Dělená strava je víc životním stylem než dietou. Potraviny dělí na živočišné a rostlinné a zvlášť bere také ovoce a zeleninu. Kouzlo spočívá v tom, že můžete během dne sníst jakékoliv množství jídla, ale musíte ho správně kombinovat podle určených skupin.
Jak se potraviny dělí
- Do skupiny “kytiček” patří obecně klasické přílohy jako brambory, rýže, bezvaječné těstoviny, všechny druhy chleba a taky různá semínka, vločky a luštěniny.
- Do skupiny “zvířátek” patří všechno maso, mléčné výrobky a vejce.
- Třetí skupinou jsou “neutrální potraviny” jako jsou rostlinné oleje a mléka, ořechy, káva a med.
- K zelenině patří čerstvá, mražená i nakládaná včetně hub a kečupu.
- Ovoce je vhodné v čerstvé i sušené formě. Džusy musí být nepřislazované a džemy slazené uměle fruktózou nebo dextrózou.
- Do zakázané skupiny patří cukr, pečivo z bílé mouky, burské oříšky, tuk (pouze minimální množství rostlinných) a alkohol v kombinaci s živočišnou skupinou.
Jak se mezi sebou kombinují
- Živočišná a zeleninová skupina
- Rostlinná a zeleninová skupina
- Rostlinná a ovocná skupina
- Živočišnou a rostlinnou nesmíte smíchat!
Pravidla
Zvolenou skupinu a její povolenou kombinaci jíte celý den v jakémkoliv množství. Důležité je opravdu dodržet správné potraviny. Vhodné je prý také pravidelně střídat rostlinné dny s živočišnými a hlavně vypít aspoň dva a půl litru vody denně.
Rostlinný jídelníček na jeden den
Když se rozhodnete pro “kytičkový den” může váš jídelníček vypadat třeba takto:
Na snídani si dáte ovesnou kaši, na svačinu pomeranč, k obědu celozrnné těstoviny se zeleninovým salátem, následně nějaké ovoce ke svačině a celozrnný chléb s humusem a zeleninou k večeři.
Živočišný jídelníček na jeden den
V případě “zvířátkového” dne můžete ráno začít vejcem a zeleninou, doplnit ho bílým jogurtem ke svačině, k obědu si dopřát kuřecí maso se zeleninou a přes ořechovou svačinu se dostat k pečené rybě k večeři. Kdyby vám chyběla fantazie, tak na internetu už najdete spoustu konkrétních receptů na jídla podle dělené stravy Lenky Kořínkové.
Původ dělené stravy
Zásady kombinování potravin prý pochází už z ájurvédské medicíny. Účinky dělené stravy si už na vlastním těle vyzkoušel americký lékař William Howard Hay, který se díky ní zbavil onemocnění ledvin a srdce. Hayova metoda se pak postupně rozšířila až do Evropy a od té doby se kombinování potravin stalo populární.
Odborníci o dietách
Původní kombinované diety byly vyvinuty před více než 100 lety, kdy se o výživě a trávení vědělo mnohem méně než teď a podle vědců navíc stále chybí důkazy, které by účinky dělené stravy potvrzovaly. Problém vidí také v tom, že není jednoduché většinu potravin zařadit do jedné skupiny, protože jsou často kombinací sacharidů i bílkovin nebo tuků. Jestli ale zjistíte, že vám dělená strava vyhovuje a cítíte se po ní dobře, nejspíš nebude na škodu upravit si podle ní svůj jídelníček.
Zdroj: iGlanc.cz, healthline.com, nih.gov, foodinsight.org