Stačí kousek chleba, trocha oleje nebo másla a během pár minut máte na stole křupavou delikatesu. Topinky lze podávat s česnekem, sýrem, nebo jako základ pro různé pomazánky a obložené varianty. Z dětství můžeme zavzpomínat třeba na ďábelskou směs na topinky. Najdete někoho, komu pikantní česká varianta s paprikou, cibulí, česnekem, rajčaty a feferonkami nechutná?

Pokud nejste příznivci českých specialit, můžete také zkusit jejich zahraniční variantu. Bruschetta pochází z Itálie a tvoří ji opečený chléb potřený česnekem a olivovým olejem obložený rajčaty, bazalkou a mozzarellou.

Topinky s pikantní kuřecí směsí

2–4 PORCE // PŘÍPRAVA 30 MINUT

Ďábelskou směs na topinky znali a milovali všichni. Přivolejte ducha starých časů a připravte si jednu dávku pěkně od základu. V kuřecí verzi můžete zužitkovat i zbylé pečené kuře z předchozího dne.

Suroviny:

  • kuřecí prsa 150 g
  • červená paprika, ideálně kapie 1 ks
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • rajčatové pyré 60 g
  • mleté chilli 1 lžička nebo chilli paprička 1 ks
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • olivový olej 2 lžíce
  • sůl a pepř
  • jarní cibulka nebo strouhaný sýr k podávání
  • starší kváskový chleba k podávání
Zdroj: Youtube

Postup:

  1. Maso nakrájejte na tenké nudličky a osolte ho. Cibuli nakrájejte na klínky, česnek na plátky, papriku na proužky. Pokud chcete použít chilli papričku, nakrájejte ji na tenká kolečka. Ve větší pánvi rozpalte olej a orestujte cibuli a česnek. Po chvilce přidejte papriku a pak i maso. Opečte ho dozlatova, přilijte rajčatové pyré, mleté chilli (nebo papričku – u obojího volte množství podle toho, kolik ostré chuti snesete) a restujte, dokud maso není hotové (pokud by se tekutina rychle vyvařovala, podlijte trochou vody). Osolte, opepřete a vmíchejte nasekanou petrželku.
  2. Zatímco se připravuje masová směs, opečte v toasteru nebo pod grilem nasucho topinky. Naneste na ně masovou směs, posypte nasekanou cibulkou nebo strouhaným sýrem a ihned podávejte.

Opečené chleby se třemi pomazánkami

4 PORCE // PŘÍPRAVA 45 MINUT

Suroviny:

ITALSKÁ BRUSCHETTA

  • cherry rajčata 15 ks
  • čerstvá bazalka 1 menší svazek
  • česnek 2 stroužky
  • sůl a pepř
  • olivový olej na zakápnutí

HRÁŠKOVÁ POMAZÁNKA S VLAŠSKÝMI OŘECHY

  • mražený hrášek 200 g
  • vlašské ořechy 1 hrst
  • čerstvá máta 10 lístků
  • olivový olej 30 ml
  • šťáva z 1 citronu
  • česnek 1 stroužek
  • sůl a pepř

ŽAMPIONY NA ČESNEKU S TYMIÁNEM

  • hnědé žampiony 10 ks
  • česnek 5 stroužků
  • čerstvý tymián 3 stonky
  • bílý ocet balsamico 1 lžíce
  • olivový olej 2 lžíce
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Připravte italskou bruschettu: Nasekejte rajčata i bazalku nadrobno a vmíchejte prolisovaný česnek, podle chuti osolte a opepřete.
  2. Připravte hráškovou pomazánku: Mražený hrášek krátce povařte ve vroucí osolené vodě a zchlaďte ve studené. Pak ho rozmixujte s nasekanými ořechy, mátou, olejem, citronovou šťávou, rozdrceným česnekem a podle chuti osolte a opepřete.
  3. Připravte žampionovou pomazánku: Na pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm na plátky nakrájený česnek. Přidejte na plátky nakrájené žampiony a opečte je dozlatova (pravděpodobně nejprve pustí vodu – nechte ji odpařit, pak se houby opečou). Zakápněte octem, přidejte tymiánové lístky a podle chuti osolte a opepřete. Naneste na horký chléb a podávejte.
  4. Chleby nasucho opečte na pánvi či v troubě, zakápněte olivovým olejem a namažte je pomazánkami.

Houbařské topinky

1 PORCE // PŘÍPRAVA 15 MINUT

Tuhle jednoduchou chuťovku si můžete užívat celý rok. Výborně se na ni hodí i dobře dostupná hlíva. Pokud nemáte po ruce topinkovač, podávejte směs na dobrém čerstvém chlebu.

Suroviny:

  • tenké krajíčky chleba (asi 5mm) 2 ks
  • lupenaté houby (masák, holubinka, čirůvka fialová či dvoubarvá) 5–6 rozvinutých klobouků
  • česnek 2 stroužky
  • máslo 2 lžíce
  • rostlinný olej 3 lžíce
  • hladká mouka na obalení
  • sušená bazalka ¼ lžičky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Krajíčky chleba opečte v topinkovači, neměly by být příliš vysušené. Připravte bylinkové máslo: 1 lžíci másla smíchejte s prolisovaným česnekem a bazalkou.
  2. Většinu druhů (hodí se opět i řezy z hřibovitých druhů) použijte zasyrova, bedly a hlívy ale 5 minut povařte v osolené vodě nebo vývaru. Bedly by smažením nasákly příliš tuku, hlíva by zase jinak potřebovala delší tepelnou úpravu. Houby obalte v hladké mouce. V pánvi rozpalte olej a pomalu je z obou stran opečte dozlatova, pak je osolte a opepřete. Na každou topinku položte na sebe 2–3 houby a přidejte trochu ochuceného másla. Ihned podávejte.

Na chalupě je příprava jídla často jednoduchá a vychází z dostupných surovin. Kromě topinek můžete vyzkoušet i jiné rychlé a chutné recepty. Na chalupě jde především o to užít si společné chvíle a jednoduchá jídla, která chutnají všem.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Kateřina Bednářová, Johana Grohová, Libor Budinský: Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet; Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.

Související články