Zpomalte

Naši předci se tím mohli řídit snadno – práce na poli nebyla, věnovali se tedy pracím okolo stavení, oproti létu chodili dřív spát a vstávali později. Zkrátka trochu dobili baterky. Nás život honí pořád stejným tempem, v prosinci dokonce ještě vyšším, pokud podlehneme společenskému a marketingovému tlaku a advent místo rozjímání strávíme v honbě za dárky, cukrovím, výzdobou a úklidem. Jak jste prožili zimu, přitom na vlastní kůži ucítíme na jaře, až se stažená energie bude drát zase ven. Pokud se každé jaro cítíme úplně převálcovaní, znamená to, že jsme aktivitu v zimě přehnali. Takže zpomalme.

Zdroj: Youtube

Hygge pro každého

Jestli někdo dobře chápe, co je třeba k přežití zimy v dobré kondici fyzické i psychické, jsou to Skandinávci. Fenomén hygge souvisí s tím, jak jsme od přírody nastaveni, i se současnou zběsilou dobou. Pokud svoje návyky nedokážete překopat tak rychle, vraťte si sílu alespoň momenty ve stylu hygge. Natáhněte pletené ponožky, uvařte si oblíbený horký nápoj, zapalte svíčky a chvíli prostě jen buďte. Ať už sami, ve dvou, nebo třeba s celou rodinou. Povídejte si a relaxujte. Protože právě tyhle chvíle dělají náš život krásný.

Omezte syrové ovoce

Možná máte zimní měsíce spojené se sezonou tropického ovoce, paradoxně je ale pro tohle období nejméně vhodné, protože ochlazuje. Lidé žijící kolem rovníku ho potřebují a ocení, u nás sychravé počasí spíš podpoří nachlazení. Neznamená to, že si nemůžete dát kiwi nebo ananas, zacházejte s nimi ovšem spíš jako se sladkostmi. Jezte je spíše méně často, zato si je maximálně užijte. Pokud jste zvyklí ládovat se tropickým ovocem ve velkém nebo při nachlazení ihned zařadit pomerančový džus, zkuste to letos v zimě jinak. Výsledek vás ohromí.

Snídaně šampionů

Chcete-li zlepšit jídelníček, zaměřte se na snídaně. Udělejte si na ně čas a připravujte je teplé. Pokud potřebujete nakopnout cukrem, vsaďte na obilné kaše, máte-li pocit, že vám ubývá sil, udělejte si vajíčka. Všechna zmíněná jídla jsou poměrně rychle hotová a dokážou úplně změnit den. A když si na pořádnou snídani nenajdete čas za nic na světě, vypijte ráno aspoň sklenici teplé vody. I malá změna má smysl.

Bude zima, bude mráz

Zima pocitově začíná už zhruba od poloviny listopadu. Je to patrné na přírodních cyklech, jimiž se řídily staré zemědělské kalendáře, a pokud jste napojeni na rytmus roku a vlastní tělo, cítíte to i na sobě. Hodokvas podzimu skončil, v přírodě se míza a energie stahují do kořenů a podobně se stahuje i naše energie. Zima je čas odpočinku a nabírání sil. Nahrává tomu také brzká tma a nevlídné počasí, které nás drží doma. Přichází období pomalu vařených jídel, dlouho tažených vývarů, posvícení s tučnými pečeněmi a zabijačkami. Do jídelníčku zařaďte i luštěniny, teplé koření, ořechy a semínka všeho druhu, kapustu, fermentované potraviny a v rozumné míře i pálenku, svařené víno, kávu či čokoládu. Ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá. Zajímá ji všechno: ingredience, příprava i nádobí.

Zdroj: časopis Gurmet, Barbora Štětinová, redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá. Zajímá ji všechno: ingredience, příprava i nádobí.

Související články