Řepa a čekanka

Jasně, rajčata i papriky máme v obchodech celý rok, takže pokud máte chuť na řecký či šopský salát, klidně si je připravte. Byť jejich chuť nebude zdaleka tak dobrá jako v létě. Proto je lepší vsadit na některý ze zimních salátů, jejichž základem může být zelí, kadeřávek, nahořklá čekanka či červená řepa. Tedy suroviny, které jsou stále v nejlepší kondici.

Zdroj: Youtube

Jak skládat

Zimní saláty jsou bohatší než ty letní. Obvykle totiž obsahují čtyři až pět složek, které se propojí v parádní zážitek. Na co tedy myslet? Vedle lupení (zelí, čekanka, kadeřávek) potřebujete něco křupavého – třeba na slanině opečené chlebové křupinky či restované ořechy, něco měkkého a teplého k zahřání a nasycení (pečená řepa, pečené brambory, ale klidně i dýně, čočka či kroupy), dále složku umami (sušená rajčata, vařené vejce) a pak zálivku. I ta je jiná než v létě. Hodí se majonéza, med, pasta tahini i zálivky s dijonskou hořčicí. Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete do zálivky přidat česnek nebo chilli.

Cenné zbytky

A teď malý fígl. Zimní salát sice skládáte z mnoha složek, ale v konečném důsledku spojujete jen dvě hlavní části. A sice nasekané či natrhané listy v míse zasypete tím, co jste pekli či prohřívali na pánvi. Pokud jedete v hnutí zero waste, krásně zapracujete i pár zbytků, které v lednici čekají na svou šanci.

Kuřecí salát

4 PORCE // PŘÍPRAVA 35 MINUT

  • vařené kuřecí stehno s kostí 2 ks
  • malá žlutá cibule 1 ks
  • čerstvé bílé zelí 250 g
  • jarní cibulka 2 stonky
  • střední mrkev 2 ks
  • čerstvá bazalka 15 g
  • hladkolistá petrželka (nebo koriandr) 15 g
  • pražené nesolené arašídy 60 g
  • loupaný bílý sezam 2 lžíce
  • sůl

ZÁLIVKA:

  • čerstvý zázvor 3 g (asi 0,5 cm)
  • česnek 1 stroužek
  • jemné arašídové máslo 60 g
  • voda 60 ml
  • šťáva z ½ limety
  • tekutý med 1 lžíce
  • sójová omáčka 2 lžíce

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na tenké proužky, zelí nakrouhejte, jarní cibulku rozkrojte podélně a rovněž nakrájejte na tenčí proužky. Mrkev nastrouhejte nahrubo, bazalku a petrželovou nať nakrájejte najemno. Arašídy nadrťte nahrubo. Pak všechny suroviny vsypte do větší mísy a promíchejte.
  2. Připravte zálivku: do misky odměřte arašídové máslo, přidejte vodu, limetovou šťávu, med, sójovou omáčku a vše promíchejte, aby vznikla hladká omáčka. Přidejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a sůl, opět promíchejte a hotovou zálivku odložte stranou.
  3. Uvařená kuřecí stehna oberte a natrhejte na menší kousky. Natrhané maso a zálivku přidejte k zeleninové směsi a vše promíchejte. 4 Hotový salát posypte sezamem a podávejte.

Zdroj: časopis Gurmet

Související články