Nikde na světě nemají na stole tolik vánočního cukroví jako v Česku a na Slovensku, trochu se blíží snad jen Rakousko, s nímž máme společnou historii i základ kuchyně. Nějaké sladkosti ale patří k oslavám všude, obvykle si vystačí se dvěma třemi druhy. Ve Velké Británii jsou to mince pies se sušeným ovocem, ve Skandinávii kořeněné perníčky, v USA si potrpí na cookies zdobené ve vánočním duchu. Italové si rádi smlsnou na sušenkách amaretti nebo cantuccini, nejde ale vysloveně o vánoční druhy, jedí je během celého roku.

Vrchol svátečního menu

Výrazná tradice, která se u nás neuchytila, je pečení vánočního dortu. Bez něj se překvapivě neobejdou skoro nikde. Ve Francii se podává poleno, tedy roláda stylizovaná jako kus kmenu. Jde o sladkou obdobu staré keltské tradice, při níž se na ohni celou noc pálilo velké, ozdobené poleno. Popel se pak uschoval a používal k léčbě či náboženským účelům. Britové se zase neobejdou bez typického pudinku ze sušeného ovoce a loje a bez vánočního dortu, který je také ze sušeného ovoce a s jehož přípravou se začíná už šest týdnů před Vánoci. Aby vydržel, prolévá se štědrým množstvím brandy. V Itálii si potrpí na pannetone, vysoké kynuté pečivo. Jeho příprava je poměrně složitá a skýtá mnoho nástrah, takže většina Italů pro ně beze studu zamíří do obchodu. Pro nás originální pojetí vánočních svátků mají na Novém Zélandu. V prosinci tady vrcholí léto, takže lidé slaví nejčastěji na pláži, grilují mořské plody a kuře a podávají oblíbený sněhový dort Pavlova.

Zdroj: Youtube

Kdy se slaví

Dárky se nejdříve, tedy už 24. prosince, rozbalují u nás, na Slovensku, v Německu či Rakousku. A také v Polsku, kde je 24. normální pracovní den. Dárky si nadělují s první vycházející hvězdou a teprve poté následuje sváteční večeře. Naopak to mají v Portugalsku – tam obvykle čekají až po vánoční mši, ale v rodinách s malými dětmi se smí obdarovávat už po večeři. V anglosaských zemích se rozbaluje tradičně 25. prosince ráno. Vyslovenými šťastlivci jsou ale děti ze Španělska a z Itálie. V obou zemích se totiž slaví hned dvakrát: na Boží hod a začátkem ledna. Tudíž se dárky rozdávají také dvakrát. Nejvlažněji oslavy probíhají v Belgii. I tady je 24. prosince pracovní den, večer tráví Belgičané s rodinou či přáteli doma nebo v restauraci. Dárky, obvykle jen drobnosti, si rozbalují na Boží hod ráno a rodina se schází až na slavnostní večeři.

Kdo se stará o dárky

Ač se zdá, že americký Santa Claus válcuje celý svět, stejně jako se my držíme Ježíška, drží si svého ducha Vánoc i další země. Angličané a Francouzi mají Otce Vánoc. V Německu naděluje Vánoční muž a v některých končinách Jezulátko, to se stará i o Rakousko. V Polsku je to Mikuláš, v Itálii mají na výběr dokonce ze tří dárců – Babbo Natale je podobný Mikuláši, Gesù Bambino Jezulátku, dárky v lednu roznáší čarodějnice Befana. V řadě států má dárky na povel děda – v Bulharsku děda Koleda, v Chorvatsku děda Božičnjak a v Rusku děda Mráz. Asi nejzvláštnější zvyky má Argentina, kde dárky naděluje kůň, a Polynésie – tady je nosí obrovský krab.

ŠVÉDSKÉ PERNÍČKY PEPPARKAKOR

2 PLECHY: příprava 30 MINUT, pečení 30 MINUT

Suroviny:

  • hladká mouka 400 g
  • cukr krupice 200 g
  • rozpuštěné máslo 150 g
  • med 50 ml
  • voda 100 ml
  • mletý zázvor ½ lžíce
  • mletý hřebíček ½ lžíce
  • mletá skořice 1,5 lžíce
  • mletý kardamom 1 lžička
  • jedlá soda ½ lžičky

BÍLKOVÁ POLEVA:

  • bílek 1 ks
  • cukr moučka asi 225 g

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny suroviny a vypracujte hladké těsto. Může i trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, perníčky by byly tvrdé. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v lednici. Druhý den z něj vyválejte tenký plát (ideální výška je jen 1–2 milimetry) a vykrájejte libovolné tvary. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut. Pak je na plechu nechte vychladnout. Trochu dojdou a zpevní se.
  2. Bílek v misce lehce prošlehejte vidličkou, aby se netáhl, a pak postupně přidávejte cukr. Můžete zvolit rychlejší cestu a použít metličku nebo elektrický šlehač, lepší je ale směs třít lžící, nedostane se do ní tolik vzduchu. Cukr přidávejte, dokud nebudete spokojeni s konzistencí polevy. Pokud použijete všechen, vyjde poleva poměrně hustá, asi jako zubní pasta. S tou se nám ovšem pracovalo nejlépe. Vychladlé perníčky ozdobte podle fantazie a nechte polevu zatuhnout. Skladujte je v chladu.

Tip:

Švédská klasika je kořeněnější a tenčí, než jsme zvyklí u našich perníčků. Nejlépe chutná s šálkem horkého čaje.

BRITSKÉ MINCE PIES s brusinkovou náplní

ASI 24 KS, pečení 1 HODINA, příprava 1 HODINA, 20 MINUT

Suroviny:

TĚSTO:

  • hladká mouka 250 g
  • studené máslo 125 g
  • cukr moučka 25 g
  • vejce 1 ks
  • kůra z ½ citronu
  • žloutek na potření

NÁPLŇ:

  • mražené brusinky 300 g
  • likér Cointreau 60 ml
  • třtinový cukr 75 g
  • mletá skořice 1 lžička
  • mletý hřebíček 1 lžička
  • sušený zázvor 2 lžičky
  • mleté nové koření ½ lžičky
  • mletý muškátový oříšek ½ lžičky
  • rozinky 150 g
  • kandovaná citrusová kůra 30 g
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • tuzemák 5 lžic
  • med 2 lžíce
  • vanilkový extrakt ½ lžičky

Postup:

  1. Nejprve připravte těsto: v míse smíchejte mouku, moučkový cukr a citronovou kůru. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a vypracujte směs podobnou drobence. Vmíchejte vejce a pořádně těsto propracujte. Kdyby se drobilo, přidejte trochu studené vody. Pracujte rychle, aby se těsto zbytečně nezahřívalo. Pak ho odložte na 1 hodinu do lednice.
  2. Mezitím připravte brusinkovou náplň: do hrnce vlijte cointreau, přidejte třtinový cukr a nechte ho rozpustit. Vsypte brusinky a všechno koření, pomerančovou kůru a šťávu, rozinky a kandovaný citron. Promíchejte a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Pak směs stáhněte z ohně a vmíchejte rum, extrakt a med. Nechte zchladnout.
  3. Připravte formu na minimuffiny (nebo klasické muffiny, jestli malé nemáte) a vymažte ji máslem. Těsto rozdělte na poloviny, jednu část vraťte do lednice, druhou vyválejte na placku vysokou asi 2–3 mm. Z těsta vykrájejte kolečka a vyložte jimi důlky ve formě. Pak vyválejte druhou část těsta a vykrájejte z něj hvězdičky nebo jiné tvary na ozdobu.
  4. Košíčky naplňte brusinkovou směsí, zdobte hvězdičkami a potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 17–20 minut. Mince pies se tradičně podávají ještě teplé a posypané moučkovým cukrem, jsou ale výborné, i když vychladnou.

Tip:

Mince pies nesmějí na Vánoce chybět na žádném britském stole. Náplň se obvykle dělá ze sušeného a kandovaného ovoce, my ale na blogu Dagmar Heřtové objevili tuhle brusinkovou verzi.

ANGLOSASKÉ MÁTOVÉ PLACIČKY

ASI 25 KS, pečení 45 MINUT, příprava 1 HODINA

Suroviny:

  • cukr moučka asi 500 g
  • změklé máslo 2 lžíce
  • smetana ke šlehání 2 lžíce
  • světlý kukuřičný sirup 1 lžíce
  • citronová šťáva 1 lžička
  • mátový extrakt 1 a ½ lžičky

POLEVA:

  • hořká čokoláda 200 g
  • kokosový olej 2–3 lžíce

Postup:

  1. V míse smíchejte smetanu, sirup, mátový extrakt, citronovou šťávu, máslo a postupně přimíchávejte prosátý cukr, než získáte snadno tvarovatelnou hmotu. Vyválejte z ní váleček a odložte na 15 minut ztuhnout do mrazáku. Pak váleček nakrájejte na kolečka a dejte do lednice. Poslední kolečko rozválejte (pracovní plochu i váleček podsypte moučkovým cukrem, je-li třeba) a vykrájejte z něj drobné tvary na ozdobu.
  2. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s kokosovým olejem a studená kolečka do ní namáčejte (nebo je polévejte podle toho, co vám vyhovuje víc). Každý kousek ozdobte připravenými tvary, případně použijte cukrářské zdobení. Nechte polevu pořádně zatuhnout a cukroví skladujte v chladu.

Tip:

Tyhle placičky se rozplývají na jazyku a v ústech po nich zůstane jemná mátová chuť. Pokud vám v dětství chutnaly fondánové peprmintové bonbony, je anglosaská chuťovka přesně pro vás.

AMERICKÉ POPRASKANÉ SUŠENKY

2 PLECHY, pečení 45 MINUT, příprava 3 HODINY

Suroviny:

  • hladká mouka 310 g
  • cukr krupice 150 g
  • nasekaná bílá čokoláda 40 g
  • kakao 1–2 lžičky
  • prášek do pečiva 1 lžička
  • vejce 2 ks
  • rostlinný olej 3 lžíce
  • červené potravinářské barvivo
  • cukr moučka na obalení

Postup:

  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. V míse smíchejte mouku, kakao (výjimečně je lepší nějaké světlejší) a prášek do pečiva. V další misce prošlehejte vejce, olej, cukr, čokoládu a směs obarvěte na požadovaný odstín. Tekutou směs přilijte do suché a vypracujte hladké těsto, bude poměrně tuhé. Pokud je potřeba, přibarvěte ho a pečlivě propracujte, aby se barva dobře vstřebala. Pak těsto odložte na 2 hodiny do lednice.
  2. Z těsta vytvarujte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečné rozestupy, během pečení totiž vzniknou placičky. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 16–18 minut.

Vypadají jako zasněžené:

Jsou ideální, když chcete na Vánoce zkusit něco nového nebo s cukrovím vyrazit na výlet. Na rozdíl od tuzemských křehotinek totiž vydrží jakékoli zacházení.

ITALSKÉ CITRONOVÉ VĚNEČKY

2–3 PLECHY, pečení 45 MINUT, příprava 1 HODINA, 25 MINUT

Suroviny:

  • hladká mouka 130 g
  • kukuřičný škrob 90 g
  • změklé máslo 113 g
  • cukr krupice 100 g
  • velký žloutek 2 ks
  • citronová kůra 5 lžiček
  • prášek do pečiva 1 lžička
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • sůl špetka
  • pistácie a brusinky na ozdobu

POLEVA:

  • cukr moučka 100 g
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • horká voda 1 lžíce

Postup:

  1. Do mísy prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva a sůl. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, pak zašlehejte žloutky a vmíchejte citronovou kůru a vanilkový extrakt. Vmíchejte moučnou směs, vypracujte hladké těsto a nechte ho hodinu odležet v lednici.
  2. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj ozdobné kroužky (nebo jiné tvary). Vraťte je na 15 minut do lednice, mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 12 minut, aby lehce zezlátly. Nechte je vychladnout.
  3. Cukr utřete s citronovou šťávou a vodou na jemnou polevu a kolečka jí potřete. Ozdobte nasekanými pistáciemi, brusinkami a nechte ztuhnout. Skladujte v chladu.

Ladí to:

Tohle cukroví sází na křehkost sušenky, navinulou sladkost polevy a křupavost ozdob. Vše spolu báječně ladí.

Zdroj: časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.

Související články