Vzpomenete si na vaše první natáčení MasterChefa? Na vaši první společnou sezonu?
Radek Kašpárek: Já jsem šel do prvního natáčení už s nějakou zkušeností před kamerou. Čtyři roky jsem vařil na televizi Barrandov, ale bylo to něco úplně jiného než natáčení MasterChefa. Měl jsem k tomu velký respekt, v roli porotce jsem byl poprvé a bylo tam hodně neznámých. Vzpomínám na to ale hrozně rád. Za ty roky je na nás krásně vidět, jak jde čas.
Přemek Forejt: První řada byla skvělá v tom, že to bylo něco nového, sžívali jsme se a učili jsme se spolu fungovat. Teď už víme, co máme dělat, a baví nás být spolu. Jsme super trojka. Nebo já to tak vnímám, protože mám kluky strašně moc rád.
Jak vám MasterChef Česko změnil život?
Radek Kašpárek: MasterChef mi dal lepší vyjadřování a víc jsem se rozmluvil. Lidé mě díky MasterChefovi taky poznávají – a to je moc příjemné. Občas nás pochválí, že nám fandí. A i když jsem někdy unavený, tak se snažím vyloudit úsměv nebo si milerád udělám fotku. A co si budeme povídat, lidé sice znají moji restauraci, ale být na obrazovkách v hlavním vysílacím čase podnikání hodně pomůže.
Přemek Forejt: Určitě začalo chodit více lidí do naší restaurace. Mě baví má práce a ta pestrost. Dříve jsem byl pořád zavřený v kuchyni, ale teď je to mnohem barvitější. Nedělám jen jednu věc. Dělám MasterChefa, Souboj na talíři, mám svou restauraci. Do toho řeším různé spolupráce.
Jan Punčochář: MasterChef mi určitě přinesl popularitu. Dříve mě na ulici nikdo nepoznal. Teď se hodně lidí ohlíží. Popularita také určitě přispívá k tomu, že v restauraci máme stále plno. A osobně pociťuju velký progres v komunikaci. Dříve jsem se určitě neuměl prodat jako teď.
Přemek Forejt: Řekl bych ještě, že MasterChef změnil životy nejen nám a soutěžícím, ale i spoustě dalších lidí. Protože se vaření objevuje v médiích, tak lidi i víc baví. Je to vidět třeba na hostech v restauraci. Mnohem více se zajímají o jídlo. Zajímá je, co jedí. Gastro se v Česku rapidně zvedlo a po celé zemi vyrostla spousta skvělých restaurací.
Když vidíte, jak účastníci soutěže začínají a jak se zlepšují, vzpomenete si někdy na své kuchařské začátky?
Radek Kašpárek: Určitě. Myslím si, že právě proto jsme k soutěžícím féroví. Víme, že to nemají jednoduché. Vzpomínám si na své začátky, které hodně bolely a byly extrémně těžké. A i když mám být za toho kata, tak se to snažím soutěžícím zpříjemnit a poradit jim. Snažím se je spíš vyhecovat a podporovat, než abych je sekal. Oni si ten tlak na sebe vytvoří sami během vaření.
Jan Punčochář: Tohle je něco úplně jiného. V MasterChefovi jsou amatéři. Já se od šestnácti let pohybuju v profesionální kuchyni a jsem připravovaný na to, že povedu restauraci. Oni to mají těžké v tom, že dělají v životě něco jiného a potřebují se předělat.
Kdyby existoval MasterChef Česko v době, kdy jste byli mladí, přihlásili byste se?
Radek Kašpárek: To asi ne, to by mě musel přihlásit někdo ze známých. Navíc teď vím, co to obnáší, tak bych do toho nešel. Není to jednoduché. Každý jeden soutěžící ze všech řad má můj velký respekt a obdiv. Je jedno, jak se umístili, ale sebrali odvahu a šli do toho.
Přemek Forejt: Kdybych byl úplně na začátku a věděl bych, že se tomu chci věnovat, tak neváhám a okamžitě se přihlásím. Člověk, kterého vaření baví, má obrovskou příležitost se toho hrozně moc naučit. MasterChef je divoká jízda, při které dostanete tolik informací a takové know how, které jen tak někde nenajdete. Je to skvělý začátek kariéry. Nejlíp to uchopila Kristína Nemčková (Kristína je vítězka třetí řady soutěže MasterChef Česko, kterou v roce 2019 vyhrála v sedmnácti letech, a stala se tak nejmladší vítězkou na světě – pozn. red.). Sklonila hlavu a šla se dál učit od těch nejlepších. Myslím, že jednou nám totálně vytře zrak.
MasterChefa připravujete pět let, do toho několik řad Souboje na talíři. Nelezete si vzájemně na nervy?
Radek Kašpárek: Možná někdy nějaký náznak nervozity je, ale respektujeme se. Známe se a víme, co čekat – tedy dokud nedojde k souboji. Ale ponorku jako takovou jsme nikdy neměli.
Přemek Forejt: Nelezeme si na nervy. Jen když jsme v kuchyni a vaříme proti sobě, tak neznáme bratra a mohli bychom se pokousat, ale jinak jsme kámoši na život a na smrt.
Jan Punčochář: Nelezeme, hned si všechno pěkně vyříkáme. Ale když vaříme proti sobě, tak je to na ostří nože. Nenávidím Přemka, Radka, prostě chci vyhrát. Ega tam lítají, ale snažíme se to ukočírovat – ovšem ne vždycky to jde.
Vaši fanoušci asi vědí, že v pauzách mezi natáčením hrajete v šatně na herní konzoli Fifu. Kdo vítězí?
Přemek Forejt: Střídáme se podle toho, kdo se jak vyspí.
Jan Punčochář: Střídá se to nahoru dolů. Ale je to skvělé, skvělé a skvělé.
Zdroj: časopis TV Magazín