Takové francouzské poleno bûche de Noël vás okouzlí i 28. prosince a americké sušenky se hodí, kdykoli vás honí mlsná. Švédské Luciiny kočičky zase mohou být vítanou svačinou během adventu.
V receptu na skořicové hvězdy jsou mezi surovinami mandle. Můžete je použít v jakékoli podobě. Klasickou mandlovou mouku i mandle rozmixované nebo umleté. Na rozdíl od jemnějšího pečiva, jako jsou třeba makronky, skořicovým hvězdičkám nevadí, když mandle nebudou rozmixované úplně rovnoměrně, naopak, sem tam větší kousek oživí jejich chuť. Jejich motáním báječně zabavíte děti.
Pokud chcete ochutnat autentické sladkosti, vyrazte pro ně ven. Panettone pravidelně mívají italská bistra a obchody, polena francouzské cukrárny, vánoční pudink britské potraviny, na trzích někdy narazíte i na pravý švédský glögg. Z objevování cizích pochoutek se může stát milý vánoční zvyk.
Rozdíl mezi rozinkami a sultánkami
Sultánky jsou také rozinky, mají ale sladší chuť a jsou drobnější. Proto se hodí na pečení. V receptu na anglický pudink doporučujeme oba druhy.
4 x Sušené ovoce: Do pečení i na mlsání
- KOUPÍTE je v každém supermarketu, v posledních letech ale došlo k velkému rozmachu kamenných obchodů i e-shopů, které se zaměřují právě na ořechy a sušené ovoce. Mívají pestřejší sortiment, lepší kvalitu a často i lepší ceny, zvlášť pokud objednáváte větší množství.
- VĚTŠINA sušeného ovoce je sířená. Zajistí mu to vyšší odolnost a atraktivnější vzhled, není ale tak chuťově výrazné a může způsobit alergickou reakci nebo žaludeční potíže. My proto dáváme jednoznačně přednost ovoci nesířenému. Pokud ho neseženete, aspoň je před konzumací propláchněte horkou vodou.
- NEMĚLO BY být slazené cukrem, smí se však sladit ovocnou šťávou. Její množství žádné nařízení nereguluje. Čtěte složení, ať nejste překvapení, že jste si z nákupu místo ovoce přinesli spíš bonbon.
- DO NĚKTERÝCH DEZERTŮ, do snídaňových kaší i jogurtu a jen tak na mlsání se hodí i ovoce lyofilizované. Je dražší než sušené, ale má trochu jinou chuť a po navlhčení chutná jako čerstvé.
Zdroj: časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.