Vše je v rukou hostitele

Jste-li hostitelkou, máte vše na starosti. Prvním krokem je výběr místa. Zvolte takové, které je vhodné a dostupné pro vás i pro pozvané. Mějte na mysli, že není vhodné brát přísného vegetariána tam, kde se připravují steaky a naopak.  

Rezervujte místo

Zajistěte vždy rezervaci a při jejím zadání informujte, že plánujete obchodní schůzku a že si přejete klidné místo. Na oběd se dostavte alespoň deset minut před plánovaným začátkem, zkontrolujte uspořádání stolů a rozhodněte o zasedacím pořádku ještě před příchodem hostů. Přenechte hostům místa s nejžádanějším výhledem a sama si vezměte ta méně atraktivní.  

Na nikoho nezapomenout

Setkání začněte podáním ruky, úsměvem a pohledem do očí. Podání ruky je přátelským gestem a také vám dá příležitost se představit. Ujistěte se, že jste si podala ruku se všemi hosty. 

Host objedná první

Zavřete jídelní lístek na znamení, že jste připraveni objednat si. Otevřený jídelní lístek budí dojem, že jste se ještě nerozhodli. Nechte hosty, aby si objednali jako první. Na požádání jim můžete doporučit několik jídel – tím jim zároveň naznačíte přijatelnou cenovou relaci. Při objednávání se vyhněte jídlům složitým na konzumaci. Zvolte jídlo, které se snadno jí nožem a vidličkou – není čas experimentovat s exotickými pokrmy! 

U stolu

Jakmile se posadíte, položte si ubrousek do klína. Ubrousek byste měla používat každých několik soust, abyste si očistila ústa. Pokud jste hostem, položte si látkový ubrousek do klína až po hostiteli. Hostitel tak činí jako první, aby naznačil začátek jídla. Na konci jídla položte volně složený ubrousek na levou stranu talíře poté, co tak učiní hostitel. 

Kam s kabelkou?

Dámy odkládají kabelku za sebe na židli nebo na příruční stolek. Nikdy nepokládají kabelku na zem nebo stůl. Nezapomínejte na chování u stolu, při žvýkání nebo pití dělejte co nejméně hluku a jídlo si ukusujte po malých soustech, abyste nemluvili s plnou pusou. Pokud máte před sebou více vidliček a nožů, začněte zvenčí a s každým chodem se přibližujte k talíři. Talíř na pečivo by měl být vždy vlevo, sklenice na vodu vpravo a talíř na jídlo mezi nimi.  

Opatrně s alkoholem

Alkoholické nápoje omezte na minimum, i když si je ostatní u stolu dopřávají. Chtějte, abyste byla při smyslech a udělala dobrý dojem. V ideálním případě byste měli jídlo začít a ukončit společně. Začněte jíst, až když jsou všichni obslouženi. Pokud jste hostitelkou a jídlo vašich hostů dorazí dříve než vaše, povzbuďte je, aby se najedli dříve, než jejich jídlo vystydne.  

Na obchodní témata pomalu 

Když usednete ke stolu, nezačínejte hned mluvit o pracovních záležitostech. Začněte se zahřívací konverzací, abyste všechny uvedla do pohody. Tou může být konverzace o počasí, filmech, cestování… Stejně jako se připravujete na běžnou schůzku, měla byste se připravit i na obchodní setkání u jídla – měla byste vědět, kdo bude přítomný, jaká témata se mohou probírat a co je cílem setkání. 

Co na sebe 

Pokud na pozvánce není uvedený žádný dress code, je důležité zohlednit čas a místo. Oblečení vypovídá hodně o vaší osobnosti, proto dbejte na výběr adekvátní obchodní schůzce.

Platí, kdo hostí

Nechte hostitele zaplatit účet a nehádejte se o účet. V případě, že jste pozvání na oběd organizovali vy, jste považována za hostitelku a to znamená, že jste zodpovědná za to, abyste se postarala o účet. Před odchodem si potřeste rukou a poděkujte.  

Iva Pluháčková

Vystudovala mediální studia a diplomacii. O etiketě současné, ale také o její historii se od ní můžete více dozvědět na kurzech v pražském Obecním domě. Více se dozvíte na www.ivapluhackova.cz.

Zdroj: časopis Glanc

Související články