Základní náplní mohou být rýže, quinoa nebo bulgur, doplněné orestovanou zeleninou, sýrem nebo luštěninami. Pro milovníky masa je možné přidat mleté maso, které náplň obohatí o další vrstvu chuti. Zapečená zelenina je jednoduchá a sytá volba, která nabízí prostor pro různé kombinace. Zapečené papričky se slaninou jsou skvělý předkrm, rajčata plněná mletým masem můžete klidně zvolit pro hlavní chod. Náplň ale nezapomeňte dobře ochutit.

Zapečené papričky se slaninou

4 PORCE // PŘÍPRAVA 45 MINUT

Báječný předkrm i něco malého na chuť. Sýrovou směsí naplňte baby papričky nebo chilli papričky Jalapeños, pokud dáváte přednost ostrým chutím. Pokud náplň zbude, můžete jí naplnit i zralá rajčata.

Suroviny:

  • jalapeños nebo nepálivé baby papričky 12 ks
  • anglická nebo snídaňová slanina 6 plátků
  • krémový sýr 240 g
  • čedar 120 g
  • česnek 1 stroužek
  • malá červená cibule ½ ks
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • sůl

Postup:

  1. V míse smíchejte krémový sýr, najemno nastrouhaný čedar, prolisovaný česnek a najemno nasekanou cibuli a petrželku. Podle chuti osolte. Plátky slaniny podélně rozpulte, abyste získali 12 dlouhých, tenkých proužků. Papričky také podélně rozpulte a vyjměte semínka a blanky. Naplňte je sýrovou směsí, omotejte slaninou a pro jistotu zajistěte párátky, aby se při pečení neroztáhly.
  2. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25–30 minut, aby se náplň rozpustila a lehce zezlátla. Nechte lehce zchladnout a podávejte.

Plněná rajčata

4 PORCE // PŘÍPRAVA 1 HODINA

Plněná rajčata jsou na pohled velmi efektní. Aby byla i skvělá, musíte opravdu dobře dochutit náplň. Kombinace mletého masa, římského kmínu, chilli a koriandru nezklame.

Suroviny:

  • masitá rajčata 8 ks
  • mleté hovězí 500 g
  • rýže Basmati 60 g
  • zakysaná smetana 200 g
  • rostlinný olej 2 lžíce + na zakápnutí
  • cibule 1 ks
  • česnek 3 ks
  • limeta 1 ks
  • drcený římský kmín 2 lžičky
  • chilli vločky ½ lžičky
  • čerstvý koriandr (ideálně s kořínky) ½ svazku
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Odřízněte vršek rajčat a opatrně vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a orestujte je. Vsypte koření, nechte ho minutku rozvonět a přidejte nasekané kořínky koriandru, pokud je máte. Nakonec vsypte maso a zprudka ho opečte dozlatova. Podlijte 200 ml vody, přidejte ještě dužinu z rajčat, limetovou kůru a rýži, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 15 minut doměkka. Tekutina by se měla úplně vyvařit
  2. Plech vyložte pečicím papírem. Vyskládejte na něj rajčata, osolte je, opepřete a naplňte masovou směsí. Přiklopte vnitřky rajčat, zakápněte je zbylým olejem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 30 minut. Podávejte posypané nasekaným koriandrem, s klínkem limety na zakápnutí a se zakysanou smetanou. Rajčata jsou skvělá horká i vlahá.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Kateřina Bednářová, Johana Grohová, Libor Budinský: Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.

Související články