Oběd z domova nebo restaurace?

Přichází nejkrásnější část roku a s ní výlety, dobrodružné stezky, dobývání hradů. Aby na ně bylo dost sil, je potřeba mít s sebou dost proviantu. Ti, kdo celý rok chystají školní svačiny nebo třeba obědy do práce, jsou v lehké výhodě, přesto má letní občerstvení svá specifika. Až vyberete cíl cesty, promyslete, kolik jídla s sebou potřebujete. Stavíte se po cestě na kávu a dortík a později někde na oběd? Nebo budete putovat divočinou a veškeré jídlo bude ve vaší režii? Vydáte se na cestu jen s chlebníkem, nebo vás čeká několikadenní štreka a ponesete krosnu s karimatkou a stanem? Tomu všemu musíte přizpůsobit zásoby.

Pozor na rajčata a papriky!

Na výlety je ideální vymýšlet jídla, která bez úhony snesou i vyšší teploty. Papriky, rajčata i okurky osvěží a teplo rozvine jejich aroma. Z ovoce vsaďte na tvrdší druhy, které snesou pobyt v batůžku, aniž se pomačkají. Jako hlavní chod dobře fungují tepelně upravené plněné tortilly, quiche či těstovinové, kuskusové nebo quinoové saláty, které se po cestě udrží vlahé a dobře nahradí teplý oběd. Pokud vysloveně toužíte po horkém jídle, vezměte s sebou do termosky polévku nebo si do sklenice přichystejte zeleninu s trochou pasty miso a po cestě ji zalijte horkou vodou. A čeká-li vás náročnější sportovní výkon, vsaďte na sušené a lyofilizované ovoce, ořechy, domácí müsli tyčinky a sušené maso. Ty dodají dostatek energie, a přitom se nepronesou.

Zdroj: Youtube

Chladící tašku s sebou

Pokud se přece jen rozhodnete brát s sebou choulostivější potraviny, není problém udržet je v chladu. Na trhu je mání celá řada chladicích sáčků, tašek, košů i batohů. A když k nim přidáte namraženou chladicí vložku, udrží na kratší vzdálenost i zmrzlinu. Přesto, zvlášť v letních vedrech, nedoporučujeme vejce (kromě těch natvrdo), mořské plody a jídla s majonézou.

Voskované ubrousky a svačinové boxy se hodí

Jídlo je vymyšlené a na stole leží otázka – do čeho ho zabalíte? Na výlety se obvykle vydává celá rodina, parta, kolektiv, takže s běžnou svačinovou krabičkou neobstojíte. Ideální je mít v zásobě několik dobře těsnících boxů různých velikostí. Hodí se na koláče, slané šneky, plněné wrapy, krájenou zeleninu i saláty. Sendviče a obložené chleby se nejlépe balí do voskovaných ubrousků nebo speciálních kapsiček, které mají vnitřní stranu z látky se závěrem PUL – je prodyšný, ale nepropustí vlhkost, takže se nemusíte bát, že náplň prosákne do batohu. Naopak zapomeňte na mikrotenové sáčky. Ty sice také zadrží vlhko, jídlo se v něm ale snadno zapaří a spory plísní se vytvoří daleko dřív, než jsou viditelné okem.

Pitný režim je nezbytný

Nezapomeňte ani na tekutiny. Ideální je samozřejmě čistá voda, kterou jednak snadno doplníte i po cestě, a navíc ji lze využít i na mytí rukou nebo nádobí. Pokud si víc potrpíte na ochucené nápoje, vsaďte na ledový čaj, ideálně připravený metodou cold brew, tedy louhovaný přes noc ve studené vodě. Je jemný, osvěží, a pokud po cestě zteplá, je na rozdíl od různých průmyslových limonád stále pitelný. Ledový čas je vhodnější než voda ochucená čerstvým ovocem, které ve velkém vedru může rychle zkvasit.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.

Související články