Co mít na paměti, abychom zbytečně nepřibírali
Sváteční tabule bývá plná lahodných pokrmů a sladkostí a jen těžko se jim člověk může vyhnout. Místo snahy omezit je úplně, je dobré přemýšlet hlavně nad velikostí jednotlivých porcí a zbytečně se nepřejídat. “Z mého pohledu bychom náš vztah k jídlu o Vánocích měli pojmout slovy rozumná střídmost a pestrost. To znamená, že si mohu dopřát všechny typické vánoční dobroty, ale nesmím to přehánět s jejich množstvím. Lidé se hodně zaměřují na samotné Vánoce, ale většinu z nás by mělo zajímat, jak se stravujeme během celého roku, než co si dopřejeme během 3 dnů Vánoc. “ říká Petr Loskot, který mimo jiné pracuje ve společnosti GymBeam na pozici Food Scientist Technician a jako lektor na Masarykově univerzitě.
Co nás může uklidnit je fakt, že ono zmiňované třídenní období jednoduše nemůže, z pohledu příjmu kalorií, způsobit zvýšení hmotnosti v jednotkách kilogramů. “Hmotnost nám samozřejmě přechodně o několik kilogramů vzrůst může, ale to půjde na vrub větší náplni trávicího traktu, vyššímu zadržování tekutin z důvodu vyššího příjmu soli a cukrů, což po navrácení k normální stravě za pár dnů pomine. Opravdu velcí jedlíci, které popustí uzdu ve svém apetitu, si za období Vánoc mohou nabrat kolem jednoho, maximálně dvou kilogramů tělesného tuku.” dodává Petr Loskot.
Jaké potraviny zařadit a jakým se raději vyhnout obloukem
Seznam potravin, které udrží naši figuru a které musíme naopak bezpodmínečně vymazat z jídelníčku, abychom přestali přibírat, bohužel neexistuje. Stejně tak nefungují ani restrikce a to především ty v období Vánoc. Můžete si tak s klidem dopřát salát, kapra a vánočku nebo cokoliv na co máte chuť.
Důležité je ale potom myslet na to, že tato jídla obsahují velké množství kalorií, které se typicky při nadbytku ukládají jako tělesný tuk. “Pokud vím, že o Vánocích mám sklony přibírat a chtěl bych se tomu vyvarovat, mým cílem by mělo být držet se dobře sytý, aby moje chutě na vysokokalorické cukroví a přejídání byly nižší. “ upřesňuje Petr Loskot a dodává: “K podpoře sytosti ve stravě výrazně přispívají kvalitní zdroje bílkovin (maso, mléčné výrobky, vejce) nebo vláknina v podobě zeleniny. Proto by se o Vánocích měly na talíři v nějaké podobě objevovat i tyto potraviny.”
Nejjednodušší je tak uzpůsobit velikost porcí, jejich vyváženost a nezapomínat na pohyb. Nemusíte samozřejmě hned naskočit do fitka a mučit se hodiny na strojích. Bohatě postačí, když s rodinou nebo partnerem vyrazíte na procházku třeba do hor a užijete si tak zimní atmosféru naplno. Po takové horské túře cukroví přeci jen chutná o poznání lépe, než když celý den sedíme u televize.
Zdroj: iGlanc.cz, nutriční specialista Petr Loskot