézní. Mnozí nejsou schopní za den sníst ani jednu z doporučených porcí ovoce či zeleniny. Když k tomu připočteme nedostatek pohybu, představuje náš životní styl po zdraví větší riziko než třeba kouření. Zájem o zdravější potraviny je přitom obrovský, ale přejít na vyváženou stravu, to se nám nedaří.
Máme jen samé výmluvy
Nejčastější překážky vidíme v časové náročnosti nebo pocitu, že zdravé jídlo nemůže být chutné. Je to ale jen naše mylné přesvědčení. Mnoho pestrých a zdravých receptů zvládnete uvařit za pár minut. Největší výzvou pak je udržet si zdravé návyky dlouhodobě. „To vyžaduje nejen změnu stravovacích návyků, ale i komplexní přístup k životnímu stylu,“ vysvětluje nutriční poradce a osobní trenér Josef Soukup. „Lidé se často potýkají se subjektivním nedostatkem času, velkým množstvím často protichůdných informací, přetrvávajícími mýty o racionální stravě a negativními důsledky nevhodných diet, které nejsou dlouhodobě udržitelné.“
Dieta, každý to někdy zkusil
Diet a výživových stylů existuje mnoho a vzájemně se střídají v popularitě. Odborníci říkají tohle nejezte, za deset let v nové studii zase vyvrátí to, co řekli v té předchozí. Najednou všichni jedou na keto vlně, stravě jeskynních lidí, o pár let později jsou všichni vegani. Neříkáme, že všechno, ale zejména většina diet se nedá držet věčně. Čím striktnější dieta je, tím horší mívá úspěšnost. Nejběžnější vyzkoušenou dietou je pro 87 % populace vyřazení některých typů potravin z jídelníčku, což může vést k náhlému nedostatku některých živin a následným zdravotním komplikacím. Samozřejmě pokud u vás doma máte každý den pizzu z mrazáku nebo instantní polévky, ty vyřadit můžete a není třeba se obávat, že byste připravili tělo o živiny.
Zdravé stravování není nudné a složité
Svého času jsem z jídelníčku úplně vyřadila lepek a sacharidy jedla jen výjimečně. S postupem let už na sebe tak přísná nejsem, ale aspoň mě to donutilo objevit úplně nové chutě a potraviny, které jsem do té doby neznala. Většina lidí, kteří se o jídlo sami moc nezajímají, má představu, že bez mouky a rýže nebudete mít co jíst. Nejčastější mýtus o zdravé stravě je, že vyvážená jídla nemají chuť a jsou nudná, ale to vůbec není pravda. Každá bylinka dodá jídlu úplně jiný rozměr chuti. Hrát si můžete s kyselostí, způsobem přípravy nebo vyzkoušet různé druhy olejů.
Horší už je to s plánováním jídelníčku a čím fanatičtěji k němu přistupujete, o to víc si komplikujete život a může to vést i k narušení přirozeného vztahu k jídlu. Jsme opět u můžeš a nesmíš. Omezující pravidla přináší pocit viny a výčitek, pokud selžeme. Takže to radši vzdáme. „Snažila jsem se zpestřit si svůj jídelníček, vařit si doma zdravá jídla, a dokonce si nosit vlastní jídlo do práce. Bylo to velmi náročné, dokonce tak moc, že jsem to nedokázala dlouhodobě udržet,“ popisuje Marie svou trnitou cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. „Postupem času jsem začala vynechávat některé jídla nebo jsem jedla jen jednou denně. To vedlo k neustálému přemýšlení o jídle a večernímu přejídání. A ve finále k pocitu znechucení sama ze sebe. Nakonec mi došla energie a vrátila jsem se ke starým nezdravým návykům.” Docela se v tom vidím, ve svém nejfanatičtějším stravovacím období jsem raději vařila do noci, než abych se na to jednou vykašlala a koupila si jídlo venku.
Pár tipů, jak udržet jídelníček zdravý, ale co nejvíc si to usnadnit:
- Naučte se pro začátek pár zdravých a pestrých receptů, které nejsou složité, zato jsou plné chutí.
- Jídla si předem naplánujte. Nemusíte všechna, ale aspoň většinu. Plánování vám pomůže nejen udržet svůj jídelníček rozmanitý, ale také ušetříte čas a peníze, protože budete přesně vědět, co potřebujete koupit.
- Připravujte jídla předem a ve větším množství. Zaměřte se na tzv. meal prep, kdy je vaření co nejvíc efektivní. Co lze, to můžete rovnou rozdělit do krabiček a případně dát do mrazáku, pokud jste toho navařili opravdu hodně. Pak stačí jen krabičku včas vyndat a máte hotovo.
- Nebojte se využít moderních vymožeností. Nestíháte nakoupit? Objednejte si nákup až domů. Nevíte, co vařit, chybí vám recepty, inspirace? Pro někoho, kdo není zrovna zapálený kuchař, bude dobrá alternativa krabičková dieta. „Lidé volí krabičkovou dietu z různých důvodů a nemusí to být třeba jen formování postavy. Myslím, že velkým přínosem krabiček je ušetření cenného času, který můžeme věnovat sobě a svým blízkým. Navíc přispívá k menšímu plýtvání potravinami, protože zákazník objedná přesně tolik jídla, kolik sní,” říká Kamil Karasek, CEO společnosti, která krabičkovou dietu nabízí.
- Vyhledávejte inspiraci. To vám pomůže jídelníček ještě víc obohatit o nové ingredience i chutě, díky čemuž nebude nikdy nudný.
Poslední tip je nebýt na sebe tak přísný. Ať nedopadnete jako já nebo Marie. Řiďte se třeba oblíbeným pravidlem 80 na 20, kdy z větší části jíte zdravě a zbylou si dopřejete i to, co se ”nesmí”. Pak nebude ve vašem životě existovat něco jako selhání. Občasný hřích bude spíše součást cesty. „Při nastavení nového jídelníčku je třeba dbát na to, aby reflektoval naše potřeby a odpovídal věku, pohlaví, historickému i aktuálnímu zdravotnímu stavu, úrovni fyzické aktivity a naší genetické výbavě. Důležité jsou i často opomíjené osobní preference,“ doporučuje Josef Soukup.
„Změna životního stylu není záležitosti jednoho dne a může trvat týdny, měsíce a roky. Nevzdávejme to tedy hned na začátku, zvolme si tempo, které nám vyhovuje, a které budeme schopni bez zbytečného stresu udržet. Jako při složeném úročení, i tady platí, že malé změny prováděné po delší dobu se výrazně projeví. Oceňte se tedy za každou změnu, kterou jste pro sebe udělali. Postupně si na nový způsob zvyknete a časem vám přijde už naprosto přirozený,“ doplňuje.
Zdroj: iGlanc.cz, nutriční poradce a osobní trenér Ing. Josef Soukup, Ph.D., Kamil Karasek, Nice To Fit You