NAPLÁNUJTE BITVU

Předem se zamyslete, jak chcete letos prožít Štědrý den, a podle toho zorganizujte přípravu. Klasické štědrovečerní menu nestojí zrovna na čerstvých surovinách a dietní přípravě. Což má ale své výhody – jeho příprava se dá dobře rozdělit do delšího časového úseku. Polévku můžete připravit den předem, salát klidně ještě o den dřív. Rybu nechte marinovat, aby získala lepší chuť a zůstala čerstvá. Její obalení a osmažení by měl být v ideálním případě jediný velký úkol Štědrého dne. Promyslete si, jak má být ozdobený stůl, a včas připravte všechny ingredience. Zvolte, co budete mít na sobě, a vybraný outfit v předstihu zkompletujte. Včetně doplňků. Myslete na to, že méně je více, a raději slevte z vlastních nároků, než abyste se honili do padnutí. Protože radující se rodina a vy otročící u sporáku, to vážně není smysl Vánoc.

DELEGUJTE ÚKOLY

Ano, opět. Rozdělte úkoly. A pozor na to, abyste jejich plnění průběžně kontrolovali nebo, nedejbože, opravovali. Vaši blízcí si poradí, nebojte. Do kuchyně pusťte děti. Když necháte předškoláka obalovat rybu a školáka krájet zeleninu, vytváříte jim nejen důležité vzpomínky (tak dbejte na to, ať jsou milé a stojí za zapamatování), ale také si cvičíte pomocnou sílu. Nechte je pomáhat teď, dokud o to stojí a je vyšší šance, že jednou se budou podílet na chodu domácnosti, až o to budete stát vy. Letos je to možná ještě pomalejší a s horším výsledkem, než když si to děláte sami, ale za pár let už budou samostatní a vám ze seznamu zmizí další úkol. A i když se to nezdá, dáváte jim dar. Až budou jednou chystat štědrovečerní menu sami, budou přesně vědět, co a jak.

PODLE VAŠEHO GUSTA

Smažený kapr vám leze krkem a ze salátu pálí žáha? Změňte to. Podávejte takovou štědrovečerní večeři, jaká vám bude chutnat. Může to být jiný druh i úprava ryby nebo třeba úplně jiné jídlo. Je pro vás synonymem slavnostního jídla boeuf bourguignon, nebo chcete jíst vegansky? Proč ne! Pokud byste něco změnili rádi, ale jste doma v menšině, můžete provádět nenápadné dílčí změny. Chuť kapra vylepšete kořením, odlehčete bramborový salát, místo vánočky a cukroví podávejte exotické ovoce. Pokud jsou jakékoli změny neprůchodné, nebo byste jimi ohrozili domácí pohodu, bez rozpaků si připravte jiné jídlo jen pro sebe. Vážně se nemusíte nutit do něčeho, co vám nesedí, jen proto, že „takhle se to dělalo vždycky“. Navíc to ani není pravda, zrovna smažený kapr se na Štědrý den podává teprve od padesátých let. Ve světě tradic se jedná o okamžik.

OPRAŠTE STARÉ ZVYKY

Místo, abyste už už seděli před novou vánoční pohádkou, oprašte staré zvyky. Pouštějte lodičky z ořechů, krájejte jablka, lijte olovo. Povídejte si při tom o svých snech a přáních, hravá, trochu tajemná atmosféra tomu pomůže. Hodně zajímavých věcí se můžete dozvědět od malého dítěte i partnera, o němž se domníváte, že ho znáte skrz naskrz. Možná se takové důvěrné chvíle stanou novým rituálem, který se vůbec nemusí omezit jen na Vánoce.

Zdroj: Youtube

STYLOVÁ TABULE

Slavnostně nazdobený stůl zvýrazní magii večera. Na internetu najdete spoustu inspirace. Než se ale bezhlavě zamilujete do složitých a nákladných dekorací, zamyslete se, jak sednou vašim zvykům. Nebudou vám překážet vysoké svíčky, nebo rušit vás jejich množství? Nejsou vybrané ozdoby tak náročné na výrobu, že vám seberou čas na něco důležitějšího? Potřebujete ručně vyráběné jmenovky, když jste u stolu jen čtyři a každý sedíte na obvyklém místě? Raději opět trochu uberte na kráse a fotogeničnosti a dbejte, aby měl každý host kolem sebe dost místa a cítil se u stolu pohodlně.

VÁNOČNÍ POPRVÉ

Možná letos chystáte Vánoce úplně poprvé. Nebo bude všechno jinak než dřív. Narodilo se vám dítě, odjíždíte slavit na chalupu, nebo ke stolu zvete ovdovělou pratetu? Uvolněte se a smiřte se s tím, že možná všechno neproběhne tak, jak jste zvyklí. Výhoda oslav s rodinou je, že jste s lidmi, které máte na světě nejraději a kteří vám odpustí, když všechno nebude úplně perfektní, a polovinu vámi pociťovaných chybiček nejspíš ani nezaznamenají. Pokud jste nenapravitelný perfekcionista, udělejte si předem generální zkoušku. Připravte všechno do puntíku tak, jak si myslíte, že to bude probíhat – nákupy, výzdobu, přípravu a podávání každého chodu. Vychytáte všechny mouchy a ověříte, zda jsou vaše plány vůbec reálné. Za ten klid to stojí.

JÍST, ČI NEJÍST?

Řeč je o obědě. Chcete-li vyvolat bouřlivou diskusi, položte to ve společnosti jako anketní otázku. Někdo si neumí představit nepodávat v poledne teplé jídlo, jiný nechápe, jak by to do našlapaného harmonogramu mohl ještě nacpat. A obojí je v pohodě, vážně. Můžete oběd připravit předem do lednice či mrazáku, dát si jen polévku nebo toast, připravit nějakou všední rychlovku nebo poobědvat vosí hnízda s vánočkou... Vše je povoleno. Vždyť je to jen jednou za rok.

DOBRÉ SKUTKY

Vánoce by měly být časem radosti a pospolitosti. Pro lidi bez rodiny, domova či v tíživé situaci jde ale naopak o nejtěžší část roku. Pomoc je někdy snadná a nestojí skoro nic. Můžete se zapojit do finančních sbírek, darovat cukroví či sváteční potraviny do azylových domů nebo do center, která pomáhají lidem bez domova. Někdy k radosti stačí darovat snítku jmelí opuštěné sousedce nebo si popovídat s osamělým seniorem při venčení psa.

NESROVNÁVEJTE SE

V naší zemi není moc svátků, které bychom prožívali tak podobně a ve stejný čas. To vede samozřejmě ke sdílení a porovnávání. Je to skvělá příležitost inspirovat se a změnit některé věci k lepšímu. Možná jste zvyklí být doma a letos raději vyrazíte na vánoční procházku do lesa, nebo naopak do svátečně vyzdobeného centra města, možná si osvojíte nové zvyky nebo ochutnáte nová jídla. Je to ale také skvělá chvíle být sebevědomí a stát si na svém, i kdyby vaše pojetí Vánoc mělo být považováno za staromódní nebo nezvyklé.

Zdroj: časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá. Libor Budinský. Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet.

Související články