Nejlepší zpráva od Sametové revoluce

České lékařské kapacity po vzoru zahraničních kolegů hojně vystupovaly s prohlášením, že mírná, pravidelná konzumace vína v množství „sedmička pro pár“, tedy čtyři deci pro muže a tři deci pro ženu, je zdravější než abstinence. Po pádu komunismu v listopadu 1989 asi ta nejlepší zpráva, která se u nás rozšířila. Podle tehdejších studií mělo víno pozitivní vliv hlavně na funkci srdce, cév i zažívání.

Zdroj: Youtube

Novější studie vyvrací mýty

Ale dnes je všechno jinak. Jak je to možné? Pojďme na začátek: když převratná studie trvající deset let z konce tisíciletí, které se v Americe zúčastnilo na půl milionu dospělých, ukázala, že lidé pijící pravidelně víno mají až o 40 procent nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci než abstinenti, světová veřejnost jásala. Jen několik vědců tehdy nesouhlasilo s příliš revolučními výsledky a budoucnost jim dala za pravdu. Studie byly metodologicky špatně postavené a závěry, které z nich plynuly, tudíž neplatné. Když se brzy poté ukázalo, že i pravidelná konzumace malého množství alkoholu je zdraví škodlivá, alkoholový průmysl začal investovat ohromné částky na to, aby tuto novou pravdu a její důsledky co nejvíc utajil či zamlžil. Dokonce i dnes, kdy se opakovaně potvrdilo, že víno zdravé není a má na svědomí mimo jiné i riziko rakoviny, mnoho prodejců či výrobců se stále ve svých reklamních textech ohání pozitivním vlivem tohoto nápoje na trávení či prevencí srdečních onemocnění.

Víno jako lék?

Mnohem důležitější je přijmout pravdu. Víno si nemusíme odříkat, stále bude patřit na náš stůl a budeme ho mít rádi jako skvělý doplněk jídla a zdroj příjemné atmosféry, jen k němu musíme přistupovat s respektem. Omezit každodenní konzumaci a užít si ho jen ve svátek. Musíme znát jeho rizika a vědět, že není lék, jak se u nás občas psalo (dokonce vyšly knihy s tituly Víno jako lék či Ať žije alkohol, přítel a lék; poznámka autora), ale kulturní i kulinární fenomén, v malé míře akceptovatelný.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet. onlinelibrary.wiley.

Související články