Rozepište si, co budete jíst, a promyslete, jak dlouho trvá příprava. Zamyslete se hlavně nad obědem, a to i když žádné velké jídlo neplánujete. Pokud si každý člen rodiny má něco ulovit, musí být lednice dobře zásobená. Co můžete, udělejte předem – salát stejně nejlépe chutná, když se rozleží. Naložte nebo ochuťte kapra, aby ho v den D stačilo obalit a usmažit. Pokud plánujete vinnou klobásu, předem ji naporcujte a zatočte do šneka.

K Vánocům patří vánočka. Pokud rádi experimentujete s recepty, nebo se naopak snažíte rekonstruovat recept po babičce, založte si vánočkový „deník“. Stačí malý sešit nebo soubor v počítači, kam si poznamenáte důležité postřehy, zejména co se vám osvědčilo (třeba jestli je lepší máslo rozpustit, nebo ho zašlehávat změklé, jak vám peče trouba) nebo co jste už vyzkoušeli. Teď si možná myslíte, že si to za rok budete určitě pamatovat, ale věřte, že ne. Navíc takový deník (zvlášť pokud křísíte z mrtvých starý rodinný recept) může být jednou milé čtení.

K Vánocům se vztahuje spousta zvyků a tradičních jídel, naše Štědré máme ale v srdcích už dané a na experimenty není moc prostor. Štědračku, kapra načerno či namodro nebo třeba muziku ze sušeného ovoce ale můžete vyzkoušet v adventu nebo v době po svátcích a před silvestrem. Možná vám zachutnají a na světě bude další tradice.

Zdroj: Youtube

4x Kapr: Jak mu dodat chuť

  1. TROJOBAL – Pokud chcete rybě dodat něco navíc, ochuťte strouhanku, v níž ji obalujete. Klasika jsou čerstvé bylinky nebo citronová kůra. My v našem receptu zvolili mandle.
  2. TĚSTÍČKO – Rychlá a chuťově vděčná varianta. Prošlehejte 2 vejce, asi 50 g hladké mouky a 50 ml smetany. Pro chuť a jemnou strukturu můžete přidat i trochu najemno nastrouhaného parmazánu
  3. MARINOVANÝ – Den předem naložte kapra do vína nebo piva. Do mísy nakrájejte nebo prolisujte 2–3 stroužky česneku, přidejte čerstvé bylinky, v případě piva se hodí i robustnější chutě, třeba trocha hořčice. Rybu zalijte vybraným alkoholem a nechte ji odležet.
  4. KOŘENĚNÝ – Jemné maso v trojobalu není zrovna ohňostroj chutí, takže mu neuškodí nějaké dodat. Kromě česneku a bylinek rybě sluší i trocha papriky či kurkumy, zázvor, muškátový květ nebo špetka koriandru.

Kapr načerno se šiškami

4 PORCE 45 MINUT 1,5 HODINY

Suroviny:

KAPR:

  • máslo 2 lžíce
  • mrkev 1 ks
  • menší celer 1 ks
  • petržel 1 ks
  • cibule 1 ks
  • cukr krupice 2 lžíce
  • koření: 4 hřebíčky, ½ lžičky tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, bobkový list
  • citron 2 plátky
  • bílý vinný ocet 25 ml
  • rybí vývar 750 ml
  • nasolený kapr 6 porcí
  • povidla 4 lžíce
  • sušené švestky 100 g
  • loupané mandle 50 g
  • rozinky 20 g
  • vlašské ořechy 50 g
  • strouhaný perník 2 lžíce

ŠIŠKY:

  • brambory 1 kg
  • hrubá mouka 300 g
  • krupice 30 g
  • vejce 1 ks
  • sůl

Postup:

  1. Připravte omáčku: ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte všechno koření, 2 plátky citronu i s kůrou a minutu ještě opékejte. Pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Tento základ omáčky zalijte vývarem a zlehka 5 minut povařte.
  2. Připravte kapra: do vroucí omáčky přidejte nasolené porce, ztlumte teplotu a 12 až 15 minut za občasného otáčení poduste. Poté kapra vyjměte, dejte na teplé místo, omáčku tyčovým mixérem promixujte (nebo ji propasírujte) a vmíchejte do ní povidla.
  3. Sušené ovoce, rozinky, nasekané mandle a ořechy povařte 5 minut ve vodě, aby změkly. Přidejte je do omáčky a zahustěte ji perníkem. Pokud budete mít omáčku hustou, trochu ji nařeďte vodou a nechte ještě chvilku povařit.
  4. Připravte šišky: vařené brambory oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s moukou, krupicí, vejcem a solí. Z hmoty tvarujte šišky a vařte je 15 minut ve vroucí vodě. Nakonec je můžete zlehka opéct na másle. Filety přelijte omáčkou a podávejte se šiškami.

K podávání: Místo citronu letos zkuste gremolatu – nasekejte dvě velké hrsti petrželky, přidejte půl stroužku prolisovaného česneku, trochu citronové šťávy a olivového oleje.

Zdroj: časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.

Související články