Nudný hlávkový salát s citronovou, nedej bože octovou zálivkou je už dávnou minulostí. Tahle úžasná letní ingredience totiž nabízí nesčetné možnosti chuťových kombinací. A pokud máte dostatek odvahy ke kuchařským experimentům, můžete se při přípravě salátů doslova vyřádit. A nemusíte pracovat jen s tím hlávkovým, ale i s další listovou zeleninou včetně mladého špenátu.
Pomoc z pánve
Ideální je kombinace různých chutí a textur. Po francouzském vzoru si můžete část „náplně“ do salátu připravit na pánvi, ať už je to opečená cibule, chlebové krutony, vajíčko, slanina, či kousky předem pečeného masa, které dají jídlu pořádný základ. Podobně si můžete opéct také plátky cuket, opražit různé ořechy, pórek či další druhy zeleniny.
Kreativní dresink
Druhým pilířem pořádného salátu je dokonalý dresink. A opět se nabízí bohatá škála světové inspirace – od kombinací olivového oleje, balsamika, chilli, avokáda, dijonské hořčice, medu, pasty tahini, jogurtu s česnekem až po datlový či granátový sirup oblíbený v arabské kuchyni, který kreativně namíchaným salátům dodá krásně rafinovanou sladkou linku.
Přihoďte bylinky
Třetí nezbytnou položkou jsou pak čerstvé bylinky, které rozšíří chuťové spektrum a dodají jídlu svěžest. Skvělé služby odvede především koriandr či estragon, pak také bazalka, petržel, máta, šalvěj, meduňka, pažitka, kopr či brutnák.
Zdroj: časopis Gurmet