Čokoládová koule (nebo také bomba) s překvapením se stala hitem v restauracích či kavárnách. Skvěle chutná, je slaďoučká a ještě máte mlsání s představením. Číšník kouli před vámi zalije horkou čokoládou a najednou se objeví zmrzlina. Nebo necháte bombu chvilku se rochnit v horkém mléce, pak se rozevře a vyplave spousta marshmallownků.

Ideální efekt na fotku nebo video na Instagram. Už jste to viděli? Sháněli jste se, v jakém podniku u nás si to můžete objednat? Možná jste pátrali, jestli se dá taková koule koupit. Proč, když si ji můžete udělat doma? Je to snazší, než se zdá. Máme pro vás rovnou dva recepty. Jeden je na klasickou čokoládovou kouli, druhý je zajímavou karamelovo-medovou variací s čajem. Oslňte své hosty jedinečným servírováním zdánlivě nudných nápojů!

Zdroj: Youtube

Čokoládová bomba s překvapením

2 KUSY, PŘÍPRAVA 30 MINUT, 20 MINUT TUHNUTÍ

Suroviny:

  • 1 balení jednodruhové čokolády dle libosti (mléčná, hořká i bílá)
  • náplň dle chuti (malé marshmallows, ovoce v čokoládě, kopečky zmrzliny)
  • horké mléko
  • horká čokoláda nebo vanilkový krém (klidně z prášku) na polití   
  • drcené oříšky nebo zdobící poleva

Postup:

  1. Základem je čokoládová koule, kterou poté naplníte dle libosti. Potřebovat budete formičky na koule, nejpraktičtější jsou ty silikonové, kde je víc ďolíků vedle sebe. Záleží na vás, jak velké koule chcete, optimální jsou takové, které se zhruba vejdou do dlaně.
  2. Nejprve si rozehřejte čokoládu ve vodní lázni. Nalijte menší množství do formiček a hmotu rozetřete po stěnách, aby vznikly polokoule. Dejte si pozor, aby stěny byly spíš tenčí, čili aby čokoláda nestékala dolů, kde by vytvořila příliš silné dno. Nechte ztuhnout v mrazáku.
  3. Poté vyndejte, hrany případně zarovnejte a opatrně vyloupněte. Nyní přichází zábavná část, a to plnění. Do jedné půlky dejte to, co máte rádi. Marshmallows, ovoce v čokoládě, někdo si rád dopřeje čokoládový nebo vanilkový krém. Pokud použijete zmrzlinu, tak pak musíte logicky rychleji pracovat.
  4. Druhou půlku každé koule dejte na vteřinku na rozpálenou pánev, aby se kraje trochu roztekly. Pak polokouli opatrně přitiskněte na již naplněnou druhou polovinu, kdy je obě uzavřete. Chvilku podržte, můžete dát do ledničky nebo do mrazáku, jestli chcete, aby bomba ztuhla. Když budete chtít kouli víc nazdobit, protože ji třeba darujete, můžete ji lehce potřít rozteklou čokoládou a obalit v drcených oříšcích. Nebo ji ozdobte barevnými ornamenty z polevy.
  5. Jak s koulí pracovat? Jak to dělají influenceři na Insta? Vhodí čokobombu do horkého mléka a ta se vyloupne. Nebo naservírovanou kouli se zmrzlinou polijte horkou čokoládou či vanilkovým krémem, ty pak jako láva roztaví stěny bomby a odhalí překvápko.

Čajová bomba s bylinkami

4 KUSY, PŘÍPRAVA 30 MINUT, 10 MINUT TUHNUTÍ

Suroviny:

  • 90 gramů cukru krupice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce vody
  • bylinky do čaje, čajové sáčky, sušené ovoce

Postup:

  1. Cukr, med a vodu dejte do hrnce a pomalu rozpusťte. Nejprve to bude bublat, až směs začne hnědnout, odstavte a nejlépe štětcem začněte opět plnit silikonové formy na koule, které by tentokrát měly být menší než ty na čokoládu.
  2. Udělejte si první tenčí vrstvu, nechte zatuhnout, a pak pro jistotu udělejte ještě jednu. Dbejte však, ať je koule trochu průhledná. Nechte zatuhnout v lednici.
  3. A je tu opět fáze plnění. Polovinu polokoulí naplňte čajem v sáčcích, ovocem, kvítky nebo bylinkami. Prázdné polokoule opět položte na vteřinku na rozehřátou pánev, a poté dvě půlky polokoulí slepte.
  4. Máte skvělou obměnu čaje, kde naservírujete v jednom balíčku čaj, sladké ovoce a i ten cukr s medem tam jsou, když se bomba rozpustí.

Zdroj: iGlanc.cz, The Kitchn, Rural Sprout

Související články