V soutěži Peče celá země hodnotíte jednotlivce, ale jaký dojem na vás udělala celá nová parta?

Je to nejlepší casting, jaký jsme za tři řady soutěže měli. Jsem přesvědčen o tom, že soutěžící vytvořili nádherný tým a že si užívali vzájemnou blízkost. A nám porotcům se s nimi i díky tomu krásně spolupracovalo. Máme nezáviděníhodnou roli, protože lidi posíláme domů a musíme jim říct věci, které nechtějí slyšet. A i za ně nám poděkovali, a to se nám ještě nestalo.

Zdroj: Youtube

Ti, co se do soutěže hlásí, už vědí, co může na vás porotce platit. Jak často přicházejí na castingy už s předem vypracovanou strategií?

Když se podívám na sestřih vítěze britského originálu, ze kterého vychází Peče celá země, tak si dovolím tvrdit, že jeho výkon je průměrným výkonem českých soutěžících ve třetí řadě. Běžná česká domácnost má totiž doma troubu, a to není standardem kdekoli jinde na světě. Je tedy určitě vidět, že lidé mají vztah k pečení a že na sobě pracují. Mít očekávání a nějaké ambice je přirozené. Určitě se ale efekt soutěže podepsal na tom, jak se doma peče. Nejspíš jsme pochopili i přesah toho, když v neděli upečeme bábovku a naservírujeme ji své rodině. Najednou je nad šálkem kávy a kusu sladkého všechno klidnější.

Je pro vás důležitější, jak daný výrobek vypadá, nebo spíš jeho obsah a jeho chuť?

Forma je důležitější, protože jíme očima. Můžeme si nalhávat, že to tak není, že nejsme povrchní, ale vizuálno je pro nás lidi opravdu klíčové. Když nás něco zaujme, jdeme a koupíme si to. To se promítá také do obalu, který dnes může stát i třicet procent ceny zákusku. Zrak ale není dokonalý a může následovat obrovské zklamání. I nejluxusněji vypadající větrník nemusí naši chuť ohromit, protože v životě neviděl karamel, ale maximálně spálený cukr s vodou. Důležitá je ale i čichová paměť, protože tu už tak snadno neoklamete. Lidé, kteří mají „načicháno“, si přivoní a vědí, jestli tam ten karamel je nebo není.

Když už mluvíte o čichové paměti, jaké jídlo vám navodí velmi intenzivní pocit nebo vzpomínku?

Vůně pečených jablek zamixovaných s karamelem, cukrem a máslem, to je něco, co mám spojené s babičkou Boženkou a s pocitem bezpečí. Jenom při té vzpomínce mám husí kůži jako pralinky. Stejně tak u druhé babičky, ke které jsem chodil každou sobotu na návštěvu – otevřel jsem verandu a hned jsem ucítil smažené bramborové placky s česnekem a majoránkou. To nikdy nezapomenu a známe to asi všichni. Pokud cukráři profesionálové i amatéři pochopí, že jídlo má tu skvělou vlastnost, díky které se vrátíme do komfortních zón, ve kterých nám je dobře, tak mají vyhráno.

Co pro vás bylo největším překvapením třetí řady?

Mám obrovskou radost z toho, jaké lidi se podařilo vybrat a jak skvělý tým utvořili. Je to věc, která se nedá odhadnout dopředu, a v této řadě se to krásně povedlo. Fungovali špičkově.

Mluvíte o renesanci cukrářství. Jak velký podíl na obrodě cukrářského oboru může mít podle vás pořad Peče celá země?

Obrovský. Je to nezpochybnitelné. Zapadlo to do doby, která tomu krásně nahrála. Finále první řady se vysílalo na začátku covidu a v obchodech byla vyprodaná mouka i droždí. Žijeme ale také v době sociálních sítí a nekonečné inspirace. Spotřeba pravé čokolády i pravé vanilky roste rapidně. Dřív byste jen horko těžko takové suroviny sháněli a dnes je má až čtyřicet procent obchodů v různé kvalitě. To nepochybně hovoří o tom, že se tyto ingredience používají. Věřím, že i pořad Peče celá země na tom má svůj podíl a je podnětem ke kreativitě.

Co vás při vysílání soutěže zajímá jako diváka? Už máte ohodnoceno, už víte, jak to dopadne. Na co se při sledování koncentrujete?

Mám to jako studijní materiál. Nerad se na sebe dívám, ale beru to jako lekci, co bych mohl zlepšit, co bych příště dělat neměl, nebo naopak udělat měl.

RECEPT: citronový krém

Připravte si:

  • 2 velké citrony
  • 150 g třtinového cukru
  • 600 g smetany ke šlehání
  • lesní ovoce

Postup:

Do misky nastrouhejte kůru z obou citronů (jen svrchní, žlutou část) a do jiné misky z nich vymačkejte šťávu. Třtinový cukr nasypte do hrnce a přilijte k němu smetanu ke šlehání. Směs za stálého míchání metličkou přiveďte k varu, přidejte citronovou kůru a na mírném ohni vařte asi 10 minut. Hrnec poté odstavte a opět za stálého míchání do něj nalijte vymačkanou citronovou šťávu. Směs dobře rozmíchejte tak, aby získala žlutou barvu. Poté ji přes sítko přelijte do jiné nádoby, abyste se zbavili citronové kůry. Scezenou tekutinu nalijte např. do koktejlových skleniček a nechte je přes noc v lednici. Tekutina do druhého dne nádherně ztuhne a pak už jen zbývá krém dozdobit lesním ovocem. Dobrou chuť!

Zdroj: časopis TV Star

Související články