Výživoví poradci mají avokádo ve značné oblibě, obsahuje totiž málo cukru a je bohaté na „zdravé“ tuky. 63 % z obsažených mastných kyselin, které představují asi polovinu obsahu plodu, tvoří tzv. mononenasycené mastné kyseliny. Ty mají pozitivní vliv na organismus, nezvyšují hladinu cholesterolu a snižují riziko aterosklerózy.

Zdroj: Youtube

Pecku z avokáda nevyhazujte, vypěstujte z ní vlastní rostlinu. Stačí zapíchnout do pecky ze dvou stran párátka a umístit pecku špičkou vzhůru na okraj sklenice s vodou tak, aby voda dosahovala do poloviny plodu. Po 1–4 měsících vyraší nejdříve kořen, pak rostlinka. Přesaďte ji do květináče, dopřejte jí dostatek světla a zalévejte dvakrát týdně.

Pozor na papoušky a kanárky

Kromě zdravých tuků a množství vlákniny je plod stromu hruškovec přelahodný bohatý i na vitaminy a minerály. Ceněný je obsah draslíku, který podporuje zdraví kostí a srdce – ve 100 g plodu je ho obsaženo 500 mg. Dále avokádo obsahuje vitaminy B6, B9, C, E a K1, které udržují správnou hladinu krevního tlaku, snižují riziko kardiovaskulárních nemocí, zlepšují imunitu a kvalitu pokožky. Vysoký obsah karotenoidů má zase pozitivním vliv na zrak.

Obezřetní buďte, máte-li doma papoušky nebo kanárky. Avokádo obsahuje persin, který je pro ně silně jedovatý. Jeho požití tato zvířata většinou nepřežijí. Ze stejného důvodu by avokádo neměli dostat ani psi nebo kočky.

Jak urychlit zrání avokáda

Možná jste si všimli, že na zralém avokádu určeném k přímé spotřebě bývá nálepka s označením RTE, což znamená „ready to eat“, tedy „připraveno k jídlu“. Plod v tomto případě nesmí být na dotek úplně tvrdý, ale ani příliš měkký.

Existují triky, jak u nezralého tvrdého avokáda urychlit změknutí. Zkuste třeba tenhle - vložte ovoce společně s jablkem nebo banánem do papírového sáčku a uzavřete ho. Za den nebo dva avokádo hezky změkne! Děje se to z důvodu uvolnění ethylenu, který všechno ovoce společně vyprodukuje a který proces zrání urychluje. Ještě rychlejší je desetiminutovka v troubě. Tvrdé avokádo zabalte do alobalu a pečte na 90 °C asi 10 minut. A máte rázem RTE avokádo.

Pohroma pro klima

Nejstarší důkazy o konzumaci avokáda pocházejí zhruba z 10. století před naším letopočtem, kdy je archeologové nalezli na území Mexika. Další stopy, vypovídající o jeho používání, byly nalezeny v Peru z období zhruba před 3800 až 4500 lety.

A kolik kusů lahodých plodů vyprodukuje za rok jeden strom? Je jich 120! Stinnou stránkou pěstování avokáda je bohužel vysoká spotřeba vody - k získání jednoho kila je zapotřebí až 2000 litrů. Ekologičtí aktivisté a klimatologové na tento fakt v souvislosti s šetřením vody stále častěji poukazují, stejně jako na to, že kvůli vysoké poptávce po avokádu vznikají stále nové plochy pro jeho pěstování, což s sebou nese masivní a často nelegální kácení lesů především v Mexiku.

Význam v kosmetice

V péči o krásu se z avokáda využívá za studena lisovaný olej (ten se uplatňuje i v gastronomii) a máslo. Obě ingredience se hodí při ošetření stárnoucí, náročné a suché pokožky včetně té vlasové. Díky silným antioxidačním vlastnostem podporují obnovu kožních buněk a regeneraci pokožky a mohou pomoci jak ekzematikům, tak pacientům s lupénkou.

Olej také intenzivně obnovuje elasticitu pokožky a chrání ji před vysušením či mrazem. V péči o kadeře mají avokádový olej i máslo multifunkční využití – pečují o citlivou pokožku, regulují tvorbu lupů, vlasům dodávají kromě výživy také lesk a podporují růst vlasů.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Glanc, Greenly.earth

Související články