Herečku Kristen Bell určitě znáte. Třeba z filmu Matky na tahu, Varieté, Trable v ráji nebo ze seriálu Dobré místo. Říká o sobě, že se přes rok vyhýbá cukru a o svátcích se ho snaží omezit co nejvíc, a tak není divu, že má v zásobě nějaký ten zdravější vánoční recept na cukroví. Úplně nejradši si prý smlsne na kuličkách z arašídového másla obalených v čokoládě, a když se pustí do pečení, vyšvihne své ”sušenky pro všechno”. Díky použitým ingrediencím provoní celou kuchyň a zároveň je to taková odlehčená verze klasického cukroví. Pochutnat si na nich můžete samozřejmě celý rok, ale když jsou ty Vánoce, vyzkoušejte je.

Vánoční sušenky podle Kristen Bell

Na cca 20 sušenek potřebujete:

  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 1/4 hrnku neslazeného jablečného pyré
  • 1/2 hrnku světlého hnědého cukru
  • 1/4 hrnku agávového sirupu (nebo medu)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 a čtvrt lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička octa (bílého nebo jablečného)
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 hrnku celozrnné mouky (pro bezlepkovou verzi použijte 3/4 hrnku kokosové mouky)
  • 1 a půl šálku ovesných vloček (pokud je potřeba, tak bezlepkových)
  • 1 hrnek polosladkých čokoládových peciček nebo nasekané čokolády
  • 1 hrnek máslovo-karamelových peciček (nemusí být)

Postup:

Ingrediencí je sice na první pohled hodně, ale postup je nadmíru jednoduchý.

  1. Nejprve předehřejete troubu na 175 stupňů a dva plechy vyložte papírem na pečení.
  2. Máslo, jablečné pyré, cukr, agávový sirup, vanilku, skořici, muškátový oříšek, sůl a ocet vyšlehejte dohladka metličkou. Poté zašlehejte i vejce.
  3. Přidejte jedlou sodu a mouku a dobře promíchejte. Přidejte ovesné vločky a oba druhy sladkých peciček a promíchejte.
  4. Na plechy z těsta utvořte tvar sušenek (každá asi ze dvou polévkových lžic). Nechte mezi nimi trochu místa, protože nabydou.
  5. Sušenky pečte 12 až 14 minut, přičemž v polovině pečení vyměňte plechy. Chcete-li měkčí sušenky, pečte kratší dobu; chcete-li křupavější, pečte déle. Sušenky nechte nejprve dvě minuty chladnout na plechu, poté je stěrkou přeneste na mřížku, aby zcela vychladly.

TIP, kdyby se vám nechtělo péct vůbec. Můžete to udělat jako herečka Gwyneth Paltrow. Ta si vždy obstará velkou hromadu jablek a udělá z nich jablečné chipsy posypané skořicí. Dává je poté do malých sáčků a přidává jako drobnost k dárkům. Můžete je samozřejmě i jenom sníst.

Zdroj: iGlanc.cz, Today, Self

Související články