A začala jsem zostra. Byla jsem pozvaná do vyhlášené thajské restaurace. Jenom v centru města je podobných podniků přes dvacet. Však jsme uprostřed moderní kosmopolitní metropole. Můj výběr padl na karí.

Thajskou kuchyni miluji, taky jsem několikrát vařila s thajskými kuchaři, když jsem předtím na vyhlášeném trhu sama vybrala ingredience. Abych pochopila gastronomii této země, nechala jsem se poučit o její historii. Ta nejlepší jídla samozřejmě vznikala v palácích a chrámech, ale rychle pronikla i do kuchyní běžných Thajců. Thajská kuchyně umí být někdy geniálně jednoduchá, někdy ovšem sofistikovanější. Obě varianty jsou skvělé, takže není divu, že Thajci patří k nejlepším kuchařům na světě.

Vyvážit akord

Thajská jídla stavějí na čtyřech základních chutích: slané, sladké, pálivé a sladkokyselé a tajemství úspěchu spočívá v jejich správném vyvážení. Někdy použijete jen dvě, jindy všechny čtyři. Říká se, že vybalancování chutí má být jako noty v akordu. Jedna by měla být dominantní, ovšem vždy by měla mít k sobě ještě jednu, se kterou souzní.

Po návštěvách několika thajských restaurací jsem ze své cesty připravila pro čtenáře Gurmetu červené karí, tentokrát v odlehčené verzi bez masa, zato však se skvělým tofu s hnědými žampiony a kousky malé cukety, v němž se snoubí všechny chutě, které umí thajská kuchyně nabídnout. Je ale zcela běžné, že některé pokrmy se přizpůsobují chutím hostů. A právě naše karí je jedním z příkladů.

Troufnu si matematicky vyjádřit, že recept v tomto čísle je thajské karí na druhou!

Kokosové červené karí s tofu a houbami

4 PORCE // PŘÍPRAVA 30 MINUT

Suroviny:

  • pevné, čerstvé tofu 400 g
  • rostlinný olej neutrální chuti 2 lžíce
  • velká šalotka 2 ks
  • rozdrcené stroužky česneku 4 ks
  • čerstvý zázvor 3 cm
  • chilli paprička 1 ks
  • svazek čerstvého koriandru (stonky i lístky) 1ks
  • hnědé žampiony 300 g
  • mořská sůl ½ lžičky + na dochucení
  • thajská červená kari pasta 3 lžíce
  • kokosové mléko 250 ml
  • rybí omáčka 2 lžíce
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 limety
  • menší cuketa 1 ks
  • lístky čerstvého koriandru nebo thajské bazalky na posypání
  • bílá rýže Basmati k servírování

Postup:

  1. Tofu položte na papírové ubrousky, dalším ubrouskem ho přikryjte a nechte 20 minut usadit. Na pánvi rozehřejte olej na středně velkou teplotu, přidejte najemno nakrájenou šalotku, oloupaný a nakrájený zázvor, česnek, chilli papričku, nakrájenou na kousky a zbavenou semínek, a stonky koriandru nakrájené najemno a vše asi 5 minut restujte.
  2. Přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky, opečte je dozlatova a vše osolte. Přidejte červenou kari pastu a osmahněte ještě 2 minuty. Přilijte kokosové mléko a vše důkladně promíchejte, aby na okrajích pánve nezůstala pasta. Přidejte rybí omáčku, kůru a šťávu z limety a na větší kostky nakrájené tofu. Poté vsypte cuketu nakrájenou na kolečka, pokud jsou velká, rozpulte je.
  3. Za stálého míchání povařte asi 7 minut, dokud karí trochu nezhoustne. Ochutnejte, případně přidejte sůl nebo rybí omáčku a servírujte s rýží. Hojně zasypte koriandrem. Thajská jídla se jedí pouze lžící a vidličkou, případně hůlkami. Nůž je zapovězen. Tip Karí, které nesníte, můžete dát do větší sklenice, zakápnout olejem a dát do lednice. Tam vydrží i týden.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Profesí ostřílená právnička, srdcem nadšená cestovatelka a zapálená kuchařka.

Cestuje mezi Prahou, Máchovým krajem kolem Bezdězu a anglickým Brightonem. Všude hledá zajímavé recepty a kuchařské triky. A protože už jich má v šuplíku celou řadu, podělí se s vámi o ty nejlepší.

Zdroj: časopis Gurmet

Související články