Co tě znám, byla ti vždy nejbližší asijská kuchyně. Platí to pořád?
Asie je pořád moje největší srdcovka. Mám svůj osobitý styl vaření a přijde mi, že si z každé světové kuchyně beru něco. A to dávám dohromady do takové mé „Kamu fúze“. Zároveň se snažím mít k těm jednotlivým zachovávat respekt. Hraji si s chutěmi, ingrediencemi… Asie mě kdysi oslovila natolik, že dnes je základem mých receptů a vždycky to tak asi bude!
Je Asie o zajímavějších surovinách?
Já asijské ingredience prostě miluju! A i to je důvod, proč se za pár dnů chystám na dva měsíce zase do Asie!
Takže opustíš svou aktuální „rodnou hroudu“ na Kostarice?
Možná už někdo neví, že než jsem potkala svého manžela Robiho, hodně jsem cestovala po různých kuchařskách stážích. Osm let jsem byla nepřetržitě na cestách… Po Asii, Novém Zélandu… Vařila jsem, kde se dalo. A teď jsem zjistila, že mi to teď strašně chybí! Na Kostarice je sice krásnej život, kde s manželem děláme úžasné projekty, ale po cestování s batohem a učení se novému, se mi dost zastesklo.
Kam přesně zamíří tvé kroky?
Thajsko, Vietnam, Laos, Kambodža, Japonsko, Katar. A budu tam úplně sama!
Jak je možné, že necháš manžela doma?
My se takhle rádi odlučujeme. Když jsi s někým prakticky nonstop: tvoříš s ním knihy, máš s ním restauraci a k tomu máte spolu mít milostný vztah, je to náročné. Proto je dobrý se občas od sebe oddělit a děláme to pravidelně, záměrně.
Co od cesty čekáš?
Měla jsem ze sebe poslední dobou takový zvláštní pocit. Ne, že bych úplně stagnovala… Spíš ze sebe pořád něco vydávám ven a tak je čas zas do sebe něco naopak načerpat.
Jaké stáže tě na cestách čekají?
Mám na programu celkem čtyři stáže v michellinských restauracích. Jedu za zajímavými šéfkuchaři, pak mě taky čeká pobyt v budhistickém klášteře, kde budu vařit s mnichy! Myslím, že mám ty dva měsíce fakt nabité, nudit se opravdu nebudu! A pak se zas vrátím domu, na Kostariku.
Jak se vůbec stane, že tě do té michellinské restaurace na stáž přijmou?
Je to to všechno o náhodě. Já to dělám tak, že když mě něco takhle popadne, otevřu hned mail a napíšu na příslušná místa hezký mail, kde se představím. Že hodně cestuji, mám restauraci na Kostarice… Vypíšu své zkušenosti, odkazy na svou práci. A že se mi líbí jejich koncept. A na závěr přidám dotaz, jestli k nim můžu přijet.
Jaká bývá odezva?
Většinou mi odepíšou kladně, protože v gastronomii se lidi mají chuť navzájem pořád něco učit. Na tohle se mě často ptají. Jak je možné, že jsem pracovala třeba u Jamieho Olivera. Teď mi odepsalo několik šéfkuchařů, já si vybrala ty nejzajímavější z nich a jedu! V každé ze tří restaurací mě čeká týden šichty od rána do večera!
Vím, že tvoje stáž u Jamieho Olivera byla mediálně hodně vděčná!
Ano, ale je to tak, že jsem u něj pracovala, protože jsem do té restaurace šla a zeptala se na práci. Takhle jednoduché to je. Panuje zbytečně pocit, že takové věci jsou nedosažitelné, ale nejsou. Svět je plný možostí, když si za půjdeš za svým snem a zeptáš se, nemáš co ztratit, jen získat.
Tvoje nejnovější kuchařka se jmenuje Lexikon rostlinného vaření. Jak jí listuju, zdá se mi, že je z tvých dosavadních děl nejpromakanější!
To máš pravdu, na ní jsme si s Robim dali hodně záležet a musím říct, že je to projekt, který mi dal v mém životě největší práci. V Lexikonu je opravdu všechno od popisu ingrediencí, po nové, čistě rostinné recepty. A obsahuje i spoustu, někdy až moc intimních historek.
Co máš na mysli?
Třeba tam Robi, který je autorem všech fotek i historek, popsal, jak během covidu spolkl omylem svůj ulomený zub. A jak ho hledal když ho strávil spolu s kukuřicí, ve kterém zub zůstal... To už jsem si říkala, že je to trochu moc intimní na to, popisovat to všem v knize, ale nakonec tam je opravdu všechno (smích)!
Zajímá vás, proč se Kamu se svým manželem rozhodla žít právě na Kostarice? Jaký podnikatelský záměr zde postupně rozvíjejí? Proč se dali na výrobu řemeslné zmrzliny a která z nich je u místních nejpopulárnější? Je pravda, že bez svého chotě nemůže být ani minutu? A proč si Kamu ujíždí ve velkém na smaženém sýru? Kde ho podle ní mají nejlepší? To vše a mnohem více se dozvíte v podcastu Backstage s Adélou Noskovou!
Zdroj: iGlanc.cz