Není horší doba na diety než o letních prázdninách. Stejně když vidíme na vedlejším lehátku hezkou holku v plavkách, máme potřebu najednou cosi dohánět, anebo přes sebe přehodit ručník a běžet do stánku pro další hranolky. Strava není jen o tloustnutí nebo hubnutí, může hrát klíčovou roli v tom, jak se cítíme a jak se naše tělo vypořádá s horkem.
Lehká letní jídla
Neexistuje vyloženě žádné jídlo, které byste v létě nesměli jíst. V horkých dnech je ale vždy lepší variantou jídlo lehké, které dodá energii a zároveň osvěží. „Skvělou volbou jsou saláty s čerstvou zeleninou a ovocem. Samozřejmě by v jídle neměly chybět bílkoviny, takže přidat k salátu například kuře, rybu nebo tofu je ideální. Jako zdroj tuku se skvěle hodí avokádo nebo různé sýry,” radí nutriční terapeutka Karolína Beranová. Naopak se vyhýbejte jídlům těžkým, mastným a kořeněným. Z těch vám bude pravděpodobně těžko.
Pitný režim v létě
Velký důraz byste měli v létě klást především na hydrataci. Mějte s sebou vždy po ruce obyčejnou pitnou vodu. Pokud si ji chcete ozvláštnit, dejte do ní bylinky a pár kapek citronu. Na doporučení terapeutky byste se měli vyhnout alkoholu a kofeinovým nápojům, které mohou přispět k dehydrataci. To se lépe radí, než dělá, proto aspoň nezapomínejte na tu čistou vodu a doplňovat tekutiny v průběhu celého dne.
Co si dát u stánku s rychlým občerstvením
Doma si hlídáte stravu, ale jeden výlet na koupaliště to zazdí? Léto znamená výlety, dovolené, festivaly a cestování. S tím jde bohužel ruku v ruce i méně domácího vaření a více jezení venku. Když je to jednou za čas, proč ne, ale celé léto se v režimu smažáků, hranolek a langošů ze stánku přežít nedá, pokud po prázdninách nechcete mít o pět kilo navíc. Právě venku máme nejčastěji tendenci „si dopřát“.
Stravování mimo domov nemusí být překážkou zdravého životního stylu. Zde je několik tipů, jak za daných okolností udělat vždy to nejlepší rozhodnutí:
- Grilované maso nebo ryby. „Zkuste si vždy vybrat ’menší zlo’. Dávejte přednost pokrmům nesmaženým a vyberte si jídlo, které obsahuje alespoň nějakou zeleninu,” doporučuje Karolína Beranová. Na větších festivalech už přestávají být výjimkou veganské stánky, neváhejte jako alternativu masa vyzkoušet rostlinné zdroje bílkovin, jako tofu nebo tempeh.
- Poproste o méně omáčky. Marinády, tatarky a dresinky bývají plné cukru a soli. „Zkuste požádat o méně omáčky nebo aby vám ji dali bokem,” říká nutriční terapeutka.
- Wrapy a celozrnné sendviče. Je to menší zlo, protože bývají plněné nějakou zeleninou a proteinem. Maso v nich upřednostněte nesmažené.
- Smoothie a smoothie bowls. Pokud v nich není přidaný cukr, jedná se o osvěžující a zároveň hydratující dobrotu. Na snídani nebo na svačinu, záleží na vás.
- Kukuřice na klasu. Grilovaná kukuřice je klasické letní jídlo, které bývá k dostání i na plážích. Je lehké a výživné a navíc ukrutně dobré.
- Saláty s obilovinami. Na saláty s čerstvou zeleninou a bílkovinami spíš nenarazíte, ale když už, je to zdravá volba. Pozor na dresink (viz bod číslo 2), nebo poproste místo omáčky jen o olivový olej a citron. Skvělá volba je též cizrnový salát, fazolový, s bulgurem nebo quinoou.
Bc. Karolína Beranová
nutriční terapeutka FitKitchen
„Na plánovaný výlet do přírody i na koupaliště si také můžete připravit zdravé svačiny. Například čerstvé nebo sušené ovoce, zelenina, oříšky, proteinové tyčinky, domácí sušenky nebo domácí odlehčená buchta,” doporučuje Beranová. „Na pití upřednostněte čistou vodu před slazenými nápoji,” dodává. Výborná a přirozeně hydratující je též kokosová voda nebo obyčejný zelený čaj s ledem.
Zdroj: iGlanc.cz, nutriční terapeutka Bc. Karolína Beranová