Ženeva je centrem francouzského Švýcarska, a to je na místní gastronomii znát. Ve Švýcarsku se obecně velmi dobře vaří a jí, kuchaři používají hlavně sezónní a lokální suroviny, ale v Ženevě k tomu přidávají francouzský šarm, takže mnoho evropských labužníků tvrdí, že právě v Ženevě jim chutná nejvíce.
Čokoládový hrnec
Pokud bychom chtěli hledat typický pokrm, bude jich hned několik. V době adventu se zde připravují čokoládové hrnce s marcipánovou zeleninou, které jsou připomínkou statečné ženy, jež při napadení Ženevy vojáky v 17. století vylila na hlavu jednoho z útočníků vařící vývar. V době adventu frčí také tradiční fondue, které se často podává při vyjížďkách parníkem po jezeře. Pokud chcete ochutnat výtečné fondue, zastavte se v šarmantní restauraci Les Armures v samotném centru starého města, kde ho připravují v mnoha krajových podobách: dochucené houbami, slaninou či modrým sýrem.
Lahodní okouni
Vyhledávanou specialitou jsou i malí okounci z Ženevského jezera, pečení na másle. Na talíři však nejsou celé ryby, ale jen filátka, obvykle se k nim servírují vařené brambory s máslem a tatarská omáčka. Ženevané ovšem milují i mořské plody, tedy ústřice, mušle, humry či krevety. Chodí se na ně hlavně do legendární restaurace Café du Centre, která se od jara do podzimu pyšní nádhernou terasou pod platany. Velkou specialitou podniku chuťově uhrančivý humří krém, který má pověst jedné z nejlepších polévek světa.
Nejslavnější omáčka
Velkou ženevskou legendou je podnik Café de Paris, v němž jeho majitel Freddy Dumont začal v 30. letech minulého století připravovat slavnou steakovou omáčku ze smetany, dijonské hořčice, tymiánu, madeiry, ančoviček a dalších ingrediencí, která se postupně rozšířila po celé Evropě. Omáčka se jmenuje stejně jako restaurace, a právě steak s touto omáčkou a hranolky je jediným jídlem na menu, které je dlouhých sto let v nabídce podniku. Na moderní světovou gastronomii sází prestižní restaurace Vieux Bois, stojící kousek od sídla OSN. Ochutnáte zde špičkové speciality, třeba úžasnou kombinaci husích jater foie gras sypaných hořkou čokoládou a podávaných s omáčkou ze sladkého vína či filet královské dorady pečený na kůži a servírovaný s karamelizovanými kaštany a polentou ochucenou houbovým olejem.
Křepelka s artyčoky
Také mnohé hotelové restaurace překvapí svou kvalitou. Třeba na náměstí Longemalle v centru města vaří libanonský chef Hussein Hadid skvělé orientální street food, na jaké dlouho nezapomenete. Stejně tak září Bruno Marchal, šéfkuchař restaurace Coté Square sídlící v butikovém hotelu Bristol, mezi jehož hity patří pečená treska podávaná s chřestem zapečeným v kadaif těstíčku a s omáčkou z choriza, ravioli plněné hovězími líčky a servírované s rebarborou a famózní omáčkou z jater foie gras ochucených portským vínem či jemná křepelka s artyčoky.
Zdroj: časopis Gurmet, Libor Budinský. Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet.