Víno je způsob jak poznat svět. Způsob, jak přenést chutě světa na svůj jídelní stůl. Už kvůli tomu byl proces pití vína vždy spojen s určitou noblesou a tradicí. Pravidla s ním spojená se trochu uvolnila, vínu začíná přicházet na chuť stále více mladších lidí. Což o to, když si dáte sklenku vína v pohodlí domova, můžete si ji samozřejmě vychutnat jak chcete. Avšak venku, z úcty k jeho historickému významu a faktu, že je to luxusní tekutina, je pořád namístě trocha té kultivovanosti.

Jak se správně drží sklenice s vínem

Začneme úplným základem – jak vlastně držet sklenici. Jedině za stopku, zkušenější konzumenti ji drží dokonce za patu sklenice. V žádném případě se sklenice nedrží za tělo. Nejenže ji tak brzy opatláte otisky prstů, ale vlivem tělesného tepla víno zahříváte. Navíc to nevypadá důstojně.

Víření vína není o nabubřelosti

Není to nutné, ale pokud si chcete víno obzvlášť vychutnat a zároveň působit kultivovaněji, naučte se vínem vířit. Nejde jen o snobský akt, víření vína má smysl. Otevírá víno, provzdušňuje. Není však nic horšího než přehnaný vířič, který jím hází ve sklenici, div víno nevylije.

Jemně, kontrolovaným pohybem zápěstí kružte vínem kolem sklenice. Poté k vínu rychle přivoňte, abyste zachytili jeho aroma. Zkoumejte, jak víno ulpívá na stěnách sklenice, to rovněž mnohé prozradí o jeho viskozitě a koncentraci alkoholu. Můžete se pokusit chuť vína popsat i slovy. Pamatujte, že kromě víření i výborná společnost zlepšuje chuť vína.

Pijte z jednoho místa

Sebevědomý přípitek je namístě, ne však třískání sklenicemi, které by se tak mohly rozbít. Při ťukání se nezapomeňte druhé osobě dívat do očí. Upíjejte stále z jednoho místa, abyste nezanechali otisky rtů či rtěnky po celém obvodu sklenice, a vyvarujte se vypití celé sklenky na jeden zátah nebo přílišného hltání. Snažte se v rychlosti pití ”držet krok s ostatními”. Dávejte si malé doušky, přemýšlejte o jeho chuti.

Degustace vína

Chystáte-li se na degustaci vína, vyhněte se nošení parfémů. Velkou část zážitku z ochutnávky vína tvoří jeho vůně. Silný parfém nebo voda po holení tyto vůně přebijí, konkurují jim. Až do té míry, že by mohly zkazit zážitek vám i ostatním hostům.

Mezi jednotlivými druhy vína si nezapomeňte vypláchnout sklenici trochou vody, svá ústa rovněž. Poslouží i kousek krekru či něco jiného malého k zakousnutí. Obzvlášť na degustaci se vyhněte hltání vína. Degustace je pomalý proces, zahrnuje bližší poznání vína. Přičichněte, převalujte doušek v ústech, vnímejte. Neostýchejte se ptát a o daném vínu se při té příležitosti dozvědět víc.

Nezapomínejte, že čím více víno ulpívá na stěně sklenice, tím víc obsahuje alkoholu. Na degustaci jen těžko uděláte dojem, když se ”zrychtujete” a nedej bože budete rušit ostatní svým chováním. Neodpírejte si, ochutnávejte, ale pokud je váš práh opojení alkoholem nízký, raději všechno nepolykejte a využijte plivátko.

Dolévání vína

Sklenice na víno má svůj tvar z určitého důvodu. Umožňuje vínu dýchat. Dýchat však může pouze tehdy, když do ní nalijete adekvátní množství. Při nalévání vína naplňte sklenici méně než do poloviny, standard je asi 150 ml, poskytuje i dost prostoru pro bezpečné víření. A než dolijete sobě, buďte svědomitý hostitel a nabídněte víno nejprve hostům.

Nalévání je umění samo o sobě. Správným naléváním dáváte okolí najevo, že víte, co děláte. Lahev byste měli držet za dno a při ukončení nalévání otočit spodní stranou od sebe. Zdokonalení tohoto triku může chvíli trvat, ale díky tomu vám od hrdla víno neukápne. Než si tento grif osvojíte, používejte k zachycení případných kapek ubrousek nebo papírovou utěrku.

Jakou teplotu má mít víno

A konečně, víno podávejte při správné teplotě. Různým vínům lahodí různá teplota. Bílá se podávají studená, červená mírně vychlazená. Správná teplota vám umožní vychutnat si víno tak, jak to výrobce zamýšlel.

Pár slov závěrem. Pití vína není věda. Tyto zásady slouží jako průvodce, který vám pomůže tento svět plně ocenit. Dodržováním etikety svůj požitek umocníte a vytvoříte si nezapomenutelné zážitky s dalšími milovníky vína. Víno je určeno k vychutnávání, k požitkům. Nespěchejte na něj, zapojte všechny smysly a užijte si tu cestu kolem světa. Nebo třeba jen na zelené moravské vinice.

Zdroj: iGlanc.cz, Times of India, wine U design