Perníčky nejsou zdaleka jen vánoční záležitostí, kdo se jich na sklonku roku nenabažil dost, může jimi ozdobit sváteční stůl i na svátky jara, Velikonoce. Vytasit se s klasickým receptem, na to by bylo už poněkud pozdě. Navíc jen tak ledajaké perníčky nikdy nejsou sázka na jistotu, jejich příprava vyžaduje nejen pečlivost, ale i trochu toho pekařského umu, a hlavně dostatek času na následné změknutí. Už proto se do nich mnoha hospodyňkám nechce.
Naštěstí perníčky moderátorky a bývalé Miss Lucie Křížkové jsou takzvaně ready to eat - ihned po upečení měkké a navíc jsou šíleně dobré. Rok co rok je po nich na jejím Instagramu poptávka, kdo je vyzkoušel, ten je chválí, takže recept s nejčastějšími dotazy najdete už i u ní ve výběrech. Perníčky jsou voňavé, skvěle chutnají a navíc do těchto nepotřebujete žádný tuk.
Recept na perníčky Lucie Křížkové
Těsto:
- 750 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 200 g medu
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 4 vejce
- kúra z jednoho citronu
- 1 vejce na potření
Poleva:
- bílek ze dvou vajec
- moučkový cukr
- citronová šťáva
Postup
- Z uvedených ingrediencí vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské folie a dejte do lednice na jeden den uležet.
- Druhý den těsto vyválejte přes igelitový pytlík, díky němu se nebude tolik lepit, a vykrájejte libovolné tvary.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Perníčky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem cca 8 minut.
- Upečené perníčky hned po vyndání z trouby ještě na plechu natřete rozšlehaným žloutkem nebo bílkem.
- Polevu na zdobení připravíte tak, že rozšleháte bílky ze dvou vajíček, přidáte přiměřené množství moučkového cukru, aby vznikla dostatečně hustá hmota, a kápnete do ní ještě trochu citronové šťávy. V případě velikonočních perníčků nic nezkazíte tím, že do polevy přidáte trochu barviva, aby byly hezky pestré, jako kraslice.
Postup i příprava jsou velmi jednoduché, přesto Lucii chodí každý rok spousta dotazů. Mezi ty nejčastější patří otázka, zda v receptu opravdu není žádný tuk a zda jsou opravdu ihned po upečení měkké. Za to se můžeme zaručit i u nás v redakci. Když je uděláte trochu vyšší a nepečete déle, než je uvedené v receptu, opravdu budou hned měkké a absence tuku jim na chuti neubírá.
Zdroj: iGlanc.cz, autorkou receptu je Lucie Křížková