Kamilo, vydala jste knihu o vánočním pečení. Co tam vaši čtenáři najdou?
Najdou tam 51 druhů cukroví, které je od svatého Martina až po masopust. Tradiční svatomartinské rohlíčky, skořicoví šneci, prostě období celkové zimy, ale cukroví je tam samozřejmě nejvíc. Všichni se předháníme, kdo bude mít víc cukroví, ale na své si přijdou absolutně všichni.
Můžete nám prozradit jednoduchý recept na jedno cukroví, které zvládne i laik?
Vanilkové rohlíčky, protože jsou tradiční a neměly by chybět. Stačí vám hladká mouka, máslo, vanilkový cukr, jeden žloutek a vlašské ořechy. Smíchá se to vše dohromady, udělá se těsto a už můžete tvarovat rohlíčky. V ruce, nebo v silikonové formě. Tu používám já – jenom se ta forma naplní a dáváte péct. Pak je horké obalíte v moučkovém cukru. Je to chvilka a opravdu to zvládne každý.
Když se někdo snaží nejíst cukr, nebo ho aspoň omezit, co byste doporučila za cukroví?
Cukroví moc dietní nemám, ale může se to nahradit. Třeba přírodním cukrem, sladidlem či medem. Samozřejmě si to každý může upravit podle sebe a určitě to v dnešní době jde. Myslím si, že se ta chuť ani nijak nezmění.
Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví?
Já mám ráda právě ty vanilkové rohlíčky a linecké. To je taková tradice, a když je to fakt dobré, pozná se, že doma někdo umí péct.
Zdroj: iGlanc.cz