Návštěvy restaurací patří k běžnému životu. Už ale není běžné, abychom si věděli rady s tím, jak se správně chovat. V gastronomických zařízeních na nás číhá spousta úskalí, mezi ně patří i pravidla, která je příhodné dodržovat, abychom neporušovali etiketu. Většinou si neporadíme ani s tím pečivem.
Nekousat, ale lámat
Děje se to celkem často, usednete v restauraci, obsluha vám na stůl položí košík s pečivem a nějakým mazadlem (tzv. couvert) a všichni sedící se na něj horlivě vrhnou a mažou kousky ostošest. Jako hladová zvěř. Etiketa praví, z košíku s pečivem si vezměte jeden kus a položte si ho na pečivový talířek, pokud takový na stole je. V každém případě ale pečivo nikdy nekoušeme, nejste na žádném výletu. Ulamujeme kousky a ty vkládáme do úst. V restauraci tímto způsobem jíme všechny druhy pečiva, výjimkou jsou třeba koblížky, koláče nebo topinky, případně další plněné dobroty.
Použitý nůž nepatří zpátky
Když máme k dispozici máslo nebo pomazánku, ulomíme kus pečiva, namažeme jej a vložíme do úst. U pečiva platí pravidlo, že co se dotklo úst, už nepatří zpátky na talíř a podobně je to i s nožem, kterým jste si pečivo namazali. „V žádném případě nikdy nepokládejte použitý nůž zpět do společné misky na máslo či pomazánku,” varuje uznávaná odbornice na etiketu Julie Lamberg-Burnet. Zapovězeno je i řezání nebo krájení pečiva. Vždycky lámat.
Vyhněte se také mluvení s příborem. Pokud přebíráte slovo, nejdřív polkněte sousto a odložte příbory, pak začněte mluvit. A už vůbec příborem nemáchejte vzduchem kolem sebe, až budete horlivě artikulovat.
Pečivem si můžete pomoci u jídla
Víte, že couvert nemusíte sníst hned? Můžete si jej nechat po celou dobu a kouskem pečiva si pomoci při nabírání jídla, například těstovin nebo mořských plodů, a až dojíte, tu výbornou omáčku nebo šťávu, která v talíři zbyla, můžete kouskem pečiva vytřít a ještě si tímto posledním soustem pochutnat. Zároveň dáte slušně najevo, že vám opravdu chutnalo.
Otisky rtěnky jsou také problém
Sousto v ústech správně ničím nezapíjíme. Místo toho bychom měli nejdřív polknout a pak si otřít ústa ubrouskem, abychom na sklenici nezanechali otisky rtů. Trochu prekérní situace nastává u rtěnky, ne každá je natolik odolná, aby nezanechala na skle stopu. V takovém případě zachovejte klid a pokračujte s grácií. Snažte se, aby sklenice nebyla celá obtiskaná a v případě, že se na ní rtěnka přece jen objeví, jednoduše ji elegantně otřete ubrouskem. Většina lidí to pochopí a nebude to považovat za nezdvořilost, nýbrž za ohleduplný čin.
Co dalšího nedělat
Ačkoliv se jedná ”pouze” o pečivo, pokud jste u někoho na návštěvě, neměli byste se do jídla pustit dříve než hostitel, pakliže vás k tomu vyloženě nevyzve, protože jde mezitím například dodělávat další chod. Správně bychom měli na hostitele počkat i v případě, až rozbalí svůj ubrousek. „Sledujte ho, a teprve potom sejměte ze stolu svůj ubrousek a položte si jej na klín, nikdy ne do límce košile mezi knoflíky,” vysvětluje odbornice na etiketu.
Až dojíte, ubrousek neskládejte. Zvedněte ho a položte na stůl nalevo od sebe, a hlavně ne na talíř. Mimoto byste po stole neměli válet žádné osobní věci typu mobil, peněženka nebo klíče.
Zdroj: iGlanc.cz, expert na etiketu Libor Neuwirth, odbornice na etiketu Julia Lamberg-Burnet, Mirror