S ochlazením, a že to letošní přišlo dost nevybíravě, přichází také nové chutě a potřeby. Tělo už netouží po studené zelenině, ovocných miskách a ledové kávě. Chce se zahřát. A tak na scénu přichází teplá jídla, hřejivé koření a pumpkin spice latté. Abychom vám ten přechod ze studeného na teplé usnadnili, z kulinářských zásob vítězky MasterChefa Kristíny Nemčkové jsme pro vás vybrali salát z máslové dýně s houbami a vepřovou panenkou. Seznam surovin je poměrně dlouhý, takže recept možná na první pohled vypadá složitě, opak je ale pravdou. Pouze si s dvouhodinovým předstihem nezapomeňte naložit houby a potom už budete mít výživné a chutné jídlo za chvilku na stole.

Ingredience na salát s dýní a vepřovým (4 porce)

Maso:

  • vepřová panenka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 snítky tymiánu
  • suché jehličí (volitelné)

Nakládané žampiony:

  • 200 g hnědých žampionů
  • 2 šalotky
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 75 ml vinného octa
  • 75 ml vařící vody
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • nasekané čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petrželka)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Dýně:

  • máslová dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce třtinového cukru
  • sůl

Křupavá hlíva:

  • 150 g hlívy ústřičné
  • rostlinný olej
  • sůl

Postup přípravy

  1. Začneme naložením žampionů. Žampiony nakrájejte na plátky a šalotky nasekejte najemno. Přendejte je do mísy společně s hořčičnými semínky, zalijte octem a vařící vodou. Nechte 2 hodiny marinovat. Poté vylijte většinu šťávy a přidejte k žampionům hořčici, nasekané bylinky, olivový olej a dochuťte solí a pepřem.
  2. Dýni očistěte a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozpalte olej a cca 5 minut na něm dýni opékejte. Přidejte cukr, nechte zkaramelizovat a poté osolte.
  3. Hlívy si nakrájejte nebo natrhejte na tenké plátky. V hrnci rozpalte olej a smažte dozlatova. Potom hlívu vytáhněte pomocí děrované naběračky na kuchyňskou utěrku a pořádně osolte.
  4. Rozehřejte troubu na 120 °C. Vepřovou panenku obalte v olivovém oleji, osolte a opepřete ze všech stran. Na rozpálené pánvi ji opečte spolu se snítkami tymiánu z každé strany. Zabere to asi dvě minuty. Nakonec přidejte máslo a lžící jej přes maso přelévejte. Přendejte panenku do vyhřáté trouby a pečte 10 minut. Po upečení nechte maso chvíli odpočinout, až poté jej nakrájejte na jednotlivé porce.

NĚCO NAVÍC:

Teď přichází na řadu suché jehličí, pokud si s jídlem chcete dát práci navíc, pomocí kterého maso lehce zaudíte. Postupujte následovně:

  1. Do velkého hrnce dejte pár větviček suchého jehličí a pomocí pistole zapalte. Sfoukněte plamen a až se z jehličí začne kouřit, položte na hrnec velké síto a na něj nakrájené kousky vepřové panenky.

  2. Zakryjte alobalem a nechte udit 1 až 2 minuty. Poté jídlo servírujte společně s žampiony, dýní a křupavou hlívou.

Zdroj: iGlanc.cz, autorkou receptu je Kristína Nemčková – vítězka soutěže MasterChef Česko 2019