Čaj versus káva

Matcha dodává tělu energii, ale na rozdíl od kávy funguje v lidském organismu trochu jinak. Kávový kofein se uvolní do těla téměř ihned po konzumaci kávy, zatímco uvolňování čajového teinu (ekvivalent kofeinu) trvá 4–6 hodin. Někteří odborníci proto soudí, že pití čaje matcha je pro lidské tělo šetrnější a navíc přináší dlouhodobější dávku energie.

Zdroj: Youtube

16. století

V té době objevil japonský zenový mistr Sen-no-Rikyu novou dimenzi pití čaje - vynalezl čajový obřad. Toto vysoce sofistikované popíjení silně ovlivnilo pohled na japonské čaje v západních zemích. Čaj, který byl jako první používán při těchto obřadech, byl právě matcha. Díky šíření čajových obřadů se čaj stal velice oblíbeným i mezi japonskou společenskou elitou, kterou představovali samurajové. 

800 let

Tolik času uplynulo od doby, kdy čaj matcha vznikl. Zpočátku byl užíván převážně buddhistickými mistry a samuraji při čajových rituálech a až teprve nedávno se začal konzumovat i v Evropě. Čaj je ceněný především díky obsahu velkého množství katechinu (antioxidantu). Je také bohatý na beta karoten a vitaminy A, E, C a na minerály (železo, vápník, draslík a zinek).

Soustředění

Matcha přirozeně obsahuje 5x více látky L-Theanin než jiné čaje. Tato aminokyselina může přirozeně zlepšit duševní bdělost a paměť. L-Theanin podle různých studií stimuluje mozkové alfa vlny, které jsou spojené s uvolněností, klidem a duševní pohodou. Popíjení čaje tedy pomáhá uvolnit mysl a zároveň umožňuje plné soustředění. 

Otec matcha

Matcha čaj byl do Japonska přivezen ve 12. století japonskými mnichy, kteří studovali zen buddhismus v Číně. Mezi nimi byl také Eisai, který je často považován za otce japonského matcha čaje. Mnich Eisai rozeznal výjimečné vlastnosti čaje a přivezl do země nejen hluboké znalosti o pěstování, ale i semena čajových rostlin. 

Tma, mráz a mletí

Měsíc před sklizní se pole s matchou zastíní, čímž se odfiltruje až 90 % slunečního záření a rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě, kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. Díky tomu se stanou listy bohatší na obsah aminokyselin a získají intenzivní zelenou barvu. Pouze nejlepší ručně sbírané čajové listy se spaří, usuší a nařežou a následně skladují v mrazícím boxu, aby se po celý rok zajistila stálá kvalita. Takto zpracovaný čaj se nazývá tencha. Čajové listy se pak melou na žulových kamenech - na jednom se získá jedna unce matcha čaje asi za hodinu.

Pomoc při hubnutí

Jednou z nejvíce diskutovaných vlastností čaje matcha je jeho příznivý vliv na zrychlení metabolismu a spalování tuků při cvičení. Nedávná studie Mezinárodního časopisu pro sportovní výživu a metabolismus (International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism) se zaměřila na ženskou část populace. V této studii se vědci rozhodli pro podávání matcha čaje v jeho přirozené formě, tedy čajovém prášku rozmíchaném ve vodě. Ženy v rámci studie vypily 3 dávky matcha den předem a 1 dávku dvě hodiny před 30 minutovou svižnou chůzí. A výsledek studie potvrdil, že matcha umí efektivně podporovat metabolismus lipidů. 

Zdroj: časopis Glanc, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism

Související články