„Můžu se zeptat, na jaký program zavařujete?” Otázka, která vás možná při zmínce zavařování v myčce napadne. Kuchyňské spotřebiče máme od toho, aby nám ulehčily práci a ti vynalézavější dokážou jednomu spotřebiči najít vícero uplatnění. Není to mýtus, lidé v myčce opravdu zavařují. Metod je víc, od hrnce, přes troubu až po mikrovlnku. Zavařování v myčce je ideální pro začátečníky a navíc budete mít na konci rovnou pěkně uklizeno.
Sterilizace sklenic na zavařování
Mnoho z nás má zavařování spojené se spoustou práce. Na zavařování v myčce však nepotřebujete ani speciální hrnec nebo teploměr. Přesto byste pro úspěch měli dodržet určitý postup, než se pustíte do zavařování. Tím hlavním jsou čisté a sterilizované sklenice. Když tento krok podceníte, doslova by vám to mohlo zavařit.
- Sklenice a víčka nejprve důkladně umyjte.
- Poté je vyskládejte na plech a dejte na 10 minut do trouby vyhřáté na 100 stupňů.
Můžete sklenice umýt i v myčce na program s nejvyšší teplotou, ale i tak je potom jistota prolít je i víčka horkou vodou. Víčka se doporučuje nechat jen ta ”pěkná”, zbylá jakkoliv poškozená a pokroucená nemilosrdně vyhodit.
Postup zavařování v myčce
Zatímco se sterilizují sklenice, můžete si připravit nálev a další suroviny, podle toho, co se chystáte zavařit. Sklenice naplníte a teď to nejdůležitější.
- Víčka opravdu důkladně utáhněte.
- Sklenice do myčky skládáme víčkem nahoru. Měly by stát rovně a navzájem se nedotýkat jedna druhé, ideální jsou mezery 5 cm. Menší sklenice dejte nahoru, větší do spodního koše. Do myčky nedávejte žádné další nádobí ani mycí kapsli.
- Nastavte program s nejvyšší možnou teplotou, což bude 70 až 80 stupňů a myčku zapněte. Počkejte do konce programu, včetně sušení.
- Po domytí sklenice z myčky opatrně vyndejte. Vyskládejte je víčkem dolů na suchou utěrku a nechte vychladnout.
Kolik stupňů je dost stupňů
Metoda zavařování v myčce má i své odpůrce, a to zejména kvůli teplotě, která mnohým připadá nedostatečná. Pro zavařování je potřeba 80 stupňů, což ne každá myčka umožňuje. Někdo proto říká, že v myčce lze zavařit úplně cokoliv vás napadne, ale jiní z uživatelů jsou poněkud zdrženlivější a doporučují hlavně maso zavařit klasicky s vyšší teplotou. Tak či onak platí, že čisté sklenice jsou základem úspěchu.
Další metody zavařování pro začátečníky
Jestli vás zavařování v myčce nepřesvědčilo, ale pořád hledáte způsob, který není taková věda, pořiďte si zavařovací hrnec. Vy pouze nastavíte požadovanou teplotu, čas a hrnec už všechno ohlídá za vás. Nemusíte se tímto způsobem bát zavařit naprosto cokoliv a myčku nechat volnou na nádobí.
Zavařování je možné i v mikrovlnce a rovněž je to velmi snadné. Stačí připravit do sterilizovaných sklenic dobroty, které chcete zavařit a můžete se do toho pustit. Dávejte si pozor akorát na to, aby:
- mezi víčkem a zavařeninou byla mezera aspoň 2 centimetry
- pod sklenice pro jistotu dejte plastový talíř nebo misku, kdyby část nálevu přetekla.
Délka zavařování pak závisí na výkonu mikrovlnky, na tvrdosti plodů a na množství sklenic. Na internetu najdete diskuze a zkušenosti ostatních hospodyněk, ale v tomto případě asi nejlépe platí, že ideální poměr výkon a čas bude potřeba vyzkoušet.
Zdroj: iGlanc.cz