Pokaždé, když stojím frontu v lékárně, všímám si, kolik nových doplňků stravy se v regálech zase objevilo. Slibují zlepšení zdraví, imunity, nálady, kondice, výkonnosti, vzhledu… To všechno mě sice zajímá, ale stejně si říkám, jestli všechny ty kapsle, práškové směsi a tinktury, které mnohdy nestojí zrovna málo, opravdu fungují. A hlavně jak mám poznat, že jsou kvalitní a že za ně zbytečně nevyhazuju peníze. 

Něco funguje, něco ne

Před lety mi můj kadeřník doporučil užívat vitamin B, protože mi dost padaly vlasy a celkově nevypadaly dobře. Ale po třech měsících užívání byl efekt nulový. Dobrou zkušenost nemám ani s multivitaminy, které jsem kdysi zobala každý den. Slibovaly celkové zlepšení zdraví a imunity, ale virózy se mi nevyhnuly a rozhodně jsem neměla pocit, že se díky nim cítím líp. Na druhou stranu pár měsíců užívám bylinný koncentrát s echinaceou a je fakt, že od té doby jsem nebyla nemocná. A když už se stane, že pracuju dlouho do noci, mám i tak celkem dost energie.

Zdroj: Youtube

Zajímalo mě proto, zda existuje nějaké vodítko, jak se v potravinových doplňcích zorientovat. „Ne vždy platí pravidlo, že co je drahé, je dobré a co je za výhodnou cenu, nestojí za nic. Zákazníkům doporučuji, aby se aspoň trochu zajímali o historii firmy, například jak dlouho už je na trhu a kdo vyvíjí dané doplňky. Za důležité považuji také to, zda jde o nezávislou poctivou značku, která se nechala certifikovat nezávislým orgánem, který ověřil výrobcova tvrzení, je transparentní v ohledu původu ingrediencí, složení neobsahuje zbytečná plnidla, umělé složky a podobně,“ říká Jana Čevelová, odbornice na doplňky stravy. Diskutabilní jsou podle ní výrobky, na které je reklama v televizi, nebo které koupíte v obyčejném obchodě (tedy nikoli ve specializovaném s odborným personálem).

„Bohužel často nejde o kvalitu, ale spíš o marže. Vezměte si takový oreganový olej. Jde o velmi potentní přírodní antibiotikum, protože obsahuje fenoly s baktericidními účinky – tj. látky zabíjející škodlivé bakterie. Ovšem na domácím trhu najdete především oreganový olej, který není z rostlin divoce rostoucích v horách Blízkého východu, kde tato bylina přirozeně roste, ale je vypěstovaný někde na farmě. Cena takového oleje je nízká, ovšem žádaný efekt nemá v podstatě žádný, naopak při dlouhodobém užívání může i uškodit,“ říká Jana Čevelová s tím, že pokud na obalu oreganového oleje není uveden jeho původ a informace, že jde o divoce rostoucí druh (tzv. wild grown), můžete si být jistí, že jde o zemědělsky vypěstovanou bylinu a umělé nadhodnocení obsahu jeho aktivní složky – karvakrolu. 

Ženská záležitost

Co se doplňků stravy vhodných pro péči o krásu týče, patří mezi nejdůležitější kolagen (obsahuje antioxidanty v podobě vitaminů C a E), zinek (pro zdravé vlasy, nehty a pokožku) a kyselina hylauronová. Trendem poslední doby je pak vitamin B7, neboli biotin, jenž podle některých odborníků může pozitivně ovlivňovat jak stav pokožky, vlasů a nehtů, tak nervovou soustavu. „Pro ženy potýkající se s hormonální nerovnováhou, způsobenou poruchou štítné žlázy, menstruací, porodem nebo čímkoli jiným bych doporučila zařadit do výživy hořčík, jód, selen, vitaminy A, D a K2.

Pomoci ovšem mohou i rostlinné produkty typu maca, kurkuma nebo medicinální houby,“ tvrdí Jana Čevelová. Její slova potvrzuje i výživová poradkyně Gabriela Peacock, která radí s životním stylem i členům britské královské rodiny. „Pro zářivou pleť a redukci vrásek bych označila jako zásadní vitamin A, jehož dostatek získáte i z kvalitní oranžové či tmavozelené zeleniny, jako je mrkev, špenát, brokolice a kapusta,“ radí Gabriela Peacock a upozorňuje i na vitamin D, který napomáhá vstřebávání vápníku a je nezastupitelný pro zdraví kostí, zubů, funkce svalů a imunitního systému, čímž zajišťuje silné nehty a zdravou kůži. 

Pravidla dávkování

Pořád ale nemám jasno v tom, jestli je užívání doplňků stravy nutné. „Doplňky nikdy nesmějí nahrazovat vyváženou a kvalitní stravu. Zdravý člověk vlastně doplňky stravy nepotřebuje, protože jeho tělo si vezme vše podstatné právě ze stravy. Problémem je, že dnešní potraviny často potřebné živiny neobsahují, a to je důvod, proč je trh s potravinovými doplňky na vzestupu,“ říká Jana Čevelová. Podle ní většina kvalitních doplňků nemá negativní účinky na zdraví a je možné je používat pravidelně, ovšem pokud trpíte nějakou nemocí, v těhotenství a při kojení je třeba se o jejich užívání vždy poradit s lékařem – vyšší dávky určitých vitaminů totiž mohou v takových případech i uškodit.

Co se pozitiv vitaminových doplňků týče, je třeba zmínit, že některé z nich mohou hrát významnou roli u určitých vysoce rizikových skupin – třeba dodatečný vitamin D a vápník potřebují lidé s osteoporózou, stejně jako alergici na laktózu, neboť tyto dvě složky nemohou získat z mléčných výrobků. Platí přitom, že vhodně zvolené doplňky z kvalitního zdroje se navzájem nemusí vylučovat, dá se tedy užívat víc doplňků najednou. V případě pochybností je každopádně dobré se poradit s odborníkem.

Zdroj: časopis Glanc, Gabriela Peacock - výživová poradkyně, Jana Čevelová - odbornice na výživové doplňky

Související články