Co přivézt z prázdnin
- Z ŘECKA: olivový olej. Slavný a kvalitní je ten z krétské oblasti Sitia, mnoho Řeků ale lisuje v malém z vlastních oliv. Za nákup stojí i olivy, bylinky (hlavně oregano a tymián, skvělé jsou i různé směsi), med, víno Retsina či likér Ouzo. Přibalte i sýry: Fetu, Formaelu nebo Metsovone.
- Z CHORVATSKA: ŕozhodně kupte jejich hruškovici a likér Maraskino, výborné jsou ovčí sýry a pršut. A nezapomeňte skleničku ajvaru. Ne moc známý, ale dobrý je zdejší olivový olej.
- ZE ŠPANĚLSKA: určitě přivezte sušenou šunku Jamón a klobásky Chorizo či Fuet. Z alkoholu sáhněte po víně La Rioja nebo sherry. Pro znalce jsou tu skvělé olivy a olivový olej.
- Z ITÁLIE: tady se spíš nabízí otázka, co v Itálii nechat. Kupte olivový olej, víno, pesto, kapary, sušená rajčata, parmskou šunku a mortadellu, těstoviny všemožných tvarů. Ze sýrů Parmazán, Gorgonzolu, Mozzarellu, Burratu, Stracciatellu...
- Z FRANCIE: víno! Červené, bílé, tiché či šumivé, tady neuděláte chybu. Šumivé nemusí být jen z Champagne, zkuste i místní crémant. A sýry: Camembert, Brie, Reblochon, Roquefort nebo některý z kozích. Výborným dárkem je i dijonská hořčice, má desítky zajímavých příchutí.
- Z TURECKA: nechte si v kufru místo na čaj a koření, hlavně na místní pap riku Pul biber. Proslavené jsou i zdejší rozinky a sladkost Lokum.
Jak uchovat skvělé sýry v kondici?
Z dovolené jste dorazili s pořádnou náloží vyzrálých zásob. Poradíme, jak sýry správně skladovat, abyste si je užili v nejlepší formě.
Jak dlouho?
Je to jednoduché. Čím tvrdší sýr, tím déle se z něj můžete radovat. Čerstvé a krémové či sýry v nálevu spotřebujte během pár týdnů, oproti tomu parmazán vydrží klidně i rok. Pokud ho používáte jen občas na těstoviny, můžete ho i nastrouhat a zamrazit. Na pastu pak trochu nasypte a hned se rozpustí.
Kde?
I když je často koupíte ve fólii, plast sýrům moc nesvědčí. Je riziko, že pod ním zplesnivějí. Tvrdé sýry vydrží v pergamenovém papíru, ve voskovaném ubrousku nebo jen tak v utěrce (tu pravidelně měňte, aby sýr nebyl ve vlhku). Plísňové a aromatické vložte do uzavíratelných krabiček nebo pod poklop.
Je ještě dobrý?
Pokud na tvrdém sýru objevíte bílý flíček, jedná se o plíseň. Sýr však patří k potravinám, z nichž lze napadené místo vyříznout a zbytek zkonzumovat. Pokud je ale plísní pokrytý, nebo hraje všemi barvami, je vše ztraceno, vyhoďte ho. Zkažený kousek navíc jednoznačně poznáte po chuti – zhořkne.
Koření
Ideální suvenýr, když bojujete s váhovým limitem. Vejde se všude a udělá radost každému.
Každá země má tradiční druhy koření a bylinek a obvykle je koupíte doslova za pakatel. V Asii se zaměřte hlavně na jednodruhové koření a přivezte si buď své oblíbené kousky, nebo nakupte druhy, které se u nás hůře shánějí – zejména kampotský pepř, cejlonskou skořici, vietnamský badyán. V Evropě vsaďte na směsi bylin, vychytané mixy mívají Řekové a Italové, ale umějí to i na Balkáně – jejich směsi sednou hlavně k zelenině a jemnějšímu masu. Ať koupíte koření v jakémkoliv obalu, doma ho přesypte do vzduchotěsné kořenky a uchovávejte ve tmě, ať si ho užijete co nejdéle.
Kromě koření se poohlédněte, jaká se prodává ve vaší destinaci sůl. Někdy člověk narazí na zajímavé druhy.
Uskladnění vín
BÍLÉ:
Všechna vína mají podobné „touhy“. Chtějí tmu, vlhkost, chlad a klid. Bílá jsou asi nejméně náročná, často mají šroubovací uzávěr, takže nutně nepotřebují ležet a lépe snesou i ne úplně ideální teplotu. Pokud nevlastníte vinotéku či sklep, dopřejte jim aspoň klidné místo v tmavé spíži.
ČERVENÉ:
Víno s korkem musí ležet, aby korek nevyschl a k nápoji se nedostal vzduch. Korek navíc snadno vstřebá pachy, takže si pohlídejte, aby v blízkosti nebyly příliš aromatické potraviny.
ŠUMIVÉ:
Vyberte mu místo, kde nebude vystavené vibracím (např. od domácích spotřebičů).
Co se sušenými rajčaty?
S nadšením jste koupili sklenici sušených rajčat, ale teď nevíte, co s nimi? Přidejte je do salátů, zeleninových wrapů i masových sendvičů, vmíchejte je ke špagetám, přihoďte na pizzu, udělejte z nich pesto, zapečte je s kuřetem nebo jich pár přidejte do polévky z čerstvých či sterilovaných rajčat.
Není olej jako olej
Olivové oleje jsou trochu jako víno. Podle země původu se liší jejich chuť i barva a můžete v nich rozeznat celou řadu jemných nuancí.
ITALSKÝ:
Ideální olej pro fajnšmekry a dobrodruhy. V Itálii se pěstuje nejvíce odrůd, zhruba šest set. Mívá trochu kořenitý podtón, který výborně souzní se zeleninou.
ŘECKÝ:
Je nejjemnější, v chuti tak trochu květinový. Pokud vám nevyhovuje výrazné aroma oliv, je řecký olej pro vás ten pravý. Kvalitní lahev koupíte hlavně v řeckých speciálkách a samozřejmě v Řecku, kde mají největší spotřebu této suroviny na osobu, většinu produkce totiž spotřebují sami. Vybírejte jednodruhový olej s co nejnižší aciditou.
ŠPANĚLSKÝ:
Je nejvýraznější, temný a poměrně hořký. Pokud s „oliváčem“ začínáte, k tomuhle se asi budete muset trochu projíst. Španělsko je největší světový producent, v repertoáru má oleje, které sbírají světové ceny, i lahve, jež nestojí za nákup, je proto nutné pečlivě vybírat.
Suvenýr zadarmo
V celém Středomoří volně roste bobkový list, někde nadivoko jako keř jinde ve formě udržovaných živých plotů. Nalámejte si pár větviček. Používat ho můžete čerstvý (je skvělý třeba do marinád na maso), snadno ho ale i usušíte: tuhé listy stačí rozprostřít na plech s pečicím papírem a nechat je svému osudu, za pár dnů přirozeně uschnou a můžete je skladovat, jak jste zvyklí.
Zdroj: časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.