Co musíte vědět

Vypařte sklenice

V troubě: omyjte sklenice a víčka, vyskládejte je na plech a nechte prohřát v troubě předehřáté na 140 °C aspoň 20 minut. Ve vodě: velký hrnec vyložte utěrkou, naplňte vodou a dejte do něj sklenice a víčka. Pomalu přiveďte k varu a vařte asi 10 minut.

Zdroj: Youtube

Variace chutí

Ovoce perfektně ladí s bylinkami a kořením. Bylinky či koření můžete jednoduše přidat nasekané či namleté do džemu a uvařit je s ním. Jemnější tón dodá infuzování – svazek bylin či pár kousků celého koření dejte k ovoci a nechte pár hodin vše odležet. Pak svazek vyjměte a uvařte džem.

Jaké ovoce se hodí

Na zavařování je vhodné v nejlepší formě. Zráním se ztrácí pektin, takže přezrálé kusy se vůbec nehodí pro metodu zavařování jen s cukrem (hrozí, že džem nezhoustne, navíc je tu riziko, že promíchání s cukrem nastartuje kvašení). Příliš zralé ovoce nedoporučují ani výrobci želírovacích cukrů. Můžete ho zavařit s pektinem, pokud ho dáte o něco víc než obvykle, ale lepší je zapéct ho do koláče a zavařit něco jiného.

Talířkový test

Před akcí odložte do mrazáku jeden či dva talířky. Když se zdá, že je džem hotový, kápněte ho trochu na talířek. Za minutu džem zkontrolujte a zjistěte, zda je hustý podle vašich představ. Pokud málo želíruje, přidejte pro jistotu ještě trochu rozmíchaného pektinu nebo dále vařte.

Základní recepty

Klasika s želírovacím cukrem

Metoda vhodná pro začátečníky nebo pro ty, kdo hrají na jistotu a nad vařením džemu nechtějí moc přemýšlet. Nevýhodou je, že se do džemu dostanou zbytečné konzervační látky, některé z nich totiž mohou lehce měnit jeho chuť. Dalším negativem je vyšší cena a nutnost mít želírovací cukr v dostatečné zásobě doma.

Suroviny:

  • vybrané ovoce 1 kg
  • želírovací cukr 2:1 500 g

Postup:

  1. Ovoce zcela nebo částečně rozmixujte (my nejradši mixujeme asi dvě třetiny dohladka a zbytek pouze nakrájíme nahrubo, aby se v džemu objevil sem tam i větší kousek). Dejte ho do hrnce, přisypte želírovací cukr a 5 minut povařte. Hotový džem rozdělte do čistých, vypařených sklenic a otočte víčkem vzhůru. Pokud chcete mít jistotu, můžete ho ještě zavařit, ale při použití želírovacího cukru to nebývá nutné.

Přírodně s pektinem

Ideální volba pro ty, kdo chtějí mít džem bez jakýchkoli chemických látek. Díky konzervační „síle“ pektinu navíc můžete použít méně cukru nebo nějaké alternativní sladidlo. Citrusový pektin chce trochu zkušeností, vyplatí se udělat „talířkový test“, abyste viděli, jak rychle džem tuhne. Navíc není na škodu si zjistit, jaké přirozené množství pektinu obsahuje ovoce, na které se chystáte. Cena se hodně liší podle značky a velikosti, obecně patří spíš k dražším metodám zavařování.

Suroviny:

  • vybrané ovoce 1 kg
  • cukr krupice 250–500 g
  • citrusový pektin 10 g
  • šťáva z 1 citronu

Postup:

  1. Ovoce zcela nebo částečně rozmixujte (my nejradši mixujeme asi dvě třetiny dohladka a zbytek pouze nakrájíme nahrubo, aby se v džemu objevil sem tam i větší kousek). Dejte ho do hrnce a přidejte větší část cukru, stranou nechte asi 100 g. Vařte asi 20 minut, aby džem trochu zhoustl a ovoce se rozvařilo. Pektin smíchejte s odloženým cukrem (to je nezbytný krok, samotný pektin by v džemu zhrudkovatěl), přidejte ho do hrnce, přilijte citronovou šťávu a vařte ještě 5 minut, džem bude rychle houstnout. Hotový džem rozdělte do čistých, vypařených sklenic a otočte víčkem dolů nebo zavařte.

„Na pohodu“ jen s cukrem

Perfektní způsob zavařování ovoce, které přirozeně obsahuje dost pektinu (vyzkoušeno s jahodami, meruňkami, ostružinami, rybízem, angreštem a jablky). Navíc jde o metodu vhodnou pro nadšené sběrače – příprava totiž zahrnuje pouhé smíchání ovoce s cukrem, samotné vaření probíhá až druhý den. To se hodí, pokud sbíráte nebo vypeckováváte tunu ovoce a na samotné zavařování už navečer nezbude morální síla.

Suroviny:

  • vybrané ovoce 1 kg
  • cukr krupice 500 g
  • šťáva z 1 citronu

Postup:

  1. Ovoce zcela nebo částečně rozmixujte (my nejradši mixujeme asi dvě třetiny dohladka a zbytek pouze nakrájíme nahrubo, aby se v džemu objevil sem tam i větší kousek). Dejte ho do mísy a promíchejte s cukrem. Pak směs nechte odležet – stačí pár hodin nebo i přes noc. Ovoce pustí šťávu a cukr se rozpustí, což významně zkrátí dobu varu. To je důležité zejména u jahod, které jinak varem oxidují a tmavnou.
  2. Dalším trikem, který pomůže zkrátit dobu varu, je použití co nejširší nádoby, aby se tekutina odpařovala nejrychleji. Ideální je pánev. Vlijte do ní pár naběraček směsi a vařte asi 15–20 minut, než začne houstnout. Pak přidejte citronovou šťávu, vařte ještě pár minut a rozdělte směs do čistých, vypařených sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru nebo pro jistotu zavařte. Dejte do pánve další várku směsi a vše opakujte. Pokud máte ovoce ke zpracování hodně a na barvě tolik nesejde, můžete ho vařit i ve větším množství. Případně můžete akci rozjet na více pánvích najednou.

Falešný džem se semínky chia

Tohle vlastně není džem – nic se nevaří ani nekonzervuje, výsledek je ale skvělý, velmi zdravý a na pohled k nerozeznání od pravé zavařeniny. Nehodí se na dlouhé uchovávání, vyrobit ho ale můžete i během roku z mraženého ovoce.

Suroviny:

  • vybrané ovoce (nejvíc se hodí jahody a drobné bobule) 250 g
  • semínka chia 2 lžíce
  • voda 2 lžíce
  • agávový cukr nebo jiné sladidlo 1–4 lžíce

Postup:

  1. Všechny suroviny rozmixujte dohladka. Podle chuti a zralosti ovoce můžete ještě lehce dosladit (jahody to nepotřebují vůbec, malinám ale doslazení neuškodí). Pak „džem“ vlijte do sklenic a nechte alespoň 2 hodiny odležet, aby semínka nabobtnala a „džem“ zhoustl.

Naše recepty

Muffiny s borůvkovou zavařeninou

12 KS, PŘÍPRAVA 30 MINUT

Když není po ruce čerstvé ovoce, nahraďte ho tím ve skle. Do muffinů, ale i závinů nebo buchet na plech volte nekomplikované sladké druhy, jako jsou jahody, borůvky nebo meruňky.

Suroviny:

  • hladká mouka 270 g
  • cukr krupice 100 g
  • vejce 2 ks
  • mléko 200 ml
  • rostlinný olej 80 g
  • prášek do pečiva 2 lžičky
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • sůl špetka
  • borůvkový džem 150 g

Postup:

  1. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a předehřejte troubu na 200 °C. V jedné misce smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. V další zlehka prošlehejte mléko, olej, vejce a vanilkový extrakt. Pak obě směsi jemně smíchejte, ale nepřemíchejte. Stačí, když se spojí, nějaká hrudka není na škodu. Naneste těsto do poloviny každého košíčku, pak do středu dejte trochu džemu a dolijte těstem asi do ¾ každého košíčku. Pečte asi 15 minut dozlatova.

Malinový cheesecake do skla

6–8 KS, PŘÍPRAVA 30 MINUT, CHLAZENÍ 3 HODINY

Na cheesecake můžete použít jakýkoli džem, my ale doporučujeme ten se semínky chia. Potěší všechny, kdo klasickým sladkostem příliš neholdují, sladkou chuť upravíte podle sýrové směsi i vlastního zvyku.

Suroviny:

  • krémový sýr Philadelphia 250 g
  • tvaroh ve vaničce 200 g
  • javorový sirup 2 lžíce
  • kůra z 1 citronu
  • malinový džem 150 g
  • máslové sušenky (např. Lotus) 100 g
  • rozpuštěné máslo 30 g
  • čerstvé maliny na ozdobu

Postup:

  1. Sušenky rozmixujte a promíchejte s rozpuštěným máslem. Naneste je na dno skleniček, upěchujte a nechte chvilku ztuhnout. V misce metličkou prošlehejte tvaroh, sýr, javorový sirup a citronovou kůru. Do skleniček s korpusem rozdělte malinový džem a na něj naneste sýrovou směs. Odložte alespoň na 3 hodiny do lednice. Před podáváním ozdobte čerstvými malinami, můžete zakápnout i trochou agávového nebo javorového sirupu.

Meruňkové větrníčky

1 PLECH, PŘÍPRAVA 30 MINUT

Efektní sladké jednohubky zvládnete vyrobit, i když je návštěva za dveřmi a lednice skoro prázdná. Hodí se všechny druhy a příchutě, které máte rádi – od těch prostých až po komplikované varianty s kořením či bylinkami.

Suroviny:

  • rozválené listové těsto 1 ks
  • meruňkový džem 60 g
  • vejce na potření
  • třtinový cukr nebo ořechy na posypání

Postup:

  1. Těsto rozkrájejte na čtverce a položte na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každého čtverce naneste 1–2 lžičky džemu. Pak ostrým nožem nebo kráječem na pizzu těsto nakrojte vždy z rohu směrem k náplni. Nakonec každý druhý cíp přehněte ke středu k náplni tak, aby vznikl tvar větrníku. Každý větrníček potřete rozšlehaným vejcem a posypte cukrem nebo ořechy. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Zdroj: časopis Gurmet, Barbora Štětinová, redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá. Zajímá ji všechno: ingredience, příprava i nádobí.

Související články