První dojem začíná hned u vstupu
Pokud máte rezervaci, personál se vás ujme a odvede vás ke stolu. Spousta lidí má také z nějakého důvodu tendenci ignorovat ceduli: Po vstupu vyčkejte na obsluhu. Taktéž se nesluší sedat si k neuklizenému stolu, každý zaměstnanec restaurace vám potvrdí, že tohle se prostě nedělá. Vlastně to obsluha vyloženě nesnáší a vy se v jejích očích hned otisknete jako ”špatný” zákazník. Nezapomeňte před vstupem do restaurace sundat sluneční brýle.
Jako první usedá žena
U stolu mějte na paměti, že lepší místa (ta s výhledem do místnosti) patří ženám. Muž ženu uvede k jejímu místu a pomůže jí se sundáním svrchního oděvu, který patří na věšák, nikoliv na opěradlo židle. To si můžete dovolit v kavárně, ale v restauraci ne, jinak tím snižujete úroveň podniku. Jako první usedá žena, které muž pomůže s usazením. Až poté si na své místo půjde sednout muž. Pokud má na sobě sako, při usedání by ho měl správně rozepnout.
Kam s kabelkou?
Vyvarujte se toho, že okamžitě začnete na stůl vyrovnávat veškerý obsah kapes, jako mobil, klíče nebo kapesníky. Na stůl nepatří ani kabelka. Tu by si správně měla žena položit na židli ve chvíli, kdy ji muž usazuje. Když nemá židle plná záda, takže by kabelka propadla na zem, můžete kabelku odložit na vedlejší židli nebo zavěsit na háček pod stolem. Menší kabelka může přijít na klín, kde ji schováme pod ubrousek, v lepší restauraci vám obsluha přinese speciální stoličku na odložení kabelky.
Ubrousek není bryndák
Látkový ubrousek dokáže rozhodit nejednoho strávníka. V první řadě jej neprotřepáváme, jako kdybychom klepali drobky z prádla, ani si jej nedáváme za límec, jako by to snad byl bryndák. Ubrousek rozprostřeme na klín, ženy nechávají ubrousek napůl složený. Ať vás nenapadne s ním přeleštit nádobí, je to urážlivé. Ubrousek má sloužit vám pro ochranu oděvu a utírání úst.
Až skončíte, ubrousek vždy decentně složte tak, aby byly skvrny zabalené uvnitř a poté jej odložte nalevo od svého talíře. Látkový ubrousek totiž nikdy nepatří do talíře, tam se dává pouze ten papírový.
Žena objednává první
Muž podle pravidel etikety nechává ženu objednat si jako první, byť má sebevětší hlad. Rovněž stolování zahajuje žena jako první, a to tím, že uchopí příbor do ruky.
V případě, že vám obsluha donese couvert (čte se kuvér), nejčastěji je to košík s pečivem a pomazánkou. Z košíku si vyndáme na talířek jeden kus pečiva. Z toho ulamujeme kousky, případně je dle libosti namažeme, a následně vkládáme do úst. Neukusujeme! Nůž, kterým jste pečivo mazali, neodkládejte do košíku s pečivem.
Kdo hodně ťuká…
Přípitek, oblíbená kratochvíle. Ať už vyrazíte do restaurace ve dvou, nebo se vás sejde víc na slavnostní večeři. Pamatujte, při přípitku se díváme druhému do očí. Pokud je nás u stolu víc než čtyři, sklenicemi si neťukáme, pouze je pozvedneme. Jinak je z toho cinkací divadlo na dalších deset minut.
Sklenici na víno nikdy nechytejte za tělo, ani jinak neošmatlávejte baňku, necháte na ní otisky a navíc si budete dlaní zahřívat víno. Sklenici s vínem vždy držíme za stopku, v případě červeného úplně nahoře, u bílého uprostřed a vína šumivá a sekty držíme dole.
Pokud se vám stane, že po vás na sklenici zůstane otisk rtěnky nebo lesku na rty, zachovejte klid, aspoň se snažte pít stále ze stejného místa, ať není sklenice úplně celá obtiskaná. Rtěnku můžete také elegantně otřít ubrouskem, v takovém případě je to pochopitelné. Vyhněte se však úpravám líčení u stolu. Jestli se potřebujete přepudrovat nebo zkontrolovat po jídle rtěnku, odejděte na toaletu.
Kávička po jídle
Objednáváte si po jídle kávu? Možná i tady se dopouštíte chybiček. Zejména pokud po zamíchání kávy olizujete lžičku, to se nedělá. Místo toho lžičku jemně otřeme o okraj hrnku a položíme na podšálek. Pokud máte kávu s pěnou, pak je možné ji lžičkou ochutnat. Hrnek s kávou nikdy nedržíme oběma rukama, ale pouze za ouško.
Jestli máte pocit, že máte pravidla etikety v malíku, můžete se otestovat v našem kvízu!
Zdroj: iGlanc.cz, expert na etiketu Libor Neuwirth, Etiquette for every day