S ochlazením, a že to letošní přišlo dost nevybíravě, přichází také nové chutě a potřeby. Tělo už netouží po studené zelenině, ovocných miskách a ledové kávě. Chce se zahřát. A tak na scénu přichází teplá jídla, hřejivé koření a pumpkin spice latté. Abychom vám ten přechod ze studeného na teplé usnadnili, z kulinářských zásob vítězky MasterChefa Kristíny Nemčkové jsme pro vás vybrali salát z máslové dýně s houbami a vepřovou panenkou. Seznam surovin je poměrně dlouhý, takže recept možná na první pohled vypadá složitě, opak je ale pravdou. Pouze si s dvouhodinovým předstihem nezapomeňte naložit houby a potom už budete mít výživné a chutné jídlo za chvilku na stole.
Ingredience na salát s dýní a vepřovým (4 porce)
Maso:
- vepřová panenka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 snítky tymiánu
- suché jehličí (volitelné)
Nakládané žampiony:
- 200 g hnědých žampionů
- 2 šalotky
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 75 ml vinného octa
- 75 ml vařící vody
- 1/2 lžíce dijonské hořčice
- nasekané čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petrželka)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Dýně:
- máslová dýně
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžíce třtinového cukru
- sůl
Křupavá hlíva:
- 150 g hlívy ústřičné
- rostlinný olej
- sůl
Postup přípravy
- Začneme naložením žampionů. Žampiony nakrájejte na plátky a šalotky nasekejte najemno. Přendejte je do mísy společně s hořčičnými semínky, zalijte octem a vařící vodou. Nechte 2 hodiny marinovat. Poté vylijte většinu šťávy a přidejte k žampionům hořčici, nasekané bylinky, olivový olej a dochuťte solí a pepřem.
- Dýni očistěte a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozpalte olej a cca 5 minut na něm dýni opékejte. Přidejte cukr, nechte zkaramelizovat a poté osolte.
- Hlívy si nakrájejte nebo natrhejte na tenké plátky. V hrnci rozpalte olej a smažte dozlatova. Potom hlívu vytáhněte pomocí děrované naběračky na kuchyňskou utěrku a pořádně osolte.
- Rozehřejte troubu na 120 °C. Vepřovou panenku obalte v olivovém oleji, osolte a opepřete ze všech stran. Na rozpálené pánvi ji opečte spolu se snítkami tymiánu z každé strany. Zabere to asi dvě minuty. Nakonec přidejte máslo a lžící jej přes maso přelévejte. Přendejte panenku do vyhřáté trouby a pečte 10 minut. Po upečení nechte maso chvíli odpočinout, až poté jej nakrájejte na jednotlivé porce.
NĚCO NAVÍC:
Teď přichází na řadu suché jehličí, pokud si s jídlem chcete dát práci navíc, pomocí kterého maso lehce zaudíte. Postupujte následovně:
Do velkého hrnce dejte pár větviček suchého jehličí a pomocí pistole zapalte. Sfoukněte plamen a až se z jehličí začne kouřit, položte na hrnec velké síto a na něj nakrájené kousky vepřové panenky.
Zakryjte alobalem a nechte udit 1 až 2 minuty. Poté jídlo servírujte společně s žampiony, dýní a křupavou hlívou.
Zdroj: iGlanc.cz, autorkou receptu je Kristína Nemčková – vítězka soutěže MasterChef Česko 2019