Věřte tomu nebo ne, ale většina světové populace nepoužívá při jídle příbor, ale jiné způsoby stolování. My Evropané však patříme do zbylé menšiny (odhadem jde o pouhých 25 až 30 %), a tak se sluší znát, jak správně prostřít nebo jakou vidličku na který chod použít. Větší i menší množství stříbra na stole může být na první pohled matoucí. Pokud jste na tom stejně jako Julia Roberts v Pretty Woman, řiďte se pro začátek tím nejjednodušším – příbor se prostírá tak, aby byl po ruce v pravý čas.
Jak prostřít příbory na stůl
Čekáte návštěvu? Pak se sluší správně prostřít. Příbory, které budete potřebovat nejdřív, dejte nejdál od talíře. Jednoduché. Lžíce a nůž patří na pravou stranu, přičemž ostří nože směřuje k talíři a dno lžíce je na stole. Vidlička na levou stranu hroty nahoru. Neřešte, zda bude příchozí strávník levák, nebo pravák. Toto pravidlo platí pro všechny stejně a není třeba si s tím více lámat hlavu. Předpokládá se, že příbor na moučník budete potřebovat až jako úplně poslední, a patří nad talíř. Ať už chystáte hostům sebedelší menu, k jednomu talíři patří maximálně tři sady příborů. Na delší menu tedy další příbory přikládejte až v průběhu.
Jezte od kraje
S pravidly prostírání souvisí i to, na co kterou část příboru používáme. Základní menu má čtyři chody; předkrm, polévka, hlavní chod a dezert. Příbory k jednotlivým chodům odebíráme z vnější strany, příbor na dezert je nad talířem. Jste-li levák, samozřejmě si příbor přizpůsobte v rukou tak, jak potřebujete, ale na stole nic nepřehazujte.
Jak vypadá správné držení příboru
Základ bychom měli, ale výběrem správného „nástroje“ etiketa stolování zdaleka nekončí. Málokdo příbor umí držet, anebo to zkrátka ignorujeme, protože jsme zvyklí, jak jsme zvyklí.
Vidlička – správně se drží hroty dolů. Důvodem je jednak bezpečnostní hledisko, nehrozí, že si o ni poraníme ústa. Další důvod je ten, že takto se na ni vejde méně jídla, tudíž při vkládání do úst nemusíme na všechny otvírat pusu dokořán. U specifických druhů jídla lze vidličku otočit hroty nahoru.
Lžíce – Lžíci držíme palcem nahoru a pokud jsou v polévce větší kusy, krájíme je lžící, nikoliv nožem. Nestrkejte si lžíci do pusy „na doraz“ a vyvarujte se srkání.
Nůž – Často se setkáte s držením nože jako „tužky”. To je samozřejmě špatně a upřímně s tím ani mnoho nenakrájíte. Při jedení v žádném případě nůž nestrkejte do pusy a neolizujte.
Jak položit příbor po jídle
Díky tomu, jak s příborem na talíři nakládáte, obsluha či hostitel poznají, že už jste po jídle. Zkřížením příboru na talíři dáváte jasně najevo, že si pouze dáváte pauzu, ale ještě jste s jídlem neskončili. Souběžně složený příbor znamená „dojedl jsem”. Vyvarujte se pokládání použitých příborů kamkoliv mimo talíř.
Polévková lžíce se po jídle ukládá do talíře rukojetí natočenou vpravo. Pokud vám obsluha donesla polévku na podšálku, po dojedení odložíme lžíci na něj. Věděli jste také, že polévku správně nikdy nefoukáme ani ji nemícháme, abychom proces chladnutí urychlili? Vždy bychom měli počkat, až vychladne sama. Úkolem obsluhy by zároveň mělo být donést polévku při teplotě, kdy můžeme rovnou jíst.
Zdroj: iGlanc.cz, expert na etiketu Libor Neuwirth, Wikipedia