Víte, že cukr stimuluje centrum odměn v našem mozku a vyplavuje hormon “štěstí” serotonin? Proto může jeho rychlé vyřazení z jídelníčku způsobit až abstinenční příznaky, včetně únavy, deprese, bolestí hlavy a svalů.

Sladká horská dráha

Vaše mlsání často souvisí s nerovnováhou hladiny cukru v krvi. To znamená, že vaše tělo přijme cukr, hladina cukru v krvi stoupne a tělo uvolní inzulin, aby ji snížilo na bezpečnější úroveň. Pokud inzulín přivede hladinu cukru v krvi příliš nízko, což se často stává, vaše tělo touží po potravinách, které ji zvýší a zvýší tak vaši energii. Jste na horské dráze cukru v krvi a je těžké z ní vystoupit. Klíčem k vyrovnání hladiny cukru v krvi jsou potraviny, které zabraňují uvolňování příliš velkého množství inzulinu. Důležité je také jíst pravidelně a nezapomínat ani na svačiny, protože při vynechání jídla hladina cukru v krvi klesá.

Důležitá trojice

Bílkoviny, tuky a vláknina jsou pro zbavení se návyku na cukr klíčové. Na rozdíl od cukru poskytují pomalou a stabilní formu energie, která se podobá spíše rovné, nově vydlážděné silnici než té horské dráze s příchutí glukózy. Když vaše tělo nenajde cukr jako palivo, obrátí se k tukům. A velké množství zdravých tuků, jako jsou ořechy, semínka, avokádo a olivový olej, může vašemu tělu pomoci naučit se získávat energii odjinud. Bílkoviny vám pomohou cítit se sytí, což může snížit hlad a chuť na sladké. Vláknina zase zpomaluje trávení a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Snažte se najít skutečný důvod

Některé chutě nevycházejí z žaludku, ale z mozku. Vyvolává je například stres, smutek nebo špatný spánek. Mohli jste je také odkoukat v dětství od rodičů. Naslouchejte proto chutím a snažte se určit jejich kořen: skutečný hlad, emoční přejídání nebo zvyk.

Jak přelstít chutě na sladké

Jestli jste se tedy rozhodli nenechat se nadále ovládat cukrem, zkuste zařadit do svého jídelníčku tato jednoduchá pravidla, která vám pomohou zbavit se svého zlozvyku snadněji.

Vydatná snídaně

Začněte pořádnou snídaní. Čím méně cukru ráno sníte, tím vyrovnanější budete po celý den. Bylo prokázáno, že snídaně s vysokým obsahem bílkovin snižují chuť na sladké.

Plánujte

Plánujte si jídlo předem, abyste předešli poklesům hladiny cukru v krvi.

Dostatek tekutin

Dehydratace může vyvolat pocit hladu, proto pijte hodně vody.

Odveďte pozornost

Když máte chuť na sladké, počkejte 10 minut a změňte prostředí. Vydejte se na procházku nebo se pusťte do nějaké činnosti. Možná se vám podaří odvrátit pozornost alespoň od jedné dávky cukru.

Přirozené cukry

Jestli chcete uspokojit své chutě na cukr zdravějším způsobem, sáhněte po zelenině, jako jsou sladké brambory, dýně, řepa a mrkev. Přirozeně sladké potraviny jsou také banány, hroznové víno, datle nebo skořice. Dobrou volbou jsou i bobule, protože jejich cukry se uvolňují pomaleji než cukry z jiného ovoce.

Sáhněte po kyselém

Obelstěte své tělo tím, že si dáte něco kyselého, když máte chuť na něco sladkého. Kyselá chuť může stimulovat chuťové pohárky a odvést vaši pozornost od chuti na cukr.

Do kroku

Krátká patnáctiminutová procházka podle odborníků také pomáhá snížit chuť na sladké

Koření

Zázvor a kurkuma pomáhají předcházet inzulínové rezistenci. Můžete si tedy s chutí dát třeba kurkumové latté nebo přidat zázvor do pití.

Po týdnu bude líp

Cukrová “odvykačka” může být první dny náročná. Odolat chutím bývá těžší nejméně první týden. Pak se některé negativní návyky a chutě postupně rozptýlí. A vy si budete moci odepnout bezpečnostní pás a užít si plynulejší jízdu, ze které už bude jednodušší vystoupit. Přesto pamatujte, že občasné mlsání je i podle odborníků v pořádku.

Zdroj: iGlanc.cz, washingtonpost.com, healthline.com

Související články