Terezo, sledujete vítěze ze show Peče celá země, jak se nadále vyvíjejí?
Sleduji a jsem moc ráda, když se jim daří. V případě Vojty Vrtišky je to splněné tajné přání, protože jsme všichni věděli, že se jedná o výjimečný talent. Ale Peče celá země je soutěž a mohly přijít neočekávané okolnosti. Vojta nemusel být vítězem, tak už to někdy v životě chodí, a to větší mám radost, že tu dnes jsem a jsem kmotrou jeho knížce. Snad nic nezakřiknu, když řeknu, že Vojtu čeká zářivá budoucnost.
Zkoušela jste z Vojtových receptů upéct?
To jste mě pobavila, já ještě nemám tu knížku, kde jsou prý ty jednodušší verze. Čekám na ty jednodušší recepty, ale zatím se jen kochám na Instagramu. Je to velkolepá show, co ten Vojta předvádí. Je hezké, že nám – normálním smrtelníkům – připravil i jednodušší verze. Velmi se na to těším.
Blíží se Vánoce, už začínáte péct cukroví?
To je ještě předčasné, ale napeču. Miluji hlavně vánočku, těším se na linecké a perníčky. Ještě je ale čas.
Máte speciální recept na vánočku? Co v té vaší nikdy nesmí chybět?
Dělám vánočku podle Josefa Maršálka. To je takzvaná „vánočka, která vždycky klapne“, což se nedá říct o vánočkách, které jsem pekla předtím. Od té doby mám doma koření, především anýz, i když je problém sehnat namletý anýz. Díky tomu anýzu to krásně voní. Je tam samozřejmě máslo, mouka, kvasnice, rum a další klasické ingredience. Ten recept je tak vytuněný, přitom jednoduchý. Těsto je vláčné, výborné a já tu vánočku po spletení nechávám kynout přes noc v lednici. Ona je pak mnohem křehčí a vydrží déle vláčná.
Zdroj: iGlanc.cz